Raggalution ‘Gatekeeper’ – reggae eksperiment nomada mira

Recenzija drugog albuma sedmeročlanog slovenskog reggae sastava.

Raggalution – Gatekeeper

Korijeni u rootsu plus nešto što vas čini unikatnim. To je otprilike pojednostavljena formula uspjeha kad je bavljenje reggaeom u pitanju, ma što god taj “uspjeh” značio na ovim trusnim područjima. Slovenski sastav Raggalution potvrđuje to pravilo, iako njihov drugi album “Gatekeeper” na prvu zvuči sasvim “obično”. Stvar je u detaljima.

Raggalution su iz Kranja, ili po njihovim riječima: iz Kranjsterdama, ima ih sedam u bendu i okrenuti su autorskom radu od samih početaka, od 2011.

Raggalution na “Gatekeeperu”, očekivano, šire mir i ljubav u svim njihovim apstraktnim oblicima, no ni jednoj pjesmi, ni jednoj temi ne pristupaju rutinski. Iako su u ponuđenih devet pjesama koristili više-manje sve osnovne elemente koji čine plesnu i hipnotičku okosnicu reggaea, od valjajućeg ritma do općih tekstualnih mjesta, svaka je tema, u glazbenom smislu, razrađena do granica aranžmanske i kreativne prerfekcije. Prvi očiti rezultat takvog posvećenog pristupa jest trajanje pojedinih pjesama i preko sedam minuta.

Bend je, rekosmo, mnogoljudan, no poprilično obuzdan. Puhači nisu pušteni da nekontrolirano nameću ritam, gitara i klavijatura gotovo su stalno produkcijski uronjeni u psihodeliju, zvuk čitavog albuma fluidan je i neuhvatljiv. Cijela je priča zapravo jedan nenametljiv reggae eksperiment; u “Time of Plenty” klasični jazz se ukrštava s reggaeom, smooth ozračje prevladava u uvodnoj “World of Sleepers”, puhački rafali prolaze kroz “Raste Tribe”, a dozirani bas glavna je odlika našeg favorita “Nomads of Peace”.

Ne bježe Raggalution ni od ska, funk i dub intervencija, od čega su sazdane “Ape March” i “Eyes of Warrior”, pa i stamena “Callie Man”. “Mather Eternal” i “Brainstorming Alchemist” mala su zamućena i hipnotička cjelina kojima se drugi album kranjskih rastamana privodi kraju.

Reggae u izvedbi Raggalutiona je, dakle, “neobično običan”, jedinstveno standardiziran, znalački odsviran i vokalno autentičan. Provjeriti ga možete na bendcampu ili, još bolje, 17. studenog u Klubu kulture u Križevcima te 18. studenog u zagrebačkom Attacku na proslavi osmog rođendana portala Reggae.hr.

Ocjena (8/10)

(Samizdat, 2017)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X