Oslo World Music 2015 – multikulturalnost iz prve ruke

Biti ljubitelj glazbenog žanra world musica u Hrvatskoj i nije neka sreća: gostujući koncerti koji se tijekom godine održe kod nas mogu se na prste nabrojati, a nerijetko se svode na tradicionalne, već prepoznatljive etno izričaje. Druga je opcija potegnuti do inozemstva i uživati u glazbi koja ukupno teritorijalno i brojem stanovnika čini većinu svjetske glazbe, no važnošću se i medijskom zastupljenošću, marginalno pozicionira iza dominantne angloameričke glazbene scene.

Khaira Arby
Khaira Arby

A onda slijedi priča o Sentralenu… Nekadašnja poslovnica banke u vlasništvu norveške fondacije DNB Savings Bank Foundation pretvorena je u veliku nevladinu organizaciju Sentralen koja će se s prvim danom ožujka iduće godine transformirati u prostor od 12000 kvadratnih metara koji će ispuniti uredi, scenski prostori i koncertne dvorane te oko 350 kulturnih organizacija i društvenih inovatora koji će u Sentralenu naći svoj dom, a s ciljem stvaranja poznanstava i umrežavanja čitavog kulturno-društvenog sektora. Za vrlo prihvatljiv mjesečni iznos te s fleksibilnom politikom dinamike najma koja će omogućavati da svoj radni prostor ili ured koristite samo u ono vrijeme kad vam treba te da “zamrznete” najam na nekoliko mjeseci ukoliko je to potrebno zbog prirode posla, Sentralen se nada pomoći manjim organizacijama s jednom do šest zaposlenih osoba kojima pravi poslovni prostor nije potreban ili si ga ne mogu priuštiti. Da bi kod nas koncertna dvorana ili ovakav poslovni centar mogli postati bankom, moguće je zamisliti, ali obrnuto, nikako!

Delegatski program svoju najbogatiju vrijednost sadržao je upravo u vremenu provedenom sa samim delegatima, novinarima, kreativcima, kulturnim i glazbenim organizatorima iz cijelog svijeta. Francuski delegat Daniel Brown novinar je i reporter koji stoji iza projekta Freemuse (Freedom of Musical Expression), najveće svjetske web-stranice koja se bavi problematikom cenzure i slobode u glazbi diljem svijeta, a povremeno putuje u Afričke zemlje kako bi mlade Afrikance podučavao novinarstvu; Rita Ray, DJ veteranka, radijska voditeljica i urednica emisije na britanskom BBC-u World, jednom godišnje putuje u Ganu gdje organizira mali glazbeni festival; Bassem Breish je libanonski scenarist okićen Emmyjem, koji nas je podučavao o razlici između raija i chaabija, a Egipćanin Gemy Beshir objašnjavao nam je genijalnost nove hip-hop scene u Maroku.

85 posto od ukupnog budžeta Festivala (900 000 eura) pokrivaju vlada, grad i sponzori, dok prodaja karata za festival čini svega 15 posto
85 posto od ukupnog budžeta Festivala (900 000 eura) pokrivaju vlada, grad i sponzori, dok prodaja karata za festival čini svega 15 posto

I upravo to je onaj najvredniji dio događanja poput ovih, koji pojedincu omogućavaju kulturno bogaćenje, širenje znanja i perspektiva, u izravnom kontaktu s glazbenim kolegama – učenje o multikulturalnosti iz prve ruke, i, kako je to Oslo World u svom programu “Arts Exploration Day” zamislio, od prvih koraka. Naime, kao jedno od posljednjih festivalskih događanja koje se svake godine održava, u sunčano subotnje jutro, dio je programa posvećen djeci, gdje se o kvartu Grønland zlatokosi norveški klinci od malih nogu mogu upoznati s glazbom, hranom i običajima različitih zemalja. Neki od najboljih DJ-eva cumbije pripremaju glazbenu kulisu za male plesače, povremeno se održavaju neočekivani koncerti ili radionice origamija, a klauni povlače mlade obitelji da im se pridruže u jednoj od desetaka prostorija transformiranih u krajeve svijeta i ukrašenih papirnim cvijećem i šarama raličitih zemalja.

Uz centralnu temu “pripadanja” (belonging) ovogodišnjeg Oslo World Music Festivala, pripadanje sebi kroz pripadanje svijetu uspostavio se kao jedini mogući zaključak, a financijske statistike festivala čiji ukupni budžet od 900 000 eura vlada, grad i sponzori pokrivaju 85 posto, dok prodaja karata za festival čini svega 15 posto, uvjerio me je da sam na jednom sasvim drugačijem planetu nakon kojeg je uslijedio povratak na dobro poznati planet, Republiku Hrvatsku, kojoj bi, neovisno o rezultatima upravo održanih parlamentarnih izbora, ovo sve bilo – znanstvena fantastika!

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Reportaža

Idi na Vrh
X