‘The Gunman’ – Sean Penn popio metak

Vidjevši kako Liam Neeson okreće finu paru i stvara od sebe kult ličnosti glumeći u ne pretjerano zahtjevnim akcijskim hitovima, Sean Penn je odlučio kako je došlo vrijeme da se i on ukrca na ovaj vlak pun love i slave, a u tom je procesu snimio jedan od nesumnjivo najgorih filmova u proteklih godinu dana!

'The Gunman'
‘The Gunman’

Ne pretjerano simpatičnu njušku Seana Penna se ili voli ili mrzi, ali nitko mu ne može poreći kako je jedan od najvećih glumačkih velikana našeg doba. Na kraju krajeva, čovjek negdje iznad svog kamina drži dva kipića Oscara, a vrlo je lako mogao dobiti još tri komada, stoga se o njegovim glumačkim sposobnostima uistinu ne treba previše raspravljati. S druge strane, malo je manje poznato kako je Penn i vrlo dobar redatelj i scenarist (posebno je pamtljiv njegov izvrsni “Into the Wild”), a kada se na jednom mjestu skupe sve ove činjenice gotovo je nevjerojatno kako je uopće dopustio da “Gunman” ugleda svjetlo dana… pogotovo jer je on sam bio jedan od glavnih producenata filma i mogao je direktno utjecati na kalvariju koju sprema redatelj Pierre Morel!

Temeljen na knjizi “The Prone Gunman” francuskog romanopisca Jean-Patricka Manchettea, “Gunman” priča priču o plaćeniku/zaštitaru Terrieru (Sean Penn) koji sa svojom ekipom operira u građanskim ratom opustošenom Kongu, pokušavajući osigurati iskopavanje ruda za zapadne kompanije. Vođa njegova tima je iskusni Cox (Mark Rylance), a sve nadgleda i poslove organizira prepredeni Felix (Javier Bardem) koji je ujedno zaljubljen u Terrierovu djevojku Annie (Jasmine Trinca), liječnicu za jednu od međunarodnih humanitarnih organizacija. Kako bi se riješio Terriera i zaveo Annie, Felix prihvaća posao od nepoznatih naručitelja da njegova ekipa eliminira kongoanskog ministra rudarstva, a za čovjeka na okidaču odabire upravo Terriera, koji po izvršenom zadatku mora napustiti kontinent. No, Terrierovi problemi tu tek počinju…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Ug9xufczPVE[/youtube]

A počinju i problemi svakog nesretnika koji se odluči pogledati ovaj film jer on uistinu podbacuje u svakom segmentu. Scenarij, ako se kompilacija najvećih žanrovskih klišeja kompiliranih u paket ukrašen groznim dijalogom dostojnim C-filmova uopće može nazvati scenarijem, potpisuje Pete Travis, lik koji je inače sasvim solidan redatelj (“Dredd”), a njegova nemogućnost da složi jezgrovitu, zanimljivu i fokusiranu priču je gotovo tragikomična, pogotovo kada se u cijeli proces uključi i sam Sean Penn koji na silu pokušava progurati neku svoju pacifističku agendu i dati društveni komentar o zapadnjačkom iskorištavanju zemalja Trećeg svijeta. No, nije to ništa prema onome što je od ionako lošeg materijala napravio francuski redatelj Pierre Morel, fušer kojem se intergalaktičkim čudom posrećilo s “Takenom” i za kojeg producenti iz nekog razloga misle kako zna režirati. E pa ne zna! Tempo mu je otprilike kao da 6 čimpanza u isto vrijeme pokušava svirati Bacha na jednom glasoviru, kadrovi su mu dosadni i nemaštoviti, a akcijske scene kaotične i nezanimljive, ispresjecane brzim rezovima kako se ne bi skužilo da ili ne zna režirati akciju ili ju njegovi glumci ne mogu realizirati. Ne postoji niti jedna scena u ovom filmu koja je odrađena uistinu kvalitetno, a cjelokupni dojam se može opisati kao nekakva parodija unutar komedije tipa “Tropic Thunder”. Ono, fake film unutar samog filma koji je toliko loš i klišejiziran. Da, upravo tako… “Gunman” je pravi, uistinu snimljeni “Scorcher”!

Sean Penn očigledno proživljava nekakvu krizu srednjih godina jer ovo definitivno nije njegov stil, pogotovo sada kada je na nekom svom vrhuncu glumačke zrelosti. Osim nevjerojatno iritantnih brčića koje nosi u prvom dijelu filma i zbog kojih izgleda kao totalni kreten, pažnju plijeni eventualno pretjerano nabildanim tijelom koje i on i Pierre Morel neće propustiti prikazati u što više trenutaka, koliko god to možda bilo nepotrebno. Osim toga, teško je reći glumi li on uopće u ovom filmu jer je njegov lik toliko jednodimenzionalan da ga uistinu može odglumiti bilo tko i bilo kada. Prava je tragedija pak što je “Gunman” prepun prvoklasnih glumaca koji su (ne)iskorišteni na gotovo sramotan način, a u prvom redu tu mislim na Javiera Bardema (koji izborom ovakvih uloga postaje stvarno karikatura i opasno si srozava reputaciju), Marka Rylancea, Raya Winstona i Idrisa Elbu. Ipak su oni prva klasa i zaslužuju više, pogotovo kada su okupljeni na ovakav način. S druge strane, čak je i ovo jedna razina previše za apsolutno očajnu „glumicu“ Jasmine Trincu, koja niti ima karizmu niti znanje da bude glavna ženska uloga, čak i u trashu od film kakav je “Gunman”.

Katastrofalni rezultati na kino-blagajnama dovoljan su dokaz kako je i publika skužila o čemu se ovdje radi, a siguran sam da će apsolutno svaki sudionik ovog filma pokušati što prije zaboraviti kako je sudjelovao u njemu. Osim svih gore navedenih propusta valja spomenuti i kako je “Gunman” totalno fulao zeitgeist jer je sasvim jasno da podžanr kojem pripada polagano zamire, a samo me ljubav prema filmu i trudu koji su neki ljudi uložili da se ovo nedjelo realizira priječe da mu ne dam čistu nulu. Pogotovo jer mi i dalje ne ide u glavu kako Sean Penn nije vidio koliko će ovo biti smeće?!

Ocijena: 2/10

(ACE, Canal+, Nostromo Pictures, Prone Gunman Productions, Studio Canal; 2015)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X