Overflow u Vinylu – finale lucidne jednodnevne klupske turneje

Drugi po redu povratak grupe Overflow na scenu događa se uspješno i zapaženo ove jeseni u ionako prilično zbijenom i bogatom rasporedu klupskog i glazbenog života.

Overflow u Vinylu (Foto: Vedran Metelko)

Prvi put se grupa nakon raspada oformila povodom objave albuma „Overflow & Miškina“ 2013. godine kad je po prvi puta snimila album otpjevan na hrvatskom jeziku, da bi potom ubrzo otišla u hiatus. Novi i iznenadni povratak ove sezone označio je povratak ‘dobrom starom engleskom’, a Overflow je jedan od rijetkih domaćih veteranskih sastava za koji se tako nešto može reći.

Ni manje, ni više, već odmah tri singla i tri prateća spota. Kao da žele poručiti da je ovog puta na djelu pravi povratak, a ne opet neko pažljivo ispipavanje terena kao što je to bio slučaj s „Miškinom“. Sastavu u kojem je jedino pjevač Goran Živković Žika ostao kao nepromjenjivi alfa i omega još od prve postave, dok je drugi po stažu basist Zoran Piberčnik Zoki, pridružili su se bubnjar Marko Kuhar i gitarist Vedran Dautanec. Ustvari, tu je i Konrad Mulvaj, basist iz prve postave koji je u međuvremenu stasao u producenta i povratnika u obliku petog člana koji se brine za zvučnu sliku (jučer je bio gitarsko pojačanje na stageu, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi hoće li tako biti i ubuduće, ili je to bila svojevrsna ekskluziva sinoćnjih gigova).

Overflow u Vinylu (Foto: Vedran Metelko)

Singlovi “From My Lips”, “Dim” i “Words” potvrdili su obnavljanje dobitne formule i energije koju su Overflow uvijek imali, no najnoviji potez dokazao je da iza toga stoji bend koji žudi za tim da ekspresno dokaže svoju kompaktnost i nešto što bi se moglo nazvati „Overflow state of mind“. Kao nova misija nakon predstavljanja novog materijala nametnulo se to da se Kuhar i Dautanec trebaju iskazati kao punopravni članovi novog Overflowa bez ikakve zadrške, tj. da nisu tu samo kako bi davali eventualni smisao onom što rade Žika i Zoki.

Napravljen je suludi plan u ovo suludo adventsko vrijeme: tri koncerta u tri grada u jednoj večeri. Subota 7. prosinca. Početak u 19 sati u koprivničkoj MMC Kugli, nastavak u 21 sat u varaždinskom Elephantu i finale u 23 sata u zagrebačkom Vinylu. Overflow state of mind ili Overflow state of madness? U svakom slučaju logistička noćna mora. Na koncu i moment za ‘betoniranje veze’ među ljudstvom. Moment nakon kojeg su Kuhar i Dautanec punopravno dokazani novi bubanj i gitara Overflowa, ili pak dečki koji su pokleknuli pred suludom zamisli dvojce veterana iz benda. Dakako, nije ispalo ovo potonje. Dečki su ‘unutra’ kao i svi dosadašnji članovi.

Overflow u Vinylu (Foto: Vedran Metelko)

Kako je bilo u Koprivnici i Varaždinu? Žika je negdje nakon uvodne baražne vatre s „From My Lips“ rekao da je bilo prekrasno, a ispunjeni i za svirku nabrijani Vinyl dokazao je da se i zagrebačkom gigu mogao pripisati epitet prekrasno, a ne prekasno. Uz to, dinamični četverac nije odavao znake umora, već su drčno odašiljali sliku da bi mogli ‘optrčati’ i još jedan grad te noći, tj. počasni krug svog koncertnog maratona, da su ga slučajno imali u planu.

Da, njima je to bio maraton koji je započeo u kasnim popodnevnim satima, a za Vinyl ‘malo slatko zadovoljstvo’, jer oni mlađi su osjetili nepatvorenu žestinu tog benda kojeg su u proteklih šest godina mogli samo slušati na nosačima zvuka, a mi stariji smo pak katapultirani u svoju mladost, jer ako postoji iti jedna čvrsta konstanta u tom bendu (pored Žike, dakako) to je mladenački naboj kojim zrači glazba Overflowa – ta žestina, brzina i pitkost refrena koji su uvijek u savršenom balansu između onoga što se traži u punku i ‘plesa na žici’ da se ne strovali u predvidljivo zamornu pop bljutavost.

Sinoćnjim blitzkrieg nastupima odrađena je i pretposljednja karika comebacka Overflowa, posljednja će svakako biti trenutak objave novog albuma. Ako i to donese zadovoljštinu, onda se po svoj prilici Overflowa u koncertnom smislu nećemo tako lako ‘riješiti’. Njima se svira. U to nema sumnje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X