Povijest se ponavlja: objavljen koncertni report s otkazanog nastupa Billyja Idola

Nezaboravan je izvještaj Zlatka Galla s neodržanog Gibonnijevog koncerta, a malo manje se pamti sličan takav Večernjeg lista s također neodržanog koncerta Lollobrigide u Tvornici kulture. Listi se trenutno pridružio novi ‘kapitalac’ Baba Vanga novinarstva – srpski Informer koji je napravio istu stvar, samo što je ovog puta u pitanju neodržani beogradski koncert Billyja Idola.

Članak iz srpskog Informera

„Jedan od najpopularnijih rok muzičara današnjice Bili Ajdol održao je sinoć koncert na Kalemegdanu u Donjem gradu beogradske tvrđave. „Da li ste spremni za rokenrol? Ja jesam! Da li ste spremni za ozbiljno prašenje pod tvrđavom? Biće vruće u gradu, biće vruće na Kalemegdanu – rekao je Bili“ – tim riječima počinje report s beogradskog koncerta Billyja Idola u dnevnim novinama Informer od 26. lipnja.

No ništa ne bi bilo previše sporno da koncert zbog nevremena uopće nije bio održan 25. lipnja, već mu je promijenjen termin za dan kasnije. Time je dnevnik Informer postao novi primjer ‘proročkog Baba Vanga’ novinarstva kad se koncerni reporti pišu unaprijed i prije nego su se dogodili. Glavni urednik Informera Dragan J. Vučević ispričao se čiteteljima da je do izvješća u prvom regionalnom izdanju došlo uslijed ‘grube tehničke pogreške’. Time je počinjena nova i još veća pogreška, naime glavni urednik je potvrdio namjernu povredu novinarskog kodeksa i za to još zatražio ispriku čitatelja nespretno zamijenivši teze.

Jer ne zove se ‘grubom tehničkom pogreškom’ to što je (ne)slučajno objavljen unaprijed napisani članak o nečemu što se još nije dogodilo, već obična prevara zbog toga što novinarski kodeks nalaže da se na licu mjesta mora nalaziti novinar (ili bar netko tko je u stanju prenijeti informaciju). Nije ni gruba tehnička pogreška to što su novine morale u rotaciju prije održanog događaja, to se zove klađenje na unaprijed napisani ishod planiranog događaja, a to naravno nije novinarstvo.

Možda glavni i odgovorni urednik to shvati pa nauči ono što se inače uči na prvoj godini novinarskih fakulteta, a to je da novinar onaj tko ide na zadatak, a ne ‘maštoviti’ pisac kratkih priča koji je u ovom slučaju vješto isprepleo uvodno obraćanje Billyja Idola s njegovom pjesmom „Hot In The City“. Ako i ne shvati bar mu ostaje isti koncerti report za sljedeću objavu (a možda je i objavljen, obzirom da je koncert trebao biti održan sinoć).

Zadnje od Komentar

Idi na Vrh
X