Utamničenje grupe Pussy Riot – demokracija uzvraća udarac!

A što su drugo ruske pankerice, osim naloga za uhićenje, mogle očekivati od čovjeka koji se odaziva na ime Put-in.

Pussy Riot (Wikipedia)

Koliko još dokaza treba da se uvjerimo da je demokracija umiveno naličje diktature? Koliko još uhićenih umjetnika i aktivista treba zbog svojih stavova trunuti u zatvoru, kako bismo shvatili da je sloboda iluzija? Očito, još dosta. Jer ako čak 51 posto anketiranih Rusa smatra da je članicama grupe Pussy Riot mjesto u zatvoru, onda je civilizacija još svjetlosnim godinama daleko od prosvjetljenja kakvog navješćuju bezbrojni alternativni proroci.

Maskiranim pankericama nije se, dakako, sudilo što su pjesmom Bogorodicu molili da ‘izbaci Putina’. To s njihovim dvogodišnjim utamničenjem, jel’ te, nema nikakve veze. Ne, one su remetile javni red i mir (dvije godine za pjevanje u javnosti?!), bile su motivirane vjerskom mržnjom (nisu riječ rekle protiv crkve), povrijedile su osjećaje nazočnih vjernika u katedrali (od kojih je većina uzela mobitele i snimala) i boravile su u dijelu crkve u kojima ženama nije dozvoljen pristup (aha, tu smo; usudile su se povrijediti dobru, staru crkvenu diskriminaciju). I onda pola Rusije navija za zatvor…

Uhićenja i osude zbog buntovnog nastupa Pussy Riota u moskovskoj Katedrali Krista Spasitelja zapadnjački mediji su jedva dočekali nazvati „staljinističnim progonom“, a političari s obje strane Atlantika slali su prosvjedne note. Radi se, međutim, o istim onim licemjerima koji podržavaju ili „sasvim objektivno“ izvještavaju o, primjerice, sramotnim akcijama američkog odbora Parent Music Resource Center (osnovanog od strane supruga američkih političara koje su do sada na optuženičku klupu izvele članove Judas Priesta, Twisted Sistera, Franka Zappu, Marilyna Mansona…) ili o nastojanjima da se Assangeovo nestavljanje kondoma proglasi najtežim seksualnim prijestupom.

Nije tajna, talasanje kontra sustava ni u jednom zakutku liberalnog kapitalizma nije dobrodošlo. Jedino su metode drugačije; bivši KGB-ov agent to riješava na old school način – „čeličenjem“ u tamnici, drugdje se pobunjenike medijski maltretira, proziva i diskreditira. Ne treba nam ići daleko, lov na vještice na hrvatki način doživjeli su prije petnaestak godina na svojoj koži članovi potentnog zagrebačkog benda Veliki bijeli slon kada su u Sloveniji podijelili binu s Partibrejkersima. Svirati i pjevati gdje hoćete i s kim hoćete?! Zalagati se za mir?! Buniti se protiv represije?! Protiv kapitalizma?! Protiv Putina?! Zakoračiti tamo gdje ženskoj nozi dozvoljeno nije?! Sedamdeset i pet milijuna Rusa bi vas rado strpalo u zatvor!

Sloboda umjetničkog izražavanja u dijelu svijeta koji se smatra naprednim funkcionira sve dok ne prijeđete rub nedozvoljenog. Dok potpeticom ne obeščastite „sveto tlo“. Tada više niste umjetnik, nego terorist. Pitajte Mariju (24), Nadeždu (22) i Ekaterinu (29), iznimno opasne cure, provokatorice i bezvjernice. Ruska demokracija je naredne dvije godine sigurna.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Tags:

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X