Održana tribina o smislu postojanja Porina

Nacionalna glazbena nagrada Porin u 23 godine postojanja još uvijek nije preboljela dječje bolesti. Kontroverze koje oko ove glazbene nagrade ne prestaju, pokušale su se raspraviti u sinoćnjoj tribini u Vintage Industrial Baru. Sudionici već četvrte po redu tribine u sklopu programa Good Vibrations žustro su sinoć polemizirali pred oskudnom publikom sastavljenom od tridesetak znatiželjnika i ponekog glazbenika koji su došli podržati ideju da se o problemima u Porinu treba raspravljati.

Na tribini o smislu postojanja Porina u Vintage Industrial Baru gostovali su Bojan Mušćet, Sara Renar, Antonela Marušić i Petar Beluhan (Foto: Good Vibrations)
Na tribini o smislu postojanja Porina u Vintage Industrial Baru gostovali su Bojan Mušćet, Sara Renar, Antonela Marušić i Petar Beluhan (Foto: Good Vibrations)

A da je nacionalna glazbena nagrada puna problema, uopće nije potrebno specijalno naglašavati. Protežu se u raskošnoj lepezi od problematičnih kategorija nominacija, preko organizacijskog ustrojstva nagrade, do glasačkog tijela, te još mnogobrojnih koje moderator okruglog stola Dubravko Jagatić nije uspio ni nabrojati, rekavši da bi to oduzelo previše vremena. Na samom je početku umjesto toga pročitao tekst o povijesti Porina kao povijesti nepravde i kaosa, što je bio dobar povod za predstavljanje gostiju.

Odmah na početku, hladan tuš; jedini je predstavnik glavnog tijela nagrade, član Upravnog odbora Porina i producent Srđan Sekulović Skansi iz nekog razloga otkazao dolazak, te je umjesto njega govorio Petar Beluhan iz Mayalesa, vlasnik nekoliko kipića. Uz njega, polemizirali su još Bojan Mušćet, glazbeni kritičar i novinar, jedan od osnivača ove nagrade sa samih početaka, prije nego što je iz diskografske prerasla u nacionalnu strukovnu nagradu, zatim glazbenica i dobitnica Porina za najbolju žensku izvedbu Sara Renar, te novinarka i književnica Antonela Marušić.

Smisao održavanja tribine o smislu postojanja nagrade, koja je kao tijelo toliko nezainteresirano za ikakve promjene da ga uopće ne zanima činjenica da se o njemu na sceni vode nekakve rasprave, već je samim izostankom njenog predstavnika doveden u pitanje i prije samog početka održavanja tribine pod nazivom “Je li Porin doista toliko loš da ga treba ukinuti?”. Jer, osim nekolicine novinara koji su prisustvovali sinoćnjoj polemici i koji će o tome izvijestiti javnost u svojim mahom marginaliziranim medijima, nitko koga se ovo pitanje doista tiče nije prisustvovao. A osim članova Upravnog odbora Porina, oni kojih se to tiče predstavnici su javne televizije koja je, uz Hrvatsko društvo skladatelja, jedna od osnivača nagrade koja svoje raskošno producirano uprizorenje svake godine ima upravo u eteru HRT-a.

Dubravko Jagatić moderirao je tribinu (Foto: Good Vibrations)
Dubravko Jagatić moderirao je tribinu (Foto: Good Vibrations)

Na samo početku Jagatić je otvorio raspravu o tome zašto se problemi u Porinu ne uspijevaju premostiti već pune 23 godine, te se uz one koji su klasično vezani uz početke svakog velikog projekta, uporno svake godine nižu novi i novi. Bojan Mušćet, kao najinformiraniji sugovornik upravo po pitanju organizacije, zaključio je kako je stvar u neprestanoj izmjeni setova organizacije pri čemu se događa da se ne stigne učiti na starim iskustvima i mijenjati ih nabolje, nego se s novim ljudima greške naprosto perpetuiraju. Ustvrdio je i da Porinu nedostaje rezolutan i unison stav o tome kome je ta nagrada zapravo namijenjena, jesu li to sami glazbenici kojima bi ta nagrada trebala biti kruna njihova rada, ili je to publika čijem se masovnom ukusu nagrada prilagođava. Zaključio je kako nažalost ispada da je Porin jednokratna godišnja manifestacija za narod, umjesto mjerilo kvalitete glazbenih sadržaja na sceni. Dodao je kako je njegov odgovor na naslovno pitanje tribine odlučno NE ukidanju Porina.

Antonela Marušić, ogorčena što se na tribini nije zatekao nijedan akter iz upravnog odbora nagrade, oštro je ustvrdila kako uopće nije u pitanju nikakva nacionalna strukovna nagrada, već hrpa partikularnih interesa. Dodala je kako se prema glazbenoj sceni koju, osim muzičara, čine i promotori i novinari i glazbeni kritičari, postavljaju iz pozicije diktatora koji bahato poput grofova sjede u svojim grofovijama i uopće ih se ne tiče što tamo neki imaju nekakvo kritičko mišljenje o njima i njihovom tretmanu, i ove nagrade i onih zbog koje ta nagrada uopće postoji. Poentirala je kako se zapravo nemamo što čuditi ni tom ponašanju, ni samom kaosu u toj nagradi, jer je Porin zapravo Hrvatska u malom, u kojoj nam se svakodnevno poručuje: ako ti se ne sviđa ovdje, gubi se. Dalje>>

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X