Placebo ‘MTV Unplugged’ – Najveće izdanje Placeba u 20 godina

Placebo imaju 20 godina! Iako mladoliki, definitivno i dalje svježi, Placebo sada službeno kao dvojac Molko-Olsdal sa stilom zaokružuju drugu dekadu rada i pored studijskih reizdanja objavljuju svoj veliki MTV Unplugged. Nikad lijen bend, nakon sedam albuma prodanih u preko 12 milijuna primjeraka, tri promjene bubnjara i četiri dolaska u Hrvatsku, preostalo im je objaviti veliki koncert u impozantnom formatu MTV unpluggeda gdje stare pjesme donose u posve emotivnom ruhu.

Placebo 'MTV Unplugged'
Placebo ‘MTV Unplugged’

Brian Molko i Stefan Olsdal davnih su devedesetih dobili naklonost i podršku velikoga Davida Bowieja dok su nakon netom završene srednje škole tematizirali društvene kontroverze u „Nancy Boy“ ili „Come Home“ gdje su alt-rock zvukom i pop-punk manirizmom pjevali o anksioznosti, drogi, seksualnosti i društvenoj devijantnosti. Dva desetljeća kasnije, bend i dalje opravdava svoj pedigre iskrenim nastupima, provokativnim albumima i socio-političkim stajalištima zbog kojih ih je teško kategorizirati u preplavljujućim potrebama za etiketiranjem. Kruna dosadašnje karijere ovaj je najozbiljniji koncertni nastup snimljen 19. kolovoza 2015. u Londonu gdje bend po prvi puta izvode neke od pjesama („Hold On To Me“ i „Bosco“), a neke po prvi puta u posljednjih deset godina rada („36 Degrees“, „Protect Me From What I Want“, „Where Is My Mind“).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HMs_HfTU8Zc[/youtube]

Ćudljivi Molko svaku od pjesama setliste satkane prema najluđem snu najzadrtijeg fana uvodi defragmentirajućim opisima iz kojih zadiremo u intimu Placeba kojima, kako navode na službenim stranicama povodom izdanja, jedino im preostaje zapravo reinterpretirati same sebe na svjež način. Kako to postići nakon dvadeset godina ispunjenih nizom improvizacija i redefinicija? Staloženim i umjerenim prekomponiranim filigranski odabranim djelima koja postaju ogoljena, a opet ni na trenutke sirova ili reducirana na svoj skelet. Olsdal u zazornoj i originalno distorzčnoj „Post Blue“ plete žice arapskog kanuna, u „Slave To The Wage“ igra se sa shrutijem, dugogodišnja violinistica Fiona pored dirljive violine u gudalačkoj „Without You I’m Nothing“ nježno lupka po zvončićima, a Bill miluje harmoniku. Dakako, to su samo glazure ganutljivog gudačkog orkestra što iznosi cjelokupni intiman koncert a Molko ga začinjava žešćim zvukom gitare kao potpisnog mu instrumenta. Poklonici i svi oni koji su ih vidjeli uživo primijetit će njegovu izbirljivost kod gitara a ovdje to potvrđuje najdraža mu, „predivno oštećena“ ‘Baby’ iz 1956. na kojoj je skladao većinu pjesama.

Placebo na pozornicu dovodi i dvije gošće manje poznatih pozadina: Amerikanku Joan As Policewoman u mračnoj „Protect Me From What I Want“ i Dankinju Broken Twin čija eteričnost obavija uspješnicu „Every You Every Me“ u jednoj sasvim drugoj sanjivoj varijanti.

Neapologetična anegdotalnost pripovjedačkog dijela koncerta oblikuje i jednu humorističnu konturu čime sedamnaest postaja ne odjekuju monotonijom i ozbiljnošću, zbog čega će neelektrični koncert mamiti osmijeh i provocirati smijeh prilikom putovanja. Isključivanje elektriciteta tako daje mogućnost apsorpcije i refleksivnosti, a pritom sugerira jedan drukčiji umjetnički autoportret – onaj iskreni, nepatvoreni.

Tijekom koncerta u Brixton Academyju 2010. smatrao sam da intimniji, iskreniji i neposredniji ne mogu biti kada su se vraćali ondje gdje su doslovce i započeli odiseju, čak ni uslijed glasina da im je to kraj zbog kojeg podmuklo Molko i Olsdal daju sve od sebe, no pet godina kasnije, dvadeset godina od početka, Placebo ugođuju, iznenađuju i osvajaju. Neočekivano.

Ocjena: 9/10

(Vertigo Berlin /Universal Music, 2015)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X