Raggalution ‘Gatekeeper’ – reggae eksperiment nomada mira

Recenzija drugog albuma sedmeročlanog slovenskog reggae sastava.

Raggalution – Gatekeeper

Korijeni u rootsu plus nešto što vas čini unikatnim. To je otprilike pojednostavljena formula uspjeha kad je bavljenje reggaeom u pitanju, ma što god taj “uspjeh” značio na ovim trusnim područjima. Slovenski sastav Raggalution potvrđuje to pravilo, iako njihov drugi album “Gatekeeper” na prvu zvuči sasvim “obično”. Stvar je u detaljima.

Raggalution su iz Kranja, ili po njihovim riječima: iz Kranjsterdama, ima ih sedam u bendu i okrenuti su autorskom radu od samih početaka, od 2011.

Raggalution na “Gatekeeperu”, očekivano, šire mir i ljubav u svim njihovim apstraktnim oblicima, no ni jednoj pjesmi, ni jednoj temi ne pristupaju rutinski. Iako su u ponuđenih devet pjesama koristili više-manje sve osnovne elemente koji čine plesnu i hipnotičku okosnicu reggaea, od valjajućeg ritma do općih tekstualnih mjesta, svaka je tema, u glazbenom smislu, razrađena do granica aranžmanske i kreativne prerfekcije. Prvi očiti rezultat takvog posvećenog pristupa jest trajanje pojedinih pjesama i preko sedam minuta.

Bend je, rekosmo, mnogoljudan, no poprilično obuzdan. Puhači nisu pušteni da nekontrolirano nameću ritam, gitara i klavijatura gotovo su stalno produkcijski uronjeni u psihodeliju, zvuk čitavog albuma fluidan je i neuhvatljiv. Cijela je priča zapravo jedan nenametljiv reggae eksperiment; u “Time of Plenty” klasični jazz se ukrštava s reggaeom, smooth ozračje prevladava u uvodnoj “World of Sleepers”, puhački rafali prolaze kroz “Raste Tribe”, a dozirani bas glavna je odlika našeg favorita “Nomads of Peace”.

Ne bježe Raggalution ni od ska, funk i dub intervencija, od čega su sazdane “Ape March” i “Eyes of Warrior”, pa i stamena “Callie Man”. “Mather Eternal” i “Brainstorming Alchemist” mala su zamućena i hipnotička cjelina kojima se drugi album kranjskih rastamana privodi kraju.

Reggae u izvedbi Raggalutiona je, dakle, “neobično običan”, jedinstveno standardiziran, znalački odsviran i vokalno autentičan. Provjeriti ga možete na bendcampu ili, još bolje, 17. studenog u Klubu kulture u Križevcima te 18. studenog u zagrebačkom Attacku na proslavi osmog rođendana portala Reggae.hr.

Ocjena (8/10)

(Samizdat, 2017)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X