RDD premijera: Ivan Grobenski priredio ‘Gender Reveal Party’

Riječ je o drugom singlu kojim kantautor najavljuje svoj novi album ‘Apocalipstick ‘.

Ivan Grobenski (foto: Bojan Koštić)

Nakon što je početkom godine objavljena “Lo-Fi Girl Felt Cute”, pjesma koja se tekstualno referira na zavisnost i ovisnost o internetskim mrežama i pametnim telefonima, Ivan Grobenski otkriva svoj drugi singl s nadolazećeg albuma ‘Apocalipstick’.

Pjesma ‘Gender Reveal Party’ inspirirana je pričom o rodno fluidnom japanskom budističkom redovniku Kodu Nashimuri koji se u slobodno vrijeme bavi modom i make up-om, a prema kojem su i nastali uvodni stihovi “Born in a temple/I wanted to be a princess/you can’t be a princes/in a temple full of boys/hasn’t anybody told you that”.

“Pjesma “Gender Reveal Party” zapravo je hipnotički afrobeat vamp kakvog su Talking Heads ‘posudili’ za svoