Paddy’s Allstars u Splitu – napad pirata na splitsko podzemlje

U nekadašnjoj Kocki nastupili su domaći predvodnici pirate rocka i zagrebački hardkoraši Stronghold.

Paddys Allstars (Foto: myspace)

Bendovi se, kad se njih pitalo, nikad nisu voljeli svrstavati u ladice. Barem u ono vrijeme kad je žanrova bilo u vrh glave – pet. I dan danas svi vole smatrati da su originalni, pa je ladica barem koliko i bendova. Paddy’s Allstars su, primjerice, pirate rock. Ni više, ni manje. U drugoj varijanti mogu biti i celtic punk. Keltska fuzija, irish celtic punk, folk punk, paddy punk, fantasy punk, medieval punk. Birajte.

Stvar je, naravno, sasvim jednostavna. Irske narodne ubačene u punk brzinu. Ništa mudro, a uvježba li se kako treba, stvar ne može omanuti. Paddy’s Allstars, zagrebačka inačica Poguesa na speedu, vježbaju zadnjih šest, sedam godina. Violina, panova ili već neka frula plus klasična bendovska postava – u toj su kombinaciji izašli ovoga vikenda pred splitsku publiku u Kocki. Idealan podzemni ćumez – koji se sad ustvari zove Kum – negdje ispod Radio Splita, primio je stotinjak znatiželjnika, još ih je barem toliko, u staroj dobroj pankerskoj maniri dragovoljno ostalo ispred ulaza s plastičnim bocama u rukama.

Paddy’s Allstars sviraju jednu te istu pjesmu, stalno i iznova. Nije im za zamjerit’, to je onaj princip koji slijedi i Manu Chao, pa ipak rijetko kome dosadi. Violina i frulica povedu kolo, a sve završi u kaosu piratskih orgija. Koliko su u stanju dovesti zvuk irskog folka do ekstrema, kazuje i podatak da su se njihovi sugrađani iz jasnog i glasnog, klasičnog Pro-pain-sound-like hard core benda Stronghold, sasvim logično pregrupovskom svirkom naslonili na izričaj Paddy’s Allstarsa.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uQK9KPbSGNs[/youtube]Jasno, za potpuni doživljaj zaraznog irskog sitnog veza, trebalo bi se frulašu i violinistici omogućiti kristalni zvuk. Toga u Kocki/Kumu, nažalost, nije bilo. Bilo je maglovito, znojno, bučno, poliveno alkoholom. Zvučna slika Paddy’s Allstarsa bila bi idealna da trese iz zvučnika kakvog piratskog broda. A nije loše sjela ni u ovo vrijeme iščekivanja nove sezone „Igre prijestolja“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X