Ravno Do Dna nestaje na jedan dan – sutra prosvjedujemo!

Na tisuće web-stranica diljem svijeta u srijedu, 18. siječnja, na 24 sata prestaju s radom. Na taj se način želi senzibilizirati javnost i spriječiti izglasavanje kontroverznih zakona o zaštiti autorskih prava na internetu.

Black Out Day – srijeda, 18. siječnja

U SAD-u je za kraj siječnja najavljeno glasovanje za donošenje zakona SOPA i PIPA, kojima bi se američka administracija uhvatila u koštac s povredama autorskih prava i ilegalnim ‘skidanjem’ zaštićenih sadržaja na internetu. Zakone zdušno podupiru Apple, Intel, Corel, Dell, Microsoft, Adobe i još 23 tehnološka giganta, a Mozilla i Google su među moćnijim protivnicima.

PIPA (Protect IP Act)
PIPA je prepisan prijedlog zakona zvanog COICA (Counterfeits Act), koji u Senatu 2010. nije prošao. Prođe li ovoga puta, dat će američkim korporacijama i administraciji moć da poduzimaju pravne akcije protiv web-stranica bez obzira nalazila se njihova središta u SAD-u ili bilo gdje na planeti. Američki pružatelji internetskih usluga moći će blokirati pristup „sumnjivim“ stranicama za koje zaključe da krše autorska prava. Nadalje, zakonskim aktom tražit će se od tvrtki koje pružaju usluge oglašivačkih softwera da odmah prekinu suradnju sa „sumnjivim“ stranicama, a sami vlasnici domena mogu biti tuženi ako u određenom roku „ne naprave dobar posao“ u cilju sprječavanja copyright prekršaja.

SOPA (Stop Online Piracy Act)
SOPA je zakonski produžetak PIPA-e, i nije ništa drugo nego stvaranje „crne liste“ nepoćudnih internetskih adresa. SOPA daje mogućnost američkoj administraciji da sudskim putem zahtijeva od tražilica, oglašivača, poslužitelja i servera da prekinu svaki kontakt i suradnju s web-stranicama na koje se sumnja da podržavaju ilegalne aktivnosti. Privatne kompanije koje budu smatrale da su njihova prava povrijeđena, pomoću SOPA-e mogu zatražiti trenutačno zaustavljanje svih uplata na račun tvrtke koja je navedena kao vlasnica „sumnjive“ stranice.

Izravan utjecaj na internetske korisnike
Ovakvo suptilno uvođenje cenzure na jedinom preostalom nekontroliranom mediju i poništavanje slavnog slogana da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, imat će višestruki utjecaj na globalno lice interneta kakvo danas poznajemo. Blogovi će se ukidati čak i ako se u komentaru anonimnog posjetitelja nađe nešto što se nekoj kompaniji neće svidjeti. Onemogućit će se razvoj novih internetskih rješenja ako se procijeni da oni potencijalno nose opasnost od zloporabe autorskih i licenciranih prava (da su se zakoni SOPA i PIPA donijeli prije desetak godina, danas ne bi bilo YouTubea, Facebooka, Twittera…). Ako neko dijete na YouTubeu objavi vlastitu kućnu obradu nekog glazbenog hita, YT će, ne bude li promptno uklonio snimku, biti blokiran, a roditelji tuženi. Američka vlada najavila je da će vršiti pritisak na ostale zemlje da donesu slične zakone.

Što mi možemo učiniti?
RavnoDoDna.com se u srijedu, 18. siječnja, priključuje globalnom prosvjedu, koji je dobio i neslužbeni naziv Black Out Day. Na tisuće web-stranica na 24 će sata blokirati svoje adrese i obustaviti rad, ne bi li se senzibilirala javnost i zaustavilo donošenje ovih pogubnih zakona. U puni pogon vraćamo se u četvrtak, 19. siječnja, točno u ponoć.

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X