Umro je poznati ilustrator, slikar i grafički umjetnik Alem Ćurin

Čovjek koji je svojim ilustracijama kreirao vizualnu sliku legendarnog Feral Tribunea, kasnije i Novosti umro je u utorak u Splitu u dobi od 67 godina.

Alem Ćurin (Foto: Jozica Krnić

Alem Ćurin počeo je kao grafički dizajner plakata u splitskom HNK kao i za Splitsko ljeto. Radio je u podlistku Profil u Slobodnoj Dalmaciji, a nakon privatizacije tog dnevnika prelazi u Feral Tribune u kojem radi do gašenja lista 2008. godine.

S Ivicom Ivaniševićem i Antom Tomićem 1997. godine pokreće kulturni časopis Torpedo, iz kojeg je kasnije nastao FAK.

Osnivač je samostalne grafičke radionice Think Ink, radio brojne grafičke radove i ilustracije koje su obilježile i vizual tjednika srpske nacionalne manjine Novosti.

Među brojnim nagradam za svoj rad dobio je Grand Prix Međunarodnog salona stripa 2008. u Beogradu, a od ljeta ove 2020. godine, u Plinarskoj ulici u Splitu nalazi se veliki mural napravljen uzoru za njegov plakat za Splitsko ljeto 1998.

“Ode nam i Alem Ćurin, ode genij. Lijepo se s njim drugovalo i surađivalo, neke naslovnice sam kod njega naručio, uvijek je bilo take it or leave it, nikada nisam imao dvojbe, uvijek su bile odlične, izložbu smo mu postavili na Fališu u Šibeniku i Puli, pa na KaLibru u Zadru. Najljepše je ipak bilo uvijek se iznova čuditi i diviti njegovoj ludosti, spajanju do njega nespojivog, taj je vario i lijepio kako je samo on znao i mogao, kalamburio i burgijao gdje se drugi nisu usudili. Adio, druže!”, napisao je izdavač Kruno Lokotar.

“Četrdeset godina na vlastitim tračnicama, na vlastitom gorivu i sagorijevanju, možda to i je neki zabačeni kolodvor izvan i komercijalnih i underground linija, ali je moj, a to, moli’ ću lijepo, nije ni veleizdaja, niti tu ima krivnje, niti mi itko ima pravo suditi za to”, napisao je Dragan Markovina povodom Alemove smrti.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X