Oliver Dragojević ‘Nocturno’ – Nema bića koje bar jednom sanjar bilo nije

Postoje trenuci u životu koji se ni sa kim ne dele, koji postaju naša duboka intima skrivena ispod teških velova sanjarenja i lutajućih maštanja. Život je satkan baš od tih sitnih iskrica zadovoljstva sklonjenih od tudjih pogleda, ono kada ostanemo sami sa sobom i pogleda uprtog u nebesko sazvežđe, te shvatimo koliko smo mali u svom kosmičkom naumu da postanemo neko ko će svoju širinu vizije ostaviti svima na dar.

Oliver Dragojević (Foto: Wikipedia)

Nema bića koje bar jednom sanjar bilo nije, da u tihoj noći, kada san na oči ne stiže nikako, budno ne odsanja svoj pramen sreće, širom otvorenih očiju. Ta noć i škripa njenih čini, malo umeće ljubavi što oraspoloži dušu samrtnika da u lirskom pokušaju stvaranja muzike i poslednju skrivenu nadu, tugu i bol, izbaci niz klavirske dirke. Onako setno, jetko što grudi razdire i vatrice pali. Nokturno. Noć, muzika, ljubav, lirika i sopstveni strah nanešen kroz čežnju da se ne ostane bez voljene osobe.

Nigde više ljubavi, nežnosti i straha no u songu Olivera Dragojevića – “Nocturno”. Ni vetar, ni kiša, od voljenja i strasti jači nisu, sklop između jednog smiraja dana i onog sledećeg jutra, prijatelji nisu noćnim ljubavnicima, onima što čežnju sakriše pod sagove vremena pristojnosti, ali kada udare noćni sati i sve zamre, samo ljubav oživi u vitrinama okovanim stolećima. I uvek na drugačiji način od prethodnog takta, tek toliko da stavi do znanja prolaznost vremena. Ali, opet, tu je, mada sklizi sa svakim otkucajem sata, a bespovratno odlazi sa prvim jutarnjim trakom sunca.

Pisati o Oliveru je šapat ka morskim talasima, stajanje na buri koja do kostiju seže i lomi sve one vetrove što se u sebi nose, prkositi vremenu na litici sećanja i novih stremljenja kroz sutrašnji dan i tako u krug. Ali to zrnce časti i ponosa koje nosi Nocturno, neskrivena ljubav u tmini vaskrslog sentimenta na oronulom epitafu davno izgubljenog ratnika, prefinjeno godi uhu uz stameni srebrni glas pevača koji ostavlja dušu moru i nežnu pesmu ljubavi svima nama da prenesemo je dalje niz sve lavirinte budućnosti koji čekaju na naše stope. Kroz godine, vekove, sve radosti koje na licu nam se vide i sve tuge kroz plač niz oko što kao izvor izađu. Oliver je odnavek bio bluz pevač, najlepši glas tuge što se utka u poslednju krošnju noći i vokal koji boji noć, u plavo svitanje i njegov “Nocturno”.

Na svim prostorima dokle dobacuje sličnost jezika i raspoznavanja, Oliver je bio prihvaćen kao savremenik iz komšiluka, kao neko jako blizak, sve dok ne pusti glas i izdvoji se od svih ostalih. Njegovo specifično sviranje klavira, gospodsko držanje i prisnost u vremenu i prostoru, odavalo je ličnost snage, zrelost vokalnog izražavanja i tihu skromnost velikog čoveka, osobe sa stavom i karakterom. Bio je pravi poeta za klavirom.

U mojoj popriličnoj kolekciji gramofonskih ploča, tek tu i tamo poneka od Olivera. Sredinom devedesetih godina prošlog stoleća čuh na nekoj radio stanici, onako uz put, u prolazu, Nocturno od Olivera, nežno, setno, ali nekako vatreno, prikriveno mi je odzvanjala u ušima. Nisam znao ni sa koga albuma je, ali sam imao kolegu sa posla koji je voleo “morsku muziku” i pretpostavljao sam da ima sve i od Olivera Dragojevića, pa da izaberem i na audio kasete nasnimim ono što mi se dopada, a nemam na gramofonskim pločama. Čovek mi je bez problema dao set gramofonskih ploča od Olivera. Međutim, kada sam prvu ploču izvukao iz omota i stavio na gramofon, primetio sam da je ista poprilično prašnjava, a slično je bilo i sa ostalim pločama. Štos je u tome što je taj moj kolega izuzetno pedantan čovek i što posebnu pažnju posvećuje čuvanju gramofonskih ploča, da skoro sve imaju spoljašnje folije i da su kao danas izašle iz trgovine. Pa i bolje… Skupih hrabrost, zahvalih mu se na pločama, ali nisam mogao da ga ne upitam zašto su mu ploče onako prašnjave, a znam da voli i sluša muziku koju je stvarao Oliver. Nikada ne možete zamisliti šta mi je odgovorio. Doslovce je rekao: “To je B kolekcija ploča. Kolekcija A se ne daje nikome i posebno je čuvam i pazim.” Čovek je uvek kupovao po dve iste gramofonske ploče od Olivera Dragojevića, prosto bio je opčinjen onim što je pevač stvorio u svojoj bogatoj karijeri. Jednu je slušao i davao, ali samo odabranim licima, a druga je bila arhivirana. Za ne daj Bože. Sumnjam da je Oliver imao ovako ozbiljnog, neću napisati fana, ali muzičkog pratioca kroz sav svoj opus i to u jednom malom kontinentalnom mestu.

I sada, u eri digitalnog sveta i nepismenosti istog, kada čujem Olivera i njegov “Nocturno”, bilo sa kasete ili muzičke platforme za striming, neka tiha jeza prođe kroz mene. Umanji bol godinama nošen kroz iskre vremena, iskroji misli, prelista albume zagaslih memorija i osveži sve skrivene tuge. Kroz “Nocturno” čujem sopstvene korake po zvezdama, kako gaze po rasutim stihovima i lebde na Oliverovom istančanom vokalu. Dovoljno za smirenost i provod užitka do svih onih uličica u kojima i posljednji magloviti dah u otužno jutro sipi.

Za mene lično Oliver je oduvek bio more, sunce, ljubav i klavir. Bio je miris Dalmacije, vina i sete. A izmedju svih njih lebdeo je Nocturno, sa svim njegovim “zvezdama punih tajnih putovanja”, sa ukusom dečačke jutarnje bele kafe u finom porcelanu posluženom na nekom malom čunu privezanom uz obalu. A opet, ovde škripi sneg, pahulje listaju svoje dane i čuvaju sećanje na velikog umetnika. Olivera. Našeg Olivera, uz koga ide sve, radost i tuga, sreća i bol, jer ča je život vengo fantažija.

Tekst posvećujem Goranu Sajiću.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X