Privatizacija vode kao tema ekstremnog muzičkog kazališta

Kino SC, 29. lipnja u 21h: premijera ekstremno-muzičko-kazališne predstave o vodi: ‘Vodni rat’, autorskog dvojca Indoš i Vrvilo.

'Vodni rat'

Damir Bartol Indoš, legenda hrvatske performerske scene, u suradnji s Tanjom Vrvilo, nakon “Igre rata” iz 2011., izlazi s još jednom predstavom ratnog naslova. “Vodni rat” u fokus stavlja jedan od najvažnijih elemenata za održavanje života na Zemlji uopće: vodu. Voda koja, od prirodnog resursa postaje roba i u mnogim krajevima svijeta prelazi u privatno vlasništvo te uzrokuje nemire i različite “ratne igre”. Prema nekim predviđanjima, ratovi 21. stoljeća će se voditi upravo zbog vode.

Indoš i Vrvilo tretiraju vodu kao političko i umjetničko pitanje kroz prirodne i emocionalne pustinje kod Wilhelma Reicha i Vladimira Čerine, inspirirani pobunama mnoštva protiv privatizacije vode (čak i kiše) u bolivijskom gradu Cochabambi i kartične regulacije pristupa vodi u Južnoj Africi.

Slike vode kod  E. A. Poa, kiše kod V. Čerine, … kod Indoša i Vrvilo ulaze u glatku hidrauličku sliku vode s opružnim muzičkim strojevima šahtofonima. Indošev šahtofon predstavljen u “Igri rata”  pobjednik je ovogodišnje [email protected] nagrade te je time postao dio zbirke MSU-a. Dva  novoizgrađena šahtofona u “Vodnome ratu” u unutrašnjosti imaju (uz nadzorne kamere i vlastita svjetla) ugrađene bačve s oprugama, a treći ima limeno korito za magnetsku kišu s bas gitarom. Hidrauličnu šahtofoniju izvode Damir Bartol Idoš i Tanja Vrtilo, za filmske i video slike odgovorna je Ana Hušman, a za nadzorne kamere i zvuk Ivan Marušić Klif, dok se za svjetlo birne Damir Kruhak. Predstava je uz potporu Ministarstva Kulture i Ureda za kulturu Grada Zagreba nastala u koprodukciji Perforacija, Teatra &TD i DB INDOŠ Ekstremnog muzičkog kazališta. Izvori korišteni u kreiranju “Vodnog rata” su W. Reich, V. Čerina, F. Bertini, V. Shiva, O. Olivera Foronda, G. Deleuze & F. Guattari, G. Bachelard, K. Whittfogel, G. Petrović i Gang of Four.

Nakon premijere 29. lipnja (ulaz s pozivnicom) predstava je na programu 30. lipnja u 21 h u slobodnoj prodaji ulaznice stoje 50 kn, a za studente 25kn

Zadnje od Događanja

Idi na Vrh
X