PJ Harvey najavila novi album ‘I Inside the Old Year Dying’

Novim singlom i video spotom ‘A Child’s Question, August’ rock ikona najavljuje novo diskografsko poglavlje.

PJ Harvey (Foto: Steve Gullick)

PJ Harvey najavila je danas objavu novog albuma “I Inside the Old Year Dying” za 7. srpnja ove godine za Partisan Records.

Album su producirali njeni stari suradnici Flood i John Parish, a video spot za prvi singl “A Child’s Question, August” potpisuje redatelj Steve Gullick.

Priča o “I Inside the Old Year Dying” seže šest godina unatrag, do kraja turneje njezinog posljednjeg albuma “The Hope Six Demolition Project” iz 2017. godine i kako se Harvey osjećala odmah nakon toga. Ono što je posebno jako osjećala bilo je da je negdje u beskonačnom ciklusu albuma i turneja izgubila svoju vezu s glazbom. Bila je to spoznaja koja ju je mučila i za koju nije mogla pronaći prave riječi.

To nije bilo vrijeme kreativne povlačenja: zahvaljujući mentorstvu škotskog pjesnika Dona Patersona, radila je na “Orlamu”, poetskom djelu koje je objavljeno prošle godine i postalo jedna od ključnih inspiracija za novi album. Bio je to njena druga zbirka poezije nakon “The Hollow of the Hand” iz 2015. godine No, na kraju su je druge dvije stvari počele gurati prema novim pjesmama i glazbi.

PJ Harvey ‘I Inside the Old Year Dying’

Jedna od stvari koja ju je potaknula na povratak glazbi bila je sjećanje na susret s umjetnikom i filmašem Steveom McQueenom u Chicagu tijekom “Hope Six” perioda. Njegov je savjet bio da se sjeti što voli kod riječi, slika i glazbe te da zaboravi na koncept pisanja albuma i usredotoči se na te tri strasti i s njima se poigra. Drugi katalizator za povratak glazbi bio je jednostavan: čin sviranja. Uzimanje gitare ili sjedenje za klavirom i sviranje njenih omiljenih pjesama takvih umjetnika poput Nine Simone ili Boba Dylana – vratilo je njezinu strast prema glazbi.

Nove su pjesme, kaže Harvey, “sve izvukle iz mene u otprilike tri tjedna”. Ali to je bilo samo početak. Ključ onoga što će se dogoditi sljedeće – u Battery studijima na sjeverozapadu Londona – leži u trostrukoj kreativnoj vezi koja traje gotovo trideset godina između Harvey, njenog dugotrajnog suradnika i kreativnih partnera Johna Parisha te Flooda: formalno producenata, iako mu ta riječ ne pruža dovoljno pravde.

“Studio je bio postavljen za sviranje uživo, i to je sve što smo radili”, kaže ona. Važnost toga je teško prenaglasiti: ako je “I Inside the Old Year Dying” vrlo taktilan, ljudski album, to je djelomično zato što je gotovo sve na njemu ukorijenjeno u improvizaciji: spontanim nastupima i idejama snimljenim u trenutku njihova stvaranja.

Postoji nešto duboko uzvišeno i iskupljujuće u snimanju, kvalitete koje se očituju u glavnoj pjesmi albuma “A Child’s Question, August”.

“Mislim da je album o traženju, promatranju – intenzitetu prvih ljubavi i traženju značenja”, kaže Harvey i zaključuje: “Ne da mora biti poruka, ali osjećaj koji dobivam iz albuma je ljubav – obavijen tugu i gubitkom, ali ljubavlju. Mislim da je to ono što ga čini tako dobrodošlim: tako otvorenim.”

“I Inside the Old Year Dying”, popis pjesama:

Prayer at the Gate
Autumn Term
Lwonesome Tonight
Seem an I
The Nether-edge
I Inside the Old Year Dying
All Souls
A Child’s Question, August
I Inside the Old I Dying
August
A Child’s Question, July
A Noiseless Noise

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X