Oscar 2021. – nominirani za najbolji film od najmanje dobrog do najboljeg

U godini koja u kojoj se sve, pa i filmska industrija, okrenulo naglavačke, za najbolji film nominirano je osam naslova, a većinu bi ih se u normalnim okolnostima smatralo ‘malim’, komornim filmovima. Najviše nominacija ima ‘Mank’, no glavni favorit je još uvijek ‘Nomadland’. Po pitanju kvalitete svi su filmovi vrlo ujednačeni, pa je tako lista koja slijedi tek sasvim osobno mišljenje njezinog autora.

Oscar 2021

8. Mank

Radnja ukratko: Film skoro sasvim odbacuje klasični dramaturški luk na kakav je publika navikla te umjesto toga gotovo do posljednje četvrtine samo niže seriju naoko nepovezanih premda majstorski napisanih crtica i epizoda iz karijere pijanog scenarista Hermana Mankiewicza koje će tek u finalu dovesti do umjereno zadovoljavaljuće zaokruženog mozaika. Riječju – Mank piše scenarij “Građanina Kanea”.

Nominacije: Film, režija, glumac, sporedna glumica, glazba, zvuk, fotografija, scenografija, kostimografija, šminka.

Izgledi: S najviše nominacija, njih deset, “Mank” je favorit tek u kategoriji najbolje scenografije. Pobjeda u bilo kojoj drugoj kategoriji bila bi iznenađenje.

7.  “Minari”

Radnja ukratko: U osamdesetim godinama prošlog stoljeća Jacob Yi odvodi svoju korejsko-američku obitelj u seosko okruženje Arkansasa gdje započinje farmu kojom misli ostvariti svoju verziju američkoga sna. Napetosti u obitelji dosežu novu razinu kad se obitelji pridružuje i Jacobova punica Soon-ja, a s njom dolaze i neke nove životne pouke.

Nominacije: Najbolji film, najbolja režija, najbolji izvorni scenarij, najbolji glumac, najbolja sporedna glumica i najbolja glazba

Izgledi: U ovoj fazi utrke “Minari” preuzima ulogu glavnog izazivača “Nomadlanda” u kategoriji najboljeg filma, a isto vrijedi i za kategoriju režije. Dosad je odnio nagrade na Sundance Festivalu, Zlatni globus za film na stranom jeziku, a ima i tri nominacije za nagradu glumačkoga ceha. Najviše šanse za osvajanje Oscara ima Youn Yuh-jung za sporednu ulogu otkačene bake.

6. “Nomadland

Radnja ukratko: U prostranstvima Sjedinjenih Država postoji cijela jedna zajednica ljudi od šezdeset i više godina koja je pogođena ekonomskom krizom u prošlom desetljeću bila primorana prodati svoje kuće i preseliti u kombije i kampere u kojima putuju zemljom obavljajući razne sezonske poslove u restoranima ili skladištima Amazona.

Nominacije: Najbolji film, najbolja režija, najbolja glumica, najbolji adaptirani scenarij, najbolja fotografija, najbolja montaža

Izgledi: “Nomadland” bi, prema trenutnim očekivanjima, trebao osvojiti sve Oscare za koje je nominiran, osim najbolje montaže i najbolje glumice, iako potonji Frances McDormand svako zaslužuje. Nakon osvajanja Zlatnog globusa za najbolju dramu, Critics’ Choicea za najbolji film te glavne nagrade Udruženja producenata, trebaju pasti još samo BAFTA i Oscar. Favorit od prvog dana do danas.

5. “Sound of Metal”

Radnja ukratko: Bubnjar eksperimentalnog noise dua počinje naglo gubiti sluh, a život kakav poznaje zbog te činjenice odjednom je izvrnut naglavce. Ruben (odlični Riz Ahmed) je sada prisiljen otkriti svoj pravi identitet i pronaći novo mjesto u svijetu.

