Otvorena izložba ilustracija Alema Ćurina: Sve što o Hrvatskoj vrijedi znati…

‘(I)lustracija Hrvatske’ naziv je dosad najveće izložbe nekadašnjeg Feralovog ilustratora Alema Ćurina, koja je su Šibeniku otvorena u sklopu festivala FALIŠ.

Kruno Lokotar, Alem Ćurin i Emir Imamović Pirke (Foto: Jozica Krnić)

– Alem Ćurin je strip crtač, likovni umjetnik, a i povijesna ličnost, iako on toga još nije svjestan – rekao je jučer na otvorenju izložbe ‘(I)lustracija Hrvatske’, Emir Imamović Pirke, direktor Festivala alternative i ljevice u Šibeniku, čije je treće izdanje upravo startalo.

Alem Ćurin proslavio se ilustracijama u Feral Tribuneu, no svoj je profesionalni put krčio i preko Omladinske iskre, Studentskog lista, FAK-a, Nedjeljne i Slodobne Dalmacije, Novosti…

– Ćurin je napravo ozbiljne inovacije u novinarstu, dakle u zanatu u kojemu se činilo da se više ništa promijeniti ne može. Prije njega, novinska ilustracija služila je kao nadopuna tekstu, a onda se dogodilo da su novinarski tekstovi postali nadopuna njegovim ilustracijama. To je jedinstven slučaj i zato je Alem Ćurin vodio računa da svoje radove objavljuje samo u medijima u kojima su pisali najbolji autori – rekao je Pirke.

Ćurinovi radovi, a složio se s tim i Kruno Lokotar, još jedan od organizatora FALIŠ-a, ogledalo su Hrvatske. – Hrvatska se mijenjala, a on je tome svjedočio. Svakog tjedna izbaci ilustraciju koja o Hrvatskoj govori šve što se o njoj u tom trenutku treba znati. Jednom će se, kad se otvore medijske arhive, priča o Hrvatskoj moći ispričati preko njegovih radova – čulo se na otvorenju izložbe.

Izložba ‘(I)lustracija Hrvatske, koju je postavio šibenski grafički dizajner Ante Filipović Grčić, bit će u Galeriji Matija otvorena svakog dana od 11 do 14 i od 17 do 20 sati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X