Outlook festival 2013 – Od sumraka do zore i od zore do sumraka

U svojoj četvrtoj godini od kako se održava na prekrasnom arhipelagu s tvrđavom Punta Cristo na svom vrhu, u Hrvatskoj nema većeg i logistički zahtjevnijeg festivala.

The Original Wailers u Pulskoj Areni (Foto: Marc Sethi)

Kada bi svaki drugi maturant u Hrvatskoj sada bio na Outlook festivalu kraj Pule izjednačio bi se broj domaće publike s brojem zapadnoevropskih mladih posjetitelja ovog festivala. Britanski brucoši koji čine motor održavanja cjelotjednog glazbenog ljetovanja privukli su mlade iz cijele Europe. Kampiranje je najstariji hrvatski turistički proizvod i klinci koji su došli na Outlook u velikom broju slučaja slijede stope ne samo roditelja već i djedova.

The Original Wailers u Pulskoj Areni (Foto: Benamin Eagle)

Nulti dan festivala održan je zasebno, kao koncert The Original Wailersa čijem nastupu je prethodio set Grandmaster Flasha. Kaotično ludovanje hitovima nasjeckanim u tester format spaja Bee Gees i Nirvanu. Populistički uspoređena glazba s aktivnostima planete, vulkan Nyragongo u Kongu mogao bi donekle najbolje odgovarati jačini i načinu “vrenja” u hip hopu. Ne tako daleko od tog zanimljivog vulkana i zasigurno ne sasvim slučajno nalazi se Etiopija sa svojih tridesetak vulkana, rodna gruda Mesije rastafarijanskog pokreta, Hailea Selasija. Upravo on je bio prva osoba na popisu Titovih uzvanika koji su posjetili Brijunsko otočje, nacionalni dragulj koji je navodno na bubnju za približno dvije milijarde dolara.

Al Anderson (Foto:Marc Sethi)

Pjevač i klavijaturist Desi Hyson pozdravio je nekoliko tisuća Outlookovaca i uveo ih u koncert pozdravom Bobu Marleyju i Peteru Toshu i naravno svojoj misiji širenja mira i ljubavi. “Natty Dread” prigodno je otvorila svirku s obzirom na to da se radi o pjesmi s istoimenog albuma, prvog nakon što su Bunny Wailer i Peter Tosh prestali raditi s Bobom – pjesmu koja snažno, mantrički uvlači publiku u plesnu proslavu i obredno sjedinjavanje prisutnih u oblaku ganđe. Isprepletenost obiteljskih i bendovskih veza povezanih s Bobom Marleyjem nadmašuje sve do sada snimljene sapunice zajedno. Veliki klan koji je kroz svoj rad pronositelj i čitave jedne vjere i političkog pokreta pod jednom kapom bio je prilično zahtjevan ispit organizatorima.

Grandmaster Flash (Foto: Marc Sethi)

TOW su tako predvođeni Alom Andersonom kojeg je Bob pozvao u bend upravo za “Natty Dread” sessione. Nakon što je svirao na “Miseducation of Lauryn Hill” i “Diamonds On The Inside” Bena Harpera 2008. godine osnovao je The Original Wailers bend. Slabašan odaziv domaće publike u Areni ostavio je dojam dobro steriliziranog nacionalnog pitanja Ziona. The Original Wailers djelovali su prilično distancirano, odražavali su to njihovi popu naklonjeni aranžmani, a što opet ne znači da prostor za improvizacije znaju i mogu ispuniti kada im se svidi. Međusobno poštovanje i publike i benda bilo je dirljivo iskustvo. To je definitivno pokazao Paapa, bubnjar Francis Nyarkoh koji je bubnjarskim solom bacio mnoštvo u moćni grupni plesni trans. Vrlo je izgledno da su pjesme koje izvode frakcije The Wailersa također raspodijeljene pa su izostali ultra hitovi “No Woman No Cry” i “I Shot the Sheriff”.

Outlook 2013. party na plaži (Foto: Marc Sethi)

Kulminaciju Reggae gibanja odradile su tako “Buffalo Soldier”, “Positive Vibrations” i “Jammin’”. TOW su izveli i nekoliko vlastitih pjesama s prošle godine objavljenog albuma “Miracle”. Njihove pjesme “Dangerous” i “Love Supposed to Do” upotpunile su gotovo polusatni bis s “Redemption Song” i “Exodus”. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X