Nominacije: Najbolji film, najbolji glumac, najbolji sporedni glumac, najbolji zvuk, najbolji izvorni scenarij, najbolja montaža

Izgledi: Zvuk je glavna tema ovog filma, a manipulacija njime odrađena je doista vrhunski, pa tako ne čudi da je u ovoj kategoriji “Sound of Metal” glavni favorit. Nakon poraza za porazom koji doživljava “The Trial of Chicago 7”, čini se kako je i u kategoriji najbolje montaže ostao bez pozicije favorita, a upravo se “Sound of Metal” pokazuje novim glavnim pretendentom na taj Oscar. Riz Ahmed je odličan, ali teško će pobijediti pokojnog Chadwicka Bosemana. Paul Raci je također vrlo dobar kao terapeut Joe, ali nemojte uložiti novac na njegovu pobjedu.

4. “The Trial of Chicago 7”

Radnja ukratko: Istinita priča o suđenju sedmorici muškaraca optuženih za nerede koji su izbili za vrijeme Demokratske izborne konvencije 1968. godine. Možda pretjerano zaslađen u finalu, ovaj film naoko najviše djeluje kao naslov koji bi u normalnom okruženju najozbiljnije konkurirao za Oscar. Ali ovo nije normalna godina.

Nominacije: Najbolji film, najbolji sporedni glumac, najbolji izvorni scenarij, najbolja montaža, najbolja fotografija, najbolja glazba

Izgledi: Dugo smatran glavnim konkurentom “Nomadlanda”, film Aarona Sorkina u međuvremenu nije osvojio ništa bitno i šanse mu se iz dana u dan smanjuju. Unatoč sjajnoj glumačkoj postavi od koje je nominiran samo Sacha Baron Cohen, nakon ispuštanja redateljske nominacije za Sorkina, njegova se pozicija i u scenarističkoj trci istopila i sada je prepustio poziciju favorita filmu “Promising Young Woman”.

3. “Promising Young Woman”

Radnja ukratko: Crna komedija o ženi koja se potaknuta traumom iz prošlosti suočava s muškarcima besramno spremnima za iskorištavanje djevojaka prati obrasce romantičnih komedija, ali nosi smrtno ozbiljnu poruku utemeljenu u kretanjima današnje #MeToo ere.

Nominacije: najbolji film, najbolja režija, najbolja glumica, najbolji izvorni scenarij, najbolja montaža

Izgledi: Carey Mulligan je favoritkinja za osvajanje Oscara za najbolju žensku ulogu. Prilično je izgledan i Oscar za najbolji scenarij. Sam film također zasluženo raste na ljestvici, ali osvajanje glavne nagrade još uvijek bi pripadalo kategoriji velikog iznenađenja.

2. “Judas and the Black Messiah”

Radnja ukratko: FBI-jevo praćenje slavnih crnačkih aktivista ove godine je gotovo zaseban žanr, a “Judas and the Black Messiah” je njegov najbolji predstavnik. Istinita priča o usponu vođe Crnih pantera Freda Hamptona i njegovom padu za koji će biti zaslužan njegov bliski suradnik Bill O’Neal nošen je sjajnim glumačkim izvedbama i sigurnom režijom Shake Kinga.

Nominacije: najbolji film, najbolji sporedni glumac – dvaput!, najbolji izvorni scenarij, najbolja pjesma, najbolja fotografija

Izgledi: Daniel Kaluuya glavni je favorit za osvajanje Oscara za najboljeg sporednog glumca, što znači da LaKeith Stanfield to nije. U ostalim kategorijama šanse su male.

1. “The Father

Radnja ukratko: Anthony (Anthony Hopkins) živi u svijetu koji se rapidno raspada dok ga napušta pamćenje, a vrijeme i prostor pretvaraju se u labirint u kojim se gledatelji zajedno s njim pokušavaju snaći i razlučiti što je stvarnost, a što su zamke koje mu postavlja njegov um.

Nominacije: Najbolji film, najbolji glumac, najbolja sporedna glumica, najbolji adaptirani scenarij, najbolja montaža, najbolja scenografija

Izgledi: Anthony Hopkins glavni je izazivač Chadwicku Bosemanu za Oscar za najboljeg glumca, ali trenutno ne djeluje kao da ga može i pobijediti. U svim ostalim kategorijama šanse za osvajanje Oscara su minimalne. Nažalost.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X