Pozitivan ritam na Jabukovcu – Je li ‘Jabuka’ pala u prave ruke?

U četvrtak je održana tiskovna konferencija u svrhu predstavljanja ljetne sezone 2021. na lokaciji Martinska u Šibeniku, uz kratki osvrt na trenutno stanje oko nedavnog, službenog preuzimanja kultnog zagrebačkog kluba Jabuka.

Pozitivan ritam u Jabuci: Stjepan Kolobarić, Max Juričić, Danijel Sikora, Bore Balboa i Vedran Meniga (Foto: promo)

„Na prvi natječaj za zakup prostora na Jabukovcu javili smo se na nagovor Kornela Šepera iz Močvare, čovjeka koji se godinama bori za alternativnu kulturu u Zagrebu. Rekao mi je da bi bilo dobro da nas se javi što više kako bi se povećala mogućnost da netko iz tog segmenta prođe na natječaju da bi prostor GK Jabuke ostao sačuvan upravo za publiku alternativne kulture“, objasnio je povod javljanja na natječaj Vedran Meniga, prvi čovjek iz Pozitivnog ritma i diskografske kuće PDV Records, na tiskovnoj konferenciji održanoj u četvrtak na terasi Jabuke.

Kako kaže, nisu se ničemu pretjerano nadali obzirom da su u najkraćem mogućem roku sastavili ponudu u kojoj je naglasak bio na programu koji pokriva pet kulturnih segmenata. „Nama program nikad nije bio problem jer tu imamo dosta iskustva“, kazao je Meniga čiji tim je godinama radio na najvećim pulskim festivalskim eventima Outlook i Dimensions, ali i nizu festivalskih događanja poput Seasplash Festivala kojeg je prije dvije godine preselio u prostor šibenske Martinske, tada zapuštenog kampa iz doba socijalizma koji je u dvije godine (od kojih je prošla bila pandemijska) još čvršće pozicionirao kao kvalitetnu ljetnu festivalsku oazu.

Dakako, jedan od značajnijih razloga presice bio je upravo program brojnih festivala na Martinskoj koji će i ovog ljeta dominirati u kvaliteti i ponudi na jadranskoj obali. Na veliko iznenađenje tima, Pozitivan ritam prošao je na prvom natječaju kao najbolji ponuđač i uz obrazloženje da nudi najkvalitetniji program buduće Jabuke. „No taj prvi natječaj bio je poništen zbog toga što na digitalnoj potvrdi banke nije bilo potpisa, iako na digitalnoj potvrdi banke po zakonu potpis nije potreban“, kazao je Meniga pojašnjavajući muke prikupljanja tražene dokumentacije u periodu lockdowna, kada su brojne poslovnice bile zatvorene i kad se u Hrvatskoj ubrzano prelazilo na digitalni način poslovanja i rješavanja ‘papirologije’.

U trenutku poništavanja natječaja tim iz Pozitivnog ritma osjećao je da je ušao u klasičnu hrvatsku birokratsku namještaljku. „Mislili smo, okej, napravili su prvi natječaj da vide tko će ponuditi više i time dobiti uvid koliko bi sve to moglo stvarno vrijediti, pa da u idućem natječaju pogoduju nekom svom“, kazao je Meniga dodavši da su se i pored te sumnje javili i na drugi raspisani natječaj s još manje nade u pozitivan ishod. No, Pozitvan ritam prošao je i na drugom natječaju koji je došao kao dvostruka potvrda za kvalitetu ponuđenog programa.

Otvaranje kluba na Jabukovcu za publiku zeleno svjetlo mora čekati od Stožera civilne zaštite, kao i svaki klupski prostor manjeg kapaciteta u zemlji, obzirom na to kad i koliko će se pandemijske mjere popuštati. Najoptimističniji scenarij je da bi se to moglo dogoditi na jesen.

Klub će dobiti i novo ime kad bude predstavljen i njegov program, iz razloga jer iz Pozitivnog ritma žele ispoštovati želju bivšeg zakupca da klub više ne nosi ime „Jabuka“. „Za sve stare fanove Jabuke, to će uvijek biti taj prostor i uvijek će postojati dio kluba gdje će se moći tako osjećati“, rekao je Meniga naglašavajući kako se neće ići u velike i skupe intervencije u prostor, iako je novi prostorni identitet već spreman, a jedan od razloga leži i u negativnim iskustvima nekih zakupaca gradskih prostora koji su znali temeljito preurediti zapuštene prostore. Jer nakon što su im digli cijenu i atraktivnost, birokratskim putevima su bili odstranjeni iz njih u korist nekog drugog.

