Umro je poznati ilustrator, slikar i grafički umjetnik Alem Ćurin

Čovjek koji je svojim ilustracijama kreirao vizualnu sliku legendarnog Feral Tribunea, kasnije i Novosti umro je u utorak u Splitu u dobi od 67 godina.

Alem Ćurin (Foto: Jozica Krnić

Alem Ćurin počeo je kao grafički dizajner plakata u splitskom HNK kao i za Splitsko ljeto. Radio je u podlistku Profil u Slobodnoj Dalmaciji, a nakon privatizacije tog dnevnika prelazi u Feral Tribune u kojem radi do gašenja lista 2008. godine.

S Ivicom Ivaniševićem i Antom Tomićem 1997. godine pokreće kulturni časopis Torpedo, iz kojeg je kasnije nastao FAK.

Osnivač je samostalne grafičke radionice Think Ink, radio brojne grafičke radove i ilustracije koje su obilježile i vizual tjednika srpske nacionalne manjine Novosti.

Među brojnim nagradam za svoj rad dobio je Grand Prix Međunarodnog salona stripa 2008. u Beogradu, a od ljeta ove 2020. godine, u Plinarskoj ulici u Splitu nalazi se veliki mural napravljen uzoru za njegov plakat za Splitsko ljeto 1998.

“Ode nam i Alem Ćurin, ode genij. Lijepo se s njim drugovalo i surađivalo, neke naslovnice sam kod njega naručio, uvijek je bilo take it or leave it, nikada nisam imao dvojbe, uvijek su bile odlične, izložbu smo mu postavili na Fališu u Šibeniku i Puli, pa na KaLibru u Zadru. Najljepše je ipak bilo uvijek se iznova čuditi i diviti njegovoj ludosti, spajanju do njega nespojivog, taj je vario i lijepio kako je samo on znao i mogao, kalamburio i burgijao gdje se drugi nisu usudili. Adio, druže!”, napisao je izdavač Kruno Lokotar.

“Četrdeset godina na vlastitim tračnicama, na vlastitom gorivu i sagorijevanju, možda to i je neki zabačeni kolodvor izvan i komercijalnih i underground linija, ali je moj, a to, moli’ ću lijepo, nije ni veleizdaja, niti tu ima krivnje, niti mi itko ima pravo suditi za to”, napisao je Dragan Markovina povodom Alemove smrti.

 

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X