Projekt ‘Multifunkcijskog regionalnog centra Pogon Jedinstvo’ u završnoj fazi pripreme

Gotov je izvedbeni projekt za ‘Multifunkcijski regionalni centar Pogon Jedinstvo’, čime je priprema projekta rekonstrukcije bivše tvornice Jedinstvo u kulturni, kreativni i društveni centar na obali Save ušla u završnu fazu.

Budući izgled Multifunkcijskog regionalnog centra Pogon Jedinstvo

Bivša tvornica Jedinstvo na Trnjanskom nasipu zatvorena je i napuštena 1990., a tijekom godina počinje se koristiti za kulturno-umjetničke sadržaje. Danas je koriste Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Udruženje za razvoj kulture “URK” s Klubom Močvara i umjetnik Damir Bartol Indoš s Kućom ekstremnog muzičkog kazališta. Jedinstvo je postalo važno mjesto nezavisne kulturne scene i nezaobilazna točka u kulturno-društvenoj ponudi grada koje godišnje posjeti preko 60 000 posjetitelja.

Obnovljeni će prostor uvelike unaprijediti mogućnosti za umjetničku produkciju i predstavljanje radova umjetnika s nezavisne kulturne scene i mladih kroz izložbe, koncerte, predstave, performanse, festivale, predavanja, prezentacije, tribine i dr. te će dalje razvijati međunarodnu kulturnu suradnju gostovanjem stranih umjetnika i predavača te dolaskom umjetnika na umjetničke rezidencije. Centar će također nuditi obrazovne i informacijske aktivnosti važne za unapređenje kvalitete života i profesionalno usavršavanje mladih u kulturnom i kreativnom sektoru mladih kao i programe participacije i inkluzije marginaliziranih skupina. Uz sve to Pogon Jedinstvo bit će i dnevno mjesto druženja, kulturni i društveni centar koji će i tijekom dana biti otvoren za sve stanovnike kvarta i grada.

Budući izgled Multifunkcijskog regionalnog centra Pogon Jedinstvo

Izrada projektne dokumentacije realizirana je u suradnji s Gradom Zagrebom kao nositeljem projekta i uz podršku Ministarstva kulture, a projekt se priprema za prijavu na EU mehanizam Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU). Ovaj mehanizam potiče revitalizaciju grada kroz obnovu tzv. “brownfield” lokacija, što se pokazalo kao pozitivna praksa u mnogim europskim zemljama.

Projektom rekonstrukcije ove zgrade stvorit će se suvremena infrastruktura, novo mjesto društvenog okupljanja i ponuditi novi sadržaji koji će pridonijeti revitalizaciji Trnja, odnosno područja uz Savu. Autori projekta rekonstrukcije su Dinko Peračić i Miranda Veljačić iz Poduzeća za projektiranje i konzalting u graditeljstvu ARP d.o.o., dok je izvedbeni projekt realizirala tvrtka Capital ING. Građevinska dozvola ishođena je u ožujku 2017. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X