Električni orgazam u Tvornici – da, upravo to

Gile je ispucao svoje velike hitove u prvih 25 minuta svirke ne ostavljajući daha starijoj publici da se organizira, ispiša i posluša nešto s novog albuma…

Električni orgazam u Tvornici (Foto: Nino Šolić)

Ima jedna scena u “Karauli” vezana uz Električni orgazam. Paunović, kojeg glumi Sergej Trifunović vojnik je i rugalica političkog sistema bivše Juge koji u namjeri da “osvježi radne prostorije” kasarne na Ohridu radi anagram slova jedne Titove parole na zidu ispisavši Električni Orgazam. Na ludilo komandanta kasarne Paunović odgovara – to je jedan vokalno – instrumentalni sastav iz Beograda, jako dobar, evo doktor može da potvrdi…

I u najmanju ruku je bio u pravu. Električni Orgazam je sinoć u Malom tvorničkom pogonu bio jako dobar. Ne odličan, ali jako dobar. Jako dobar samo zato što je ovaj tekst zajebano napisati u transu potpune objektivnosti.

Iskreno, sve je bilo djetinjasto i smiješno. Gile je ispucao svoje velike hitove u prvih 25 minuta svirke ne ostavljajući daha starijoj publici da se organizira, ispiša i posluša nešto s novog albuma. Čovjek bi pomislio da se šablona koncertnog repertoara shvati nakon nekog vremena na sceni. Prvo ide respektabilan hit u glavu, pa donekle poznata pjesma, pa malo novog albuma pa par shotgun hitova, pa balada i upaljači, pa dvije najveće stvari na bisu. Uglavnom nakon prvih 25 minuta centrifuge hitova iz tijela se lučila jugonostalgičnost i svi smo htjeli Tita natrag. Netko bi povikao: “Zlatni papagaj” i svi bi kimali na odobrenje kuneći se da je to zadnja stvar koju želimo prije nego što nas pokopaju.

U svakom slučaju taj Gile, Banana i Švaba stvarno jesu nešto. Oduvijek sam Orgazam percipirao kao bend koji je na ovim prostorima prvi producirao taj swing rock’n’roll s jajima, bezobrazan i one vrste koje su mame branile kćerima. Znate ono, Kinksi koji 60-ih “stage diveaju” , Jagger koji ševi švedske manekenke ili Lou Reed koji je na drogama i dok igra Monopoly. Oni su bili kompetentni i dovoljno šlampavi da odigraju čitavu tu burlesku. Mladenović nije mogao jer je pucao na umjetničko-intelektualnu spiku, Cane je bio okupiran zulufima i preoštar, ali je zato Gile objedinjavao sve one komponente hedonističkog i zajebantskog upijanja svemira.

I to se još uvijek vidjelo i u Tvornici – u gestikulaciji, mimici i načinu pričanja. Zadnji album im je solidan, no posvetilo mu se previše pažnje. Publika nije dobila svoje dok je slinila i zahtijevala, ali si je priuštila praznu naviku “đuskanja” zadnjih 45 minuta.

Ja sam dobio polovični Orgazam, ali sam svejedno nakon svega iz zadovoljstva zapalio cigaretu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X