One Piece Puzzle ‘Obiteljska simfonija’

Riječki žestoki rock četverac okupio je nadareno društvo remiksera i zavrtio priču u jednom sasvim drugom smjeru i to nadasve uspješno.

One Piece Puzzle 'Obiteljska simfonija'

‘Mi presvijetla gospoda OPP otvorili smo vrata obiteljskog doma i udomili nama drage i zanimljive Inženjere Zvuka. Oni su nadogradili, izmijenili, pomaknuli i iščašili zvukovne zapise koje smo komponirali za album ’13 zlatnih hitova’ i na taj način poništili granicu glazbenog kvarteta (kvadrata). Tako je nastala višedimenzionalna OOP obitelj’ – stoji u uvodniku, ili bolje kazano, priopćenju novog CD-a i DVD-a riječke grupe One Piece Puzzle.

Već se iz tog tekstualnog dijela da iščitati nekoliko stvari. Prvo; OPP je i dalje kompaktno maštovito, hrabro društvo sa smislom za humor, u kojem se ‘slagalica od jednog komada’ nije počela dijeliti na frakcije. Dapače u svoj svijet (glazbene) čvrstine uvukli su jednako tako maštovite i hrabre glazbenike vrijedne pažnje.

Drugo; Gospodin T, Armageljon Espaljon, Bartol i Ratka Rural vješto su izbjegli zamku drugog albuma, odvažnim uskakanjem u veću zamku rađenja remix albuma, što baš i nije uobičajena praksa za bendove njihovog usmjerenja. Treba samo napomenuti da je ta veća zamka za njih bila odskočna daska, obzirom da je su sada ponosni vlasnici ubitačnog elektrobeata kojeg se ne bi posramili ni Prodigy kao rodonačelnici istog.

Iz čega proizlazi treće, a to je da je pred slušateljima (i gledateljima) još jedno iznimno uzbudljivo izdanje.

I posljednja četvrta stvar je da je OPP i od toga uspio napraviti koncepcijski album, jedno ‘iščašeno’ viđenje simfonije, a kao što je poznato, simfonija je cjelovito i samim time nedjeljivo glazbeno djelo, čime zaokružena priča i o samom svjetonazoru koji vlada, može se sada reći, unutar porodice One Piece Puzzle u kojoj su se pronašli i Nevio Rugaš, Midi Lidi, Basheskia Edward EQ, Adam Semijalac, Josip Maršić, Zoran Medved, Matej Zec, Pavle aka Pablo, Flathill Airlines, Izae, DJ Odium i Kristijan Vučković.

Album gradacijski otvara remiks pjesme ‘Superveshmashina’, kojom je OPP privukao pažnju još 2006. na kompilaciji ‘Strašni Riječani’ koju je bila objavila Ciklama Records, podetiketa Dallas Recordsa. Potom slijedi ‘ Da! Da! Da!’, distorzirani elektro udar u stilu Rammsteina (ujedno i jedina nova pjesma na albumu), da bi pop minimal remiks ‘Paranoje’ koji potpisuje Midi Lidi cijelu situaciju okrenuo za 180 stupnjeva, u kojoj izričaj OPP-a također drži vodu, iako nije na svom terenu. ‘Kanta meda’ je na najboljem tragu plesno meditativne psihodelije The Chemical Brothersa. Prvi stavak završava s ‘Derem rokam guzim’ u potpuno iščašenom remiksu u kojem kao da je pomiješan brutalnost elektro pionira Ministryja i Nine Inch Nailsa s bluesom. Nema što, lekcija iz povijesti kojoj se ne može naći zamjerka.

Drugi stavak naziva: ‘Organski, ljudski i umjereno drogirano’ hommage je riječkom stanju uma, gradu čiji bendovi poput Leta 3 već desetljećima razbijaju granice između stilova pa i kad je u pitanju folklorna glazba. U tom stilu je remiksirana ‘Ne jebi bez kurca’, dok je pak od ‘Tuć tuđu babu’ napravljena vesela i poletna pjesmica na tragu karpskih ritmova na kojima je jedan Shaggy postigao svjetsku slavu.

Nakon tog intermeca od teškog ritma slijedi treći stavak ‘Revolucija: Plesno i furiozno’. ‘Neću stat’ je uglavljena u poznatu Prodigy paranoju agresivnog, ali plesnog ritma. ‘Princeza polucija – Cheap Tokyo Remix’, nudi novu dozu elektro psihodelije, kao što ‘Tuć tuđu babu cca 1986. Remix’ nudi novo poniranje u povijest elektro zvuka s naglašenim klavijaturama a la Jean Michel Jarre, ali s dovoljno naglašenim ritmom koji poput brodskog motora polako ali sigurno gura tu čunu zvučnu skalameriju.

Stavak završava ‘SuperV12mashina Remix’, odnosno iznimno ubrzanom verzijom pjesme do granice s potpunom parodijom. Snižavanje tenzija, spori ritam, ali i vokalno iskazivanje Ratke Rural u punom svjetlu donosi ‘Princeza polucija’ kojom ujedno i završava ‘Obiteljska simfonija’.

DVD izdanje nudi sve do sada snimljene spotove grupe, između kojih su uklopljene zanimljive kratke najave koje pojačavaju efekt i oštre fokus vizualnog dijela priče u uvjetima hrvatske video produkcije o kojoj su budžeti, a time i kvaliteta iznimno mali, a time i ograničeni, ali iz kojem One Piece Puzzle sa svojim postapokaliptičnim imidžem i minimalnim zahvatima postižu sjajan efekt. Sprdali se ili ne, One Piece Puzzle su uistinu presvijetla gospoda domaće scene.

Ocjena: 10/10

(Menart, 2011.)

Saznajte više: Viagra u hostijama

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X