‘Oslo 31. kolovoza’ – briljantan izlet u životnu izoliranost

‘Oslo 31. kolovoza’ ni u jednom trenutku ne zapada u zamor, propovijedanje ili samosažaljevanje, a komunikacija glavnog lika sa samom temom, ali i sa gledateljem koji je stavljen u samo središte prekretnice života glavnog lika je besprijekorna.

Prizor iz filma 'Oslo 31. kolovoza'

Promatrajući svog starog prijatelja, njegovu suprugu i dijete, uvjeren je kako mu je takvo nešto nedostižno, iako je na određenoj razini svjestan kako takav način života niti priželjkuje. Prijatelj pak, na potpuno kolokvijalnoj razini pokušava ga utješiti nesavršenostima iz vlastitog života, potpuno nesvjestan težine Andersovog problema u deplasiranosti cijelog govora o umoru od rutine, djeteta, braka i svakodnevice, koja je potpuno uobičajena i nema veze s Andersom i njegovim problemom. Anders je, čini se, neprestano i nepovratno opterećen i nemiran, izvan trenutka, izvan situacije, promatra ju i analizira, ne dopuštajući si prepuštanje ni u kojem trenutku, poput kakvog strašnog podsjetnika da on tu nema što tražiti i da je njegov život praktički završen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gz2g0F9yl5o[/youtube]

Trierova čvrsta redateljska ruka, njegov neobičan stil, minimalizam, interakcija među likovima, a u konačnici i montaža – ostavljaju bez daha. Niti jedan kadar ne djeluje proizvoljno ili slučajno, film ni u jednom trenutku ne zapada u zamor, propovijedanje ili samosažaljevanje, a komunikacija glavnog lika sa samom temom, ali i sa gledateljem koji je stavljen u samo središte prekretnice Andersovog života je besprijekorna. Ta prekretnica je 31.kolovoza i u tom danu dogodi se zapravo sav zbir njegovog života – protraćen ogroman potencijal, nada, uzbuđenje, melankolija, okrutan susret sa stvarnošću, nemoć i posrtanje. Poput ogromnog vala koji se kreće prema vama, snažnog i nepredvidivog, “Oslo” će vas zapljusnut svojom iskrenošću i čistom emocijom.

Film se u zagrebačkom kinu Europa prikazuje tijekom kolovoza, u sklopu programa “Propustili ste, pogledajte!”. Pogledati svakako.

Ocjena: 9/10

(Don’t Look Now, Motlys, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X