Privatizacija vode kao tema ekstremnog muzičkog kazališta

Kino SC, 29. lipnja u 21h: premijera ekstremno-muzičko-kazališne predstave o vodi: ‘Vodni rat’, autorskog dvojca Indoš i Vrvilo.

'Vodni rat'

Damir Bartol Indoš, legenda hrvatske performerske scene, u suradnji s Tanjom Vrvilo, nakon “Igre rata” iz 2011., izlazi s još jednom predstavom ratnog naslova. “Vodni rat” u fokus stavlja jedan od najvažnijih elemenata za održavanje života na Zemlji uopće: vodu. Voda koja, od prirodnog resursa postaje roba i u mnogim krajevima svijeta prelazi u privatno vlasništvo te uzrokuje nemire i različite “ratne igre”. Prema nekim predviđanjima, ratovi 21. stoljeća će se voditi upravo zbog vode.

Indoš i Vrvilo tretiraju vodu kao političko i umjetničko pitanje kroz prirodne i emocionalne pustinje kod Wilhelma Reicha i Vladimira Čerine, inspirirani pobunama mnoštva protiv privatizacije vode (čak i kiše) u bolivijskom gradu Cochabambi i kartične regulacije pristupa vodi u Južnoj Africi.

Slike vode kod  E. A. Poa, kiše kod V. Čerine, … kod Indoša i Vrvilo ulaze u glatku hidrauličku sliku vode s opružnim muzičkim strojevima šahtofonima. Indošev šahtofon predstavljen u “Igri rata”  pobjednik je ovogodišnje T-HT@MSU nagrade te je time postao dio zbirke MSU-a. Dva  novoizgrađena šahtofona u “Vodnome ratu” u unutrašnjosti imaju (uz nadzorne kamere i vlastita svjetla) ugrađene bačve s oprugama, a treći ima limeno korito za magnetsku kišu s bas gitarom. Hidrauličnu šahtofoniju izvode Damir Bartol Idoš i Tanja Vrtilo, za filmske i video slike odgovorna je Ana Hušman, a za nadzorne kamere i zvuk Ivan Marušić Klif, dok se za svjetlo birne Damir Kruhak. Predstava je uz potporu Ministarstva Kulture i Ureda za kulturu Grada Zagreba nastala u koprodukciji Perforacija, Teatra &TD i DB INDOŠ Ekstremnog muzičkog kazališta. Izvori korišteni u kreiranju “Vodnog rata” su W. Reich, V. Čerina, F. Bertini, V. Shiva, O. Olivera Foronda, G. Deleuze & F. Guattari, G. Bachelard, K. Whittfogel, G. Petrović i Gang of Four.

Nakon premijere 29. lipnja (ulaz s pozivnicom) predstava je na programu 30. lipnja u 21 h u slobodnoj prodaji ulaznice stoje 50 kn, a za studente 25kn

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Događanja

Idi na Vrh
X