Program 2nd Zagreb International Blues Festivala

Ovogodišnji drugi po redu zagrebački Blues festival donosi bogat program događanja.

Charlie Musselwhite

SUBOTA 11.06. Treći i glavni dan festivala događa se na tri bine u Studentskom centu, Savska 25,  od kojih je jedna na otvorenom (festival se održava bez obzira na vrijeme) i na kojoj nastupa glavna zvijezda festivala dobitnik Blues Music Award za najboljeg tradicionalnog blues izvođača i najboljeg instrumentalista 2011. – Charlie Musselwhite.

HOHNER OUTDOOR STAGE:

19:00 – 19:30  M.Evačić & Čardaš Blues Band

19:35 – 20:05 Tomislav Goluban & LPFB

20:15 – 21:10 Drago Mlinarec

„Kaj god blues“ je vjerovatno prvi hrvatski blues uradak i velika nam je čast da autor prve blues pjesme svira na Zagreb International Blues Festivalu. Kantautor Drago Mlinarec bitno je obilježio hrvatsku rock glazbu kao njezin prvi autorski glas. Grupa 220 potkraj studenoga 1966. snima Mlinarčevu pjesmu “Osmijeh” koju Radio Zagreb promovira u hit čiji masovni odjek pobuđuje zanimanje tadašnjeg Jugotona te u ožujku 1967. izlazi njezina prva EP ploča. U studenome 1968. Grupa 220 objavljuje LP “Naši dani” koji je odavno stekao zasluženi status antologijskog, prvog autorskog izdanja toga formata u rock glazbi bivše države. Opus Drage Mlinarca osigurao je hrvatskoj rock glazbi trajan i presudan biljeg izvornosti ne samo u godinama afirmacije njezina prava glasa, nego i u razdoblju kada je, zahvaljujući i Mlinarčevim kantautorskim i diskografskim istupima, već postala sastavnim dijelom naše glazbene scene.

21:30 – 23:00 Charlie Musselwhite (USA)

Charlie Musselwhite zajedno sa Paulom Butterfieldom, bio je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih blues glazbenika iz one poznate ere “white blues movement” sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Legendarni Big Joe Williams za njega je rekao: “Charlie Musselwhite is one of the greatest living harp players of country blues. He is right up there with Sonny Boy Williamson, and he’s been my harp player ever since Sonny Boy got killed.” Svoje mjesto u „Blues Hall Of Fame“ zaslužio je 2010, osvojio je 6 nominacija za Grammy Awards, a čak 26 puta osvojio Blues Music Awards – dvije posljednje 05.svibnja 2011 – za najboljeg usnoharmonikaša i najboljeg tradicionalnog muškog blues izvođača. Iza sebe ima 30 snimljenih albuma a posljednji „The Well“ objavljen 2010. vratio ga je u diskografsku kuću Alligator Records pod čijim je okriljem snimio tri sjajna albuma tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća.

MD PARTNER STAGE, DVORANA ITD:

23:10 – 23:50 Gfrerer, Mally & Gasselsberger Trio (AUT)

Iako na prvi pogled dolaze iz različitih glazbenih svjetova, no oni spajaju blues, folk, i tradicionalnu glazbu te njihove vokalne i autorske sposobnosti u posebnu, intrigantnu tkaninu zvuka koja otkriva nove fascinantne nijanse u glazbi. Ovi izvanredni umjetnici izvode uglavnom vlastiti repertoar na koji je dijelom utjecala tradicija Steve Earlea ili Townes Van Zandta ali i radovi Muddy Watersa, Lightnin’ Hopkinsa, John Lee Hookera i njima sličnih. Bez imitiranja „od note do note“, naglasak je ipak na osobnom stilu izvođača što daje svježu originalnost. Istančan i odlično isprepleten način izvođenja, kao i njihov odličan osjećaj za dobru atmosferu garantiraju uzbuđujuću večer.

00:15 – 01:00 Carl Reuter (UK) & The Harpoons

01:25 – 02:00 Ben Dover

AKUSTIKA MUZIKA HR STAGE, ITD CAFFE:

23:50 – 00:15 Angels of Blues

01:00 – 01:25 Vragolovich & Geci

NEDJELJA 12.06. Četvrti i završni dan festivala održati će se u klubu Hard Place kao svojevrsni party svih izvođača uz projekciju filma i promociju CD-a.

20:30 projekcija filma „The Howlin Wolf Story“ autora Don McGlynna u suradnji sa DORF festivalom Vinkovci

Dokumentarac o Chesteru A. Burnettu, poznatijem kao Howlin’ Wolfu? Vjerojatno je od njega među Mississippi Delta pjevačima značajniji tek Muddy Waters, koji je krenuo na putovanje na sjever i bio zapravo pionir u električnoj izvedbi bluesa. Wolf je bio velik i naočit čovjek sa jedinstvenim i neponovljivim snažnim vokalom ali i nevjerojatnim dugotrajnim utjecajem na mnoge generacije rockera koji se pak svi pojavljuju u tom 90-minutnom filmu. Ovaj film bi trebao postati primjer za dokumentarce ovakvog tipa.

21:55 promocija CD izdanja BlueSax! Live season 2009/10.(Croatia Records/Spona/BlueStone)

22:00 Mačke

22:40 Puzzle Blues Band

Festivalske ulaznice u prodaji po 150 kuna i vrijedi za sva četiri dana festivala.

Pretprodajna mjesta – Hard Place – Šubićeva 55, Rockmark – Berislavićeva 13, Integral – Pothodnik, Free Bird – Tratinska 50, Dirty Old Shop – Tratinska 33, Dancing Bear – Gundulićeva 7 i na svim prodajnim mjestima eventima te online na www.eventim.hr

Saznajte više: 2nd Zagreb International Blues Festival

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Događanja

Idi na Vrh
X