Privatni zaštitari provalili u zagrebački klub Jabuka koji gradska uprava želi nasilno zatvoriti

Klubu koji postoji već 48 godina prijeti zatvranje nakon sinoćnjeg provaljivanja zaštitara iz Bilić Erić osuguranja na terasu kluba koju žele odijeliti od zatvorenog klupskog prostora.

Terasa GK Jabuke danas (Foto: GK Jabuka)
Terasa GK Jabuke danas (Foto: GK Jabuka)

“Dana 15.12.2016., u ranim jutarnjim satima, pod okriljem noći, djelatnici Bilić Erića provalili su na terasu Jabuke i zatvorili je, čime su je fizički odvojili od kluba i čime na nasilan način počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire na na ovim prostorima”, javljaju iz kluba na zagrebačkom Jabukovcu.

Kako se tvrdi u nastavku teksta objavljenog na službenoj Facebook stranici kluba, terasa graniči sa školskom sportskom dvoranom za čije rušenje je Grad Zagreb, kao investitor sam sebi izdao građevinsku dozvolu. ”

Prostor terase kultnog okupljališta mladih po nelegalnom prostornom planu treba postati parkiralište! (Foto: GK Jabuka)
Prostor terase kultnog okupljališta mladih po nelegalnom prostornom planu treba postati parkiralište! (Foto: GK Jabuka)

“Nije nam jasno kako, obzirom da je cijelu građevinsku česticu na kojoj se nalazi i školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro. Bitno je naglasiti da prostor u kojem se nalazi klub Jabuka nije u vlasništvu Grada Zagreba, oko čega se već godinu dana vodi sudski spor. Prema lokacijskoj dozvoli koju smo dobili na uvid, terasa kluba s kojim Zagreb živi već gotovo 49 godina predviđena je za parkiralište!” – ogorčeni su voditelji kluba.

“Radovi na rušenju sportske dvorane čiji zid se naslanja na Jabuku, počeli su prije dvadesetak dana, što smo prijavili Ministarstvu kulture i Građevinskoj inspekciji, ali očito bez uspjeha. Unazad sedam dana, dva puta je zbog pokušaja provale na terasu kluba zvana i policija. Obzirom na navedeno, GSK Jabuka će podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u ovom barbarskom činu. To nije napad samo na imovinu, već i na tradicionalne kulturne vrijednosti Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Podsjećamo da su 1998. godine, tadašnje zagrebačke vlasti zatvorile klub, da bi nakon dobivenog upravnog spora 2001. godine klub ponovno dobio dopuštenje za rad, a osobno je na otvorenje došao tadašnji i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić počastivši sve goste rundom pića. U međuvremenu se u zemljišnim knjigama ništa nije mijenjalo, osim što je cijela čestica proglašena kulturnim dobrom” – pojašnjavaju iz Jabuke.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X