Priča za sebe – novi tematski ciklus u Kinoteci

Priča za sebe novi je tematski ciklus posvećen pripovijedanju na filmu, u sklopu kojeg će se premijerno prikazati Proljeće, jesen Todda Haynesa, a među Novitete stiže hvaljena crna komedija Scenarij iz snova Kristoffera Borglija i humorna drama Luxembourg, Luksemburg Antonia Lukiča.

Priča za sebe

Od ovog tjedna kreće Priča za sebe, novi tematski ciklus posvećen raznolikim načinima na koji pripovijedanje i pričanje priča oblikuju našu osobnu i društvenu stvarnost. Ciklus se sastoji od 19 filmova podijeljenih u pet cjelina, a prva je posvećena kreativnosti, tj. stvaranju i rastvaranju fikcionalnih svjetova pomoću riječi.

U avanturu krećemo s “Céline i Julie idu na jedrenje” Jacquesa Rivettea, klasikom francuskog novog vala koji ove godine navršava 50 godina, a koji je inovativnim pristupom režiji pokazao što sve pripovijedanje na filmu može biti ako se odmaknemo od konvencija. Céline i Julie posveta su ženskom prijateljstvu, moći mašte, slobodi igre i beskrajnim mogućnostima pripovijedanja, čiji se utjecaj osjeti i u najboljim filmovima Davida Lyncha.

Tema se nastavlja s dva filma u čijem su središtu pisci. Prvi je autoreferencijalna metakomedija “Adaptacija” Spikea Joneza, u kojoj scenarist Charlie Kaufman za veliko platno pokušava prilagoditi publicistički bestseler “Kradljivac orhideja”. Radi se o duhovitoj i pametnoj satiri na suvremeni Hollywood te jednim od najboljih filmova o kreativnoj krizi, a kojeg pamtimo i po izvrsnim nastupima Nicolasa Cagea, Meryl Streep i Chrisa Coopera, koji je za svoj nastup nagrađen Oscarom.

U petak na rasporedu su “Noćne životinje”, metatriler o ženi koja od bivšeg supruga na poklon dobiva rukopis romana uznemirujućeg zapleta, pitajući se je li riječ o osveti upakiranoj u literarnu formu. Uz nadahnutu režiju i scenarij Toma Forda, koji vješto spaja nekoliko pripovjednih linija, film krase odlična glumačka postava predvođena s Amy Adams i Jakeom Gyllenhaalom te kompleksno razmatranje važnosti koju osobna iskustva imaju u razumijevanju teksta.

Tjedan se zaključuje hrvatskom premijerom filma “Proljeće, jesen”, psihološkom dramom Todda Haynesa o popularnoj glumici koja dolazi u američki gradić Savannah, kako bi se za potrebe sljedećeg filma upoznala sa ženom, svojevremeno osuđenom zbog veze s maloljetnim dječakom, s kojim je i danas u braku. No je li taj film pokušaj razumijevanja njihove veze ili nastavak medijske eksploatacije? Predvođena nadahnutim nastupima Natalie Portman, Julianne Moore i Charlesa Meltona, ova campy psihološka drama neprestano balansira između crnog humora i krajnje nelagode, a svojim inteligentnim metaslojem pokazuje da gluma može biti jednako moćno pripovjedno sredstvo kao i režija i pisanje.

Agnès Varda: U ogledalu

Prije nego krenemo u novi filmski ciklus, opraštamo se od prethodnog, i to projekcijom filma “Agnès Varda” osobno, posljednjim radom bake francuskog novog vala u kojem se još jednom osvrnula na 60 godina svoje filmske i umjetničke karijere.

‘Scenarij iz snova’ (foto: Promo)

Noviteti: Scenarij iz snova

Nakon što nas je ljetos nasmijao bizarnom crnom komedijom Bolesnica, norveški redatelj Kristoffer Borgli na veliki se ekran vraća američkim debijem u kojem nije žrtvovao ništa od svoje originalnosti. Scenarij iz snova govori o sveučilišnom profesoru, koji postaje planetarno popularan nakon što se počne pojavljivati u snovima potpunih neznanaca. No neobična slava uskoro će mu se obiti o glavu, nakon što snovi u kojima se pojavljuje postanu nasilni.

Riječ je o neobičnom križancu crne komedije i nadrealizma, koji se nastavlja na tradiciju filmova Spikea Jonzea, Michela Gondryja i Charlieja Kaufmana, a koja se poput njih oslanja o fantastične situacije i apsurdni humor kako bi pružila satiričan pogled na duhovnu situaciju vremena.

Noviteti: Luxembourg, Luksemburg

Humorna drama “Luxembourg, Luksemburg” ukrajinskog redatelja Antonija Lukiča još je jedan novitet koji od sljedećeg tjedna gledamo u kinu. Film je to o dvojici braće, Kolji i Vasji, koji putuju u Luksemburg posjetiti svoga oca, koji ih je napustio dok su bili djeca.

Ovaj britki i duhoviti film o očevima i sinovima prikazan je u programu Horizonti u Veneciji i na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a kritičari su njegovu režiju usporedili s filmovima Martina Scorsesea.

Ostali Noviteti

Među ostalim Novitetima i dalje možete pogledati elegičnu dramu “Pamtim samo sretne dane” Nevija Marasovića, Zlatnim medvjedom nagrađeni dokumentarac “Na Adamatu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta, provokativnu “Zonu interesa” Jonathana Glazera i sudsku napeticu “Proces Goldman” Cédrica Kahna.

Oscarom nagrađeni animirani film “Dječak i čaplja” Hayaa Miyazakija prikazujemo u dva termina: na večernjoj projekciji u utorak te u subotu na Matineji za odrasle.

Više informacija o filmovima i programu potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X