‘Ponovo radi bioskop!’

Neočekivan obrat u slijedu događaja dogodio se jučer kada je prije dogovorene primopredaje dvorane gradskim vlastima stiglo sudsko rješenje prema kojemu do okončanja pravomoćnog sudskog postupka kultno kino iz Varšavske ulice ostaje otvoreno.

Kino Europa (foto: kinoeuropa.hr)

Premda je kino Europa u četvrtak održalo svoju posljednju kino predstavu (a što drugo nego upravo film “Posljednja kino predstava” Petera Bogdanovicha iz 1971. godine), neočekivan obrat u slijedu događaja dogodio se jučer kada je prije dogovorene primopredaje dvorane gradskim vlastima stiglo sudsko rješenje prema kojemu do okončanja pravomoćnog sudskog postupka kultno kino iz Varšavske ulice ostaje otvoreno.

Prisjetimo se, gradonačelnik Milan Bandić je Borisa T. Matića i njegovu ekipu iz Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival te Propeler Filma odlučio naprasno izbaciti iz prostora kina Europa na atraktivnoj lokaciji u središtu grada, bez jasnog i transparentnog plana, te staviti dvoranu pod svoju upravu uz najavu renovacije za koju nije predstavljena nikakva projektna dokumentacija niti su u gradskom proračunu za tu namjenu raspoređena ikakva sredstva.

Matić se žalio sudu te dočekao neočekivan obrat u obliku rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu da do okončanja ročišta ipak može ostati u kinu. U rješenju stoji da su Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival i tvrtka Propeler Film kao tužitelji na vrijeme podnijeli zahtjev za sklapanje novog ugovora o zakupu na koji je Grad Zagreb bio dužan odgovoriti najkasnije 90 dana prije isteka roka na koji je ugovor sklopljen, dakle do 28. veljače. Osim toga, dopis kojim Grad traži da mu se preda Dvorana, zaključuje sudac, predan je izvan zakonskoga roka, usto i u neispravnom obliku, a privremena odluka donesena je kako bi se provjerilo je li nužno potpuno odbijanje Grada da sa ZFF-om sklopi novi ugovor s obzirom na potrebe preuređenja objekata, ali i kulturno značenje svih aktivnosti koje se odvijaju u kinu Europa.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X