Pine Fest u Samoboru – veliki festival u malom gradu

Prvom izdanju glazbenog festivala Pine Fest u Samoboru je po informacijama organizatora prisustvovalo 10.000 posjetitelja. Osim te optimistične brojke, u petak 14. i subotu 15. lipnja su i vremenske prilike bile stabilne, što je također doprinijelo odličnom startu tog festivala u koji se održao unutar bivše vojarne Taborec.

Vojko V na Pine Festu (Foto: Marko Lopac)

Prije upuštanja u pisanje o samom festivalu, želim napraviti jednu digresiju tj. usporedbu. Za razliku od zagrebačkih prilika gdje svaki bivši vojni prostor ‘okupira’ grad, država ili crkva za neke svoje, često i poslovne potrebe (konkretno govorim o zapadnom dijelu grada gdje živim i gdje je tih bivših vojarni nemali broj), ugodno je iznenađenje bilo naći se u krugu spomenute samoborske vojarne.

Porto Morto na Pine Festu (Foto: Marko Lopac)

Prvo što upada u oči jest da je oko tog kompleksa uglavnom uklonjena ograda čime je stvoren dojam otvorenosti. U zapadnom dijelu Zagreba, to nije ‘običaj’. Ne žele ukloniti ogradu ni kad je u derutnom stanju i prijeti da se sruši na pločnik. Unutar Tabreca je izgrađeno igrališe za hokej na betonu, tj. roller park. Skate park zauzima dio središnje piste, a objekti se preuređuju, od kojih ih je nemali broj gotov, a posebno treba istaknuti klub Bunker opremljen i uređen za kulturni život mladih.

Hladno pivo na Pine Festu (Foto: Marko Lopac)

Riječ je polivalentnom prostoru s pomičnim pregradnim zidovima, akustičnom izolacijom i potpuno novom audio opremom. Bunker je djelomično i izložbeni prostor u kojem je trenutno postavljena izložba slikarskih radova Davora Gopca. Bendovi koji su svirali na Pine Festu bili su smješteni u prostor Bunkera i dakako neki od njih su i kroz razgovor rekli da nikad nisu imali bolji backstage u kojem su čak mogli igrati i stolni tenis. Obzirom da sam uvjeren da se treba držati onih desetak postulata Ramba Amadeusa, koji su nedavno poharali društvene mreže, a jedan od njih glasi da ‘samo treba pratiti tko je što konkretno napravio, a ne tko što je rekao ili obećao’, onda je i takvim ovlaš uvidom u situaciju u prostoru te bivše vojarne jasno koliko taj gradić nadomak Zagreba ulaže u mlade.

Pine Fest u Samoboru (Foto: Marko Lopac)

Nije mi poanta ulaziti u lokalne političke prilike, iskreno ni ne znam tko je na vlasti u Samoboru, niti me zanima, ali mi se sviđa što je napravljeno u Taborecu, pa tko god stajao iza toga i kojoj god stranci pripadao ili pripadali, bar u tom pogledu se čini da rade dobar, kulturan i pametan posao.

Pips Chips & Videoclips na Pine Festu (Foto: Marko Lopac)

Ovakav uvod se čini važnim iz razloga što se Pine Fest, na kojem su u ta dva dana na glavnoj pozornici prodefilirali Pips Chips & Videoclips, Hladno Pivo, Vojko V, Kranšvester, Porto Morto, Mary May, Nipplepeople, High5, Lika Kolorado i Cubies, čini kao logična nadogradnja u želji produbljivanja i omasovljenja interesa mlade samoborske publike za glazbom i scenom koju običavamo nazivati kvalitetnom. Naime, nije Zagreb daleko, ali i jest. Okolica Zagreba se općenito davi u nedostatku kvalitetne glazbene ponude Nije tajna da klinci slušaju popularno zvane ‘cajke’, a to je često rezultat nemanja izbora u manjim sredinama, a ne stvar glazbenih ukusa, kako to neki kolokvijalno interpretiraju. Jednostavno, siromašna ponuda stvara siromašni duh. Ne postoji tu neka druga ‘aritmetika’. Stoga je i odluka da Pine Fest bude festival otvorenog tipa također nešto što treba pozdraviti.

Krankšvester na Pine Festu (Foto: Marko Lopac)

Jest da je samoborska publika masovno došla ponajviše na Hlado pivo, Pipse, Vojka i Krankšvester, ali bila je to prilika da dio njih ‘bude izložen’ i koncertnoj izvrsnosti jednog mnogoljudnog vrhunskog sastava kao što je Porto Morto, što je bio slučaj na drugoj večeri kojoj sam prisustvovao, a da se ne govori da je jedno Hladno pivo uistinu dalo sve od sebe u cjelovečernjem koncertu nakon što se bend cijeli dan truckao u kombiju iz Budve u Crnoj Gori, gdje su nastupili večer prije.

Mary May na Pine Festu (Foto: Marko Lopac)

Iskreno, očekivao sam da će možda skratiti listu, ali vraga, i neslužbeni bis se protegnuo na dvadesetak minuta. Jer osjećalo se u zraku da je Pine Fest te večeri bio nešto posebno, ne samo zato što je cijeli grad brujao o festivalu, već stoga što je jedan takav događaj približio Samoboru recentne glazbene tokove na domaćoj sceni koji su se odvijali u uvjetima open air spektakla.

Stoga je deset tisuća ljudi na prvom izdanju Pine Festa na periferiji grada velik uspjeh.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X