Posjetitelj pojeo bananu prethodno prodanu za 120.000 dolara na izložbi Art Basel

Tko kaže da je u svijetu umjetnosti dosadno? Prvo je viralni hit bila banana ljepljivom trakom zalijepljena na bijeli zid na Art Basel izložbi u Miamiju jer se našao kolekcionar koji je odlučio kupiti to djelo za 120 tisuća dolara, a potom je izložbu posjetio drugi umjetnik koji je taj isti izložak pojeo na zaprepaštenje kustosa i muzejskog osoblja.

David Datuna jede izložak (Izvor: Instagram)

Minimalistički izložak banane zalijepljene ljepljivom trakom na goli bijeli zid osmislio je umjetnik Maurizio Cattelan. Taj izložak na ovogodišnjoj Art Basel izložbi u Miamiju, u SAD-u. postao je svjetski poznat proteklog tjedna zahvaljujući viralnoj moći interneta i to ponajviše zbog toga jer Cattelanovo konceptualno djelo zapelo za oči jednog francuskog kolekcionara umjetnina koji je platio 120.000 američkih dolara kako bi otkupio djelo.

Taman su ljudi iza Art Basela počeli trljati ruke nakon ove uspješne akvizicije kad im je konce pomrsio stanoviti David Datuna koji je sebe predstavio kao “gladni performans umjetnik”. Datuna je jednostavno posjetio izložbu, skino bananu sa zida i pojeo je pred kamerom u subotu.

Taj performans je Datuni priskrbio privođenje i ispitivanje od strane osiguranja izložbe, a potom je slijedilo i policijsko ispitivanje. Još uvijek se ne zna hoće li dobiti i novčanu kaznu.

Na Instagram postu Datuna je kasnije napisao da mu nije bila namjera pokazati nepoštovanje prema kolegi umjetniku: “Volim radove Maurizia Cattelana, posebno ovu instalaciju koja je bila jako ukusna.”

Galerija je u međuvremenu pojedenu bananu zamijenila s novom. “On nije uništio rad”, izjavio je glasnogovornik Art Basela i objasnio: “Banana je ideja.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X