‘Poštar zvoni 2×2’ – obiteljski odnosi i kolektivni orgazam

Pipsi pripremaju svoj prvi koncertni DVD, a za zagrijavanje su ponudili CD s deset snimaka iz Zagrebačkog plesnog centra.

Pips Chips & Videoclips - Poštar zvoni 2x2

Pipsi već neko vrijeme, još od prije „Drveća i rijeka“, žive i rade u nekom svom svemiru. Svemiru koji im savršeno odgovara, i njima i njihovoj čvrstoj fanovskoj bazi. Dani medijske slave, koncerti u Dom sportova, „Dinamo“, fantazije o nekom novom Štuliću… sve te ponosne stavke iz životopisa PC&VC-a stvar su prošlosti, više ih nitko niti ne želi natrag. Dubravko Ivaniš ponajmanje. On danas djeluje iz poluilegale, svako toliko promoli glavu pa odsvira koncert, objavi album, napuni Tvornicu ili Boogaloo, zakaže gig u Beogradu ili Sarajevu, gorko frkne na svaku optužbu da mu iza benda stoji korporacija, tržištu ponudi svu svoju karijeru na usb-u i onda opet nestane.

Pipsi su danas bend koji se kadrovski često mijenja, članstvo se sužava i širi, ambicije im ne lete u nebo, a strelica kreativnosti uglavnom pokazuje prema gore. Ripperov bend uvijek može računati na najmanje tisuću ljudi u Zagrebu, nekoliko stotina u Splitu ili Rijeci. S publikom su vremenom razvili prisan odnos, s tim da obožavanje Pipsa ponekad prelazi granicu idolopoklonstva, i stvar se uglavnom svela na miran suživot jedne sretne proširene obitelji, koja se svake dvije godine nalazi u nekom od klubova kako bi doživjela kolektivni orgazam.

Koncerti grupe Pips Chips & Videoclips su upravo to – euforično slavljenje njihovih hitova, druženje virtualnih prijatelja i održavanje mita o grupi koja je odlučila ne (p)ostati velika. Barem ne Arena-velika. S jakom potporom ispred sebe, Pipsi su zadnjih godina, što se Zagreba tiče, imali redom odlične nastupe. Čini se da su i ova dva, održana u Zagrebačkom plesnom centru u ožujku, imala sve gore pobrojane elemente, koji su stvorili atmosferu dostojnu snimanja.

CD koji je objavio Jutarnji ustvari je najava DVD-a, koji će sadržavati puno više od ponuđenih deset stvari na ovom albumu naslovljenom „Poštar zvoni 2×2“. Previše dumanja oko selektiranja pjesama nije bilo – Pipsi su na ovu live snimku uvrstili svoje dugogodišnje koncertne adute, od „Malene“ i „Plači“ do „Seksa u školi“, „Poštara lakog sna“ i „Nogometa“.

Koliko god je samog sebe sveo na figuru koja na glazbenom tržištu djeluje iz prikrajka, samotnog i ćudljivog pjevača iz sjene, Ivaniša i dalje na stageu obuzme onaj stari osjećaj da je bolji od drugih. To je rezultiralo odličnom izvedbom pjesme „Ljeto ’85“, koje se prije nekoliko godina vratila na koncertni repertoar Pipsa, nadahnutim izvikivanjem prvog hita „Gume na kotačima“ te intimnom verzijom „Boga“.

Zadnji album zastupljen je samo sa „Zdenkom i vanzemaljcima“, dok „Drveće i rijeke“ nemaju niti jednog „predstavnika“. I upravo taj album, potpuno drugačiji od drugih i s puno većim dosegom od regionalnog, s godinama nažalost dobiva sve manje koncertnog prostora. Prema najavama, nadolazeći DVD trebao bi demantirati tu tvrdnju…

Ocjena: 8/10

(EPH Media, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X