Također se osvrnuo i na medijske špekulacije da će Pozitivan ritam u buduću Jabuku uvesti i elektroničku glazbu, iako su primjerice DJ-i Jabuke dark electro puštali u klubu još u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Dakle, bio je to samo mali podsjetnik i lekcija iz glazbene povijesti za sve one medije čiji novinari zbog krhkog glazbenog znanja uspješno dezinformiraju svoju publiku. Na koncu, možda ne bi bilo loše za dodati da je još u devedesetima rock publika prigrlila dobar dio ogranaka elektroničke glazbe i da tu ne postoji neki prijepor između ljubitelja onog što bi se kolokvijalno moglo staviti pod nazivnik urbane glazbe koja se pušta ili izvodi u klubovima.

Također bi bilo dobro ovdje pustiti i malo optimizma, jer pored vjere u to da bi nova gradska vlast mogla, ako ne do kraja dokinuti, onda dobro ublažiti prakse pogodovanja podobnima kad je riječ o gradskim prostorima, autor ovih redaka koji je dobar dio svog života proveo u Jabuci i koji je u kulturnom smislu upravo tamo stasao, također vjeruje da je Jabuka (kako god se ona zvala u budućnosti) došla u prave ruke.

Budimo iskreni do kraja, Jabuka je nama stasalima u osamdesetima i devedesetima bila značajna upravo zbog jedinstvenog programa koji je agilno nudila i koji se dobrano razlikovao od programa koji su nudili ostali gradski klubovi. A ako danas pogledamo brojne klupske prostore u gradu sličnog urbanog karaktera, onda je jasno da se ta politika, ta nit vodilja, koja je kulminirala s Fiju briju generacijom u devedesetima, slila s Jabukovca u donje dijelove grada. GK Jabuka je dakle dobrim dijelom bila nukleus urbanog klupskog života koji se danas odvija u gradu, a sad su se vrata odškrinula da i prostor tog nukleusa ponovno živne upravo u klupskom smislu kakav diktira 21. stoljeće.

Stari Jabučari ne bi trebali biti razočarani, jer alternativna kultura ne odlazi s Jabukovca. Bilo bi daleko gore da su pod stare dane tamo otišli u neki fensi restać koji bere plodove mora za diplomatsko-gastronomsku klijentelu obližnjih veleposlanstava i između dva zalogaja sa sjetom svom društvu rekli: „Jebate, ja sam se k’o klinac ovdje razbacival’ na Joy Divisiona“.

Martinska 2021

Pored prvog uvodnog izlaganja o sudbini kluba na Jabukovcu ekipa Pozitivnog ritma (Vedran Meniga, Danijel Sikora i Stjepan Kolobarić) s gostima (Maks Juričić i Bore Balboa) predstavila je niz festivalskih događanja za dugo toplo ljeto na šibenskoj Martinskoj kroz čak šest festivala i o tome sve možete saznati u nastavku teksta.

Prvi od noviteta je dolazak Cirkobalkana šatora i njegove prateće svite. To je koncept cirkuskog kolaž cabarea za sve uzraste i opredjeljenja. Očekuje nas jedan poseban te nezaboravan doživljaj koji neodoljivo podsjeća na večer u cirkusu. Novitet je da će sam šator odnosno njegova kupola biti na lokaciji čitavo vrijeme.

Ljetnu sezonu na Martinskoj otvara Regius x Muzika.hr (9. – 11. srpnja) koji ove godine slavi svoje jubilarno deseto izdanje! Program je predstavio Bore Balboa. Na velikoj bini Regiusa nastupiti će preko 20 izvođača koje ove godine odabire Edo Plovanić, glavni urednik glazbene medijske platforme Muzika.hr. Očekuju nas nastupi Damira Urbana, benda Svemirko i novog vladara domaćeg rapa Grše. Također, stiže i šibenski reper novije generacije Bore Balboa kao i mlada rap nada Mali Japanac. Novost Regiusa je druga, mala pozornica koja nosi prigodni naziv Čudna muzika stage kojim će upravljati dobra duša šibenske nezavisne scene i veliki zaljubljenik u glazbu Dražen Frua. Ugostiti će preko 30 izvođača iz Šibenika, Zadra, Splita i šire te u tri dana programa predstaviti najaktualnije trendove na domaćoj nezavisnoj sceni.

Devetnaesto izdanje Seasplash festivala očekuje nas 15. – 18. srpnja. Ove godine pod imenom Corona Edition pt. 2 danas su objavljeni novi potvrđeni izvođači!

Jedan od najboljih hrvatskih kantautora i britski društveni kroničar Saša Antić dolazi kao Alejuandro Buendija & Sinovi predstaviti svoj recentni materijal “Škrinja”, inače Porinom ovjenčan za najbolji hip-hop album godine. Vječni glazbeni putnik Max Juričić (Azra, Film, Le Cinema, Vještice, Šo! Mazgoon, Gego & Picigin bend) pokreće 2018. autorski projekt Plesač sporog stepa čiji nas premijerni nastup očekuje na Seasplashu. Kao gost i govornik na konferenciji kratko se osvrnuo na svoju karijeru te izrazio veliko zadovoljstvo u iščekivanju svog nastupa. Nedavno je objavio novi singl “Prva, druga, treća”.

