Projekt ‘Multifunkcijskog regionalnog centra Pogon Jedinstvo’ u završnoj fazi pripreme

Gotov je izvedbeni projekt za ‘Multifunkcijski regionalni centar Pogon Jedinstvo’, čime je priprema projekta rekonstrukcije bivše tvornice Jedinstvo u kulturni, kreativni i društveni centar na obali Save ušla u završnu fazu.

Budući izgled Multifunkcijskog regionalnog centra Pogon Jedinstvo

Bivša tvornica Jedinstvo na Trnjanskom nasipu zatvorena je i napuštena 1990., a tijekom godina počinje se koristiti za kulturno-umjetničke sadržaje. Danas je koriste Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Udruženje za razvoj kulture “URK” s Klubom Močvara i umjetnik Damir Bartol Indoš s Kućom ekstremnog muzičkog kazališta. Jedinstvo je postalo važno mjesto nezavisne kulturne scene i nezaobilazna točka u kulturno-društvenoj ponudi grada koje godišnje posjeti preko 60 000 posjetitelja.

Obnovljeni će prostor uvelike unaprijediti mogućnosti za umjetničku produkciju i predstavljanje radova umjetnika s nezavisne kulturne scene i mladih kroz izložbe, koncerte, predstave, performanse, festivale, predavanja, prezentacije, tribine i dr. te će dalje razvijati međunarodnu kulturnu suradnju gostovanjem stranih umjetnika i predavača te dolaskom umjetnika na umjetničke rezidencije. Centar će također nuditi obrazovne i informacijske aktivnosti važne za unapređenje kvalitete života i profesionalno usavršavanje mladih u kulturnom i kreativnom sektoru mladih kao i programe participacije i inkluzije marginaliziranih skupina. Uz sve to Pogon Jedinstvo bit će i dnevno mjesto druženja, kulturni i društveni centar koji će i tijekom dana biti otvoren za sve stanovnike kvarta i grada.

Budući izgled Multifunkcijskog regionalnog centra Pogon Jedinstvo

Izrada projektne dokumentacije realizirana je u suradnji s Gradom Zagrebom kao nositeljem projekta i uz podršku Ministarstva kulture, a projekt se priprema za prijavu na EU mehanizam Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU). Ovaj mehanizam potiče revitalizaciju grada kroz obnovu tzv. “brownfield” lokacija, što se pokazalo kao pozitivna praksa u mnogim europskim zemljama.

Projektom rekonstrukcije ove zgrade stvorit će se suvremena infrastruktura, novo mjesto društvenog okupljanja i ponuditi novi sadržaji koji će pridonijeti revitalizaciji Trnja, odnosno područja uz Savu. Autori projekta rekonstrukcije su Dinko Peračić i Miranda Veljačić iz Poduzeća za projektiranje i konzalting u graditeljstvu ARP d.o.o., dok je izvedbeni projekt realizirala tvrtka Capital ING. Građevinska dozvola ishođena je u ožujku 2017. godine.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X