Osnovana RUNDA, udruženje nezavisnih balkanskih diskografa, čiji je cilj ‘biti glas svih indie etiketa u regiji’

‘RUNDA je prvi korak na dugom putu za nezavisne balkanske izdavačke kuće’, izjavljuje prvi predsjednik organizacije Dario Draštata.

  • 2
    Shares
Logotip RUNDA-e, udruženja nezavisnih balkanskih diskografa (izvor: runda.online)

Kako glazbena industrija postaje sve više globalizirana, a hitovi se mogu pojaviti s bilo kojeg mjesta, neka od najmanjih svjetskih tržišta pojačavaju svoje poslovanje kako bi iskoristili mogućnosti koje donose streaming platforme, piše Billboard.

Kao regiju koja masovno radi na prepoznavanje svojeg međunarodnog profila ističu Balkan gdje se, navode, hrpa nezavisnih etiketa udružuje pod zajedničkim kišobranom radi lakšeg djeovanja i prepoznatljivosti. Takozvana RUNDA, Regionalna udruga nezavisnih diskografa, funkcionirati će kao neprofitna udruga, sa sjedištem u Zagrebu, a pokrivati će diskografe iz čitave bivše Juge, plus Albaniju.

RUNDU su, od hrvatskih etiketa, konstituirali Menart, Dancing Bear Records, Dallas Records, zatim Monlee Records, NIKA (Slovenija), te IDJ, Kontra i Ammonite Records (Srbija). Kao cilj, organizacija ističe, između ostalog, i promicanje jednakih uvjeta na čitavom Balkanu, dakle, na fragmentiranom glazbenom tržištu, na kojem Spotify nije dostupan.

Podsjećamo, Tidal i Apple Music operiraju u Sloveniji, no za mnoge Deezer i YouTube jedine su platforme između kojih možete birati.

“RUNDA je prvi korak na dugom putu za nezavisne balkanske izdavačke kuće”, izjavljuje prvi inauguralni predsjednik organizacije Dario Draštata, “Namjera nam je biti glas svih indie etiketa u regiji, bez obzira na to koliko su velike, male ili odakle dolaze. Znamo da će na putu biti mnogo izazova, ali, kao što kaže izreka, želimo vjerovati da sreća prati hrabre. ”

Inače, prema najnovijem Global Music Reportu, Hrvatska čini najveće glazbeno tržište na Balkanu što je stavlja na 48. mjesto svjetske ljestvice. Godišnje generira 14 milijuna dolara u prodaji snimljene glazbe, a najveći kolač zarade stiže od izvedbenih prava.

  • 2
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X