Kali Fat Dub su (post)apokaliptični duo čija direktna poruka, spoken-word aktivizam i furiozni nastupi nakon dva albuma, desetine festivalskih nastupa, mnogobrojnih svirki i nekoliko tisuća kilometara ne jenjavaju. Nakon što je pandemija zaustavila svijet posvetili su se trećem albumu “Životnjska karma” kojeg će premijerno izvesti na Seasplashu. One Dread su zagrebački reggae/dancehall bend sačinjen od četvero instrumentalista i dinamitne vokalne sekcije. Trenutno rade na prvom autorskom albumu s kojeg će neke pjesme po prvi puta biti izvedene. Svojim će nas nastupima još počasititi Haris PiltonSoul BrothersCromaicanzLow CommitteeDJ D-Gree i Maya.

Idući tjedan biti će objavljen raspored nastupa po danima i pozornicama, poziv za volontere, i prijave za ovogodišnje radionice.

Kanal Fest u svom trećem izdanju (23. – 24. srpnja) donosi nezaobilazne punk zvukove na Martinsku! Ovaj će dvodnevni festival kao novitete imati i dnevni program koji će se sastojati od skate sessiona i izložbe. Iako je festival uglavnom fokusiran na punk glazbu i njene (pod)žanrove ove se godine po prvi put na binu penju i lokalne metal snage, šibenski bend Zlobnik. Uz njih još nastupaju britanski Inner Terrestrials, zagrebački Šank?!, splitski Špurijus, pulska Fonjatura, dubrovački Last Caress, benkovački Kamp Kućice i osječka Gužva u 16-ercu.

Zadnji vikend u srpnju rezerviran je za Slurp! Festival (30. – 31.7.) koji ove godine slavi svoju desetogodišnjicu održavanja! Postulat Slurpa! je uvijek bio predstavljanje najaktualnijih elektroničkih strujanja s domaće i regionalne scene, uz probrane inozemne goste. U svom prvom, ali velikom jubileju festival ima prije svega humanitarni karakter. Tako će program činiti producenti i izvođači predstavljeni na nedavno objavljenom kompilacijskom albumu “Healing Sounds – Croatia Earthquake Relief Project”. Album je objavljen digitalno dok se vinilno izdanje u dva dijela očekuje u nadolazećim mjesecima. Kampanja traje do kraja godine, a ukupni ostvareni prihod uplaćivati će se na račun zaklade Solidarna, za pomoć stradalima u potresu. Točan popis, te raspored nastupa izvođača po danima biti će objavljeni uskoro!

Prvi vikend u kolovozu rezerviran je za šesto izdanje Membrain Festivala (5. – 8. kolovoza). U četiri dana programa na tri pozornice nastupiti će preko 50 DJ-a iz Hrvatske, Europe i svijeta koji će na jakim DIY soundsystemima predstaviti najaktualnije trendove u drum n’ bass, dubstep i half-time žanrovima uz skretanje prema jungle, dub, liquid i neurofunk strujanjima. Jedno od imena koje valja istaknuti je Youngsta – jedna od glavnih UK figura dubstepa i prepoznatljivo lice velikih festivala. Line-upu se pridružuje i novozelandski duo Truth, međunarodno priznati dvojac dubstep scene. DLR i Mako predvode izlomljene ritmove drum n’ bassa okupljeni u projektu OneMind te njihov sunarodnjak Amoss koji je prisutan već čitavo desetljeće svojim izričajem na gotovo svim kontinentima. Tu je još i legenda berlinske scene Presha, te poznati belgijski kolektiv The Untouchables. Na popisu je i Coco Bryce, nizozemski predvodnik jungle zvuka na festivalu. Od domaće scene tu je šareno društvo, redom istaknuti akteri te DJ imena: VrhMinimalistSapleoFrenkyBoyLucyLyuVizitorVexiNobruFullstep PhilKI Audio i Lowre Glant.

Čast da i ove godine zatvori festivalsku sezonu na Martinskoj pripala je Blast Festu (13. – 14. kolovoza) pod pokrovitejlstvom Grada Šibenika i TZ Grada Šibenika. Blast je audiovizualni event koji djeluje od 2017.g. Glavna vizija i cilj je stvaranje platforme za predstavljanje domaćih afirmiranih i neafirmiranih glazbenih umjetnika. Ove će godine kroz dnevni i noćni dio programa biti predstavljeno oko 15 DJ-a koji će svojim nastupima prezentirati široku paletu elektroničke glazbe.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X