Oliver Anthony ‘Hymnal of a Troubled Man’s Mind’ – popis pritužbi kulturnoga ratnika

Glavni problem Olivera Anthonyja može se svesti na izostanak bilo čega osobnog u njegovim pjesmama. Likovi su mu ili šablone ili bezlični akteri vijesti, a svaka od pjesama može se svesti na isti recept, a to je da su bogataši zli, a radnici i priprost puk pošteni i svakodnevno ugnjetavani.

Oliver Anthony ‘Hymnal of a Troubled Man’s Mind’

Sjećate li se Olivera Anthonyja, bradatog mladića hrapavoga koji je prošlog ljeta digao oblake rudničke prašine DIY snimkom svoje pjesme “Rich Men North of Richmond” zasjevši na vrh Billboardove liste singlova bez pomoći glazbene industrije? Ovaj pjesmuljak djelovao je kao dodatni spremnik benzina na plamen kulturnoga rata koji gori u Sjedinjenim Državama, ali i u ostatku svijeta, jer činilo se da usvaja neke od točaka iz repertoara desničarske retorike.

Sa suprotne strane političkog spektra kritizirali su njegovo osuđivanje debelih ljudi na socijalnoj pomoći, jer pretilost nije posljedica njihovog pretjeranog trošenja na hranu već prehrane visokokaloričnim jeftinim smećem, pa je cijela stvar djelovala kao da se žali da na posprdan odnos bogataša prema radnicima, a s druge strane on je na isti način udarao po onima još siromašnijima od sebe, što je u najmanju ruku djelovalo licemjerno. Bilo je tu i spominjanja maloljetnika na otocima koje se referiralo na navodni seks skandal vezan za Jeffreyja Epsteina, ali cijela se stvar uglavnom svodila na samo još jedan popis nezadovoljstava “malog čovjeka” kojeg moćnici sputavaju u življenju normalne egzistencije prosut pretjeranom dozom jeftinog moraliziranja.

Sam Anthony nije objeručke prigrlio svoj status ikone desnice, već se pokušao pozicionirati na nekoj ekvidistanci između ekstrema političkoga spektra, no to mu nije donijelo publiku koja ne dijeli njegove stavove, a ni  popularnost među MAGA ekipom nije ga lansirala do neke dugotrajne slave. No, ako je ovaj mladi bradonja iskren u svojim proklamiranim vrijednostima, onda bogatstvo i slava nisu nešto što želi pod svaku cijenu uganjati i u njemu možda doista ima i određene autentičnosti.

Od neočekivanog uspjeha “Rich Men North of Richmond” prošlo je već osam mjeseci i činilo se da bi Oliver, pravim imenom Chris Anthony Lunsford, mogao utonuti u zaborav kao tek napola zanimljiva fusnota u nekoj priči o alternativnom putu probijanja na ljestvice u internetsko doba. Ipak, ovaj momak kuje željezo dok je hladno, pa je tako bez mnogo pompe objavio svoj album prvijenac “Hymnal of a Troubled Man’s Mind” na samu Uskrsnu nedjelju.

Simbolika tog poteza samo produbljuje njegov holier than thou stav kojim njegov album ionako obiluje, a taj propovjednički duh dodatno je potkrijepljen s osam čitanja iz Biblije koja na ponovljena slušanja postaju suvišna i naporna i ne pridonose mnogo albumu osim da nas podsjete na činjenicu da slušamo ploču jednog vjernika. Uz spomenuta u prosjeku jednominutna čitanja tih pasaža, album donosi i deset autorskih pjesama, od kojih samo jedna, završna “Momma’s Been Hurting” nije bila prethodno objavljena na njegovom YouTube kanalu u obliku svojevrsne demo snimke.

No, ako sadržaj ne donosi mnogo toga novoga, ono što jest svježe i kvalitetno na ovom samoizdanom albumu jest produkcija novih verzija koju potpisuje veliki Dave Cobb, čovjek koji je zaslužan za mnoge vrhunce suvremenog countryja i americane, od Jasona Isbela do Chrisa Stapletona. Cobb u ovom slučaju ne komplicira i baca reflektor na Anthonyjevu najveću snagu, a to je neupitno njegov vokal, dok njegovoj steel gitari tek tu i tamo dodaje pratnju pokoje violine ili slično.

Upadljiv je izostanak autorovog najvećeg hita s ove kolekcije i čovjek bi rekao da to doista signalizira pokušaj odmaka od zaraćenih političkih tabora, pa tako u “Doggonit” čujemo kako se u jednakoj mjeri obrušava i na Republikance i na Demokrate, ali taj pokušaj ponovno ne drži vodu kad uzmemo u obzir ostatak teksta u kojemu opet brzo postaje jasno čijoj armiji kulturnih ratnika pripada kad stane kritizirati “ljude koji jedu kukce jer ne žele jesti slaninu”, samovozeće automobile, one koji “plaču zbog potrošnje ugljena, a ne razmišljaju o rudarima” i birokrate iz velikih gradova.

Popis je to uglavnom pogrešno usmjerenih pritužbi pročitan s populističkog podesta običnoga čovjeka i divan prikaz suvremene verzije onoga što brkati filozof Friedrich Nietzsche naziva moralom robova. Šteta što je tako, jer je zapravo riječ o pjesmi koja i glazbeno i jezičnim stilom pokazuje potencijal Anthonyja kao autora. Ovako se poruka svodi na to da je čovjeku bolje s vjernim psom nego s ljudima, a motiv pasa provlači se kroz cijelu ploču do često zbunjujućih točaka. Kao primjerice u “Cobwebs and Cocaine”, još jednoj pjesmi koja glazbeno obećava, ali je okovana slabim tekstom u kojemu između ostalog pas napušta svog vlasnika jer se ovaj drogira. Ili pak u urnebesnom ubacivanju dlakavih četveronožaca na područje romantike u “Always Love You Like A Good Old Dog”… Jer valjda svaka žena želi biti uspoređena s psom kad je u pitanju ljubav, zar ne?

Glavni problem Olivera Anthonyja može se svesti na izostanak bilo čega osobnog u njegovim pjesmama. Likovi su mu ili šablone ili bezlični akteri iz dnevnih vijesti, a svaka od pjesama može se svesti na jedan te isti recept, a to je da su bogataši zli, a radnici i priprost puk pošteni i svakodnevno ugnjetavani. Bilo bi dobro kad bi postojao potencijal za određeni odmak od takvog crno-bijelog populizma, ali naznake za takvo što jednostavno se ne daju iščitati iz njegovog uskršnjeg prvijenca. Doggonit!

Ocjena: 4/10

(Oliver Anthony Music, 2024.)

Saznajte više:

Oliver Anthony ‘Rich Men North Of Richmond’– mandžurijski kandidat iz Apalačkog gorja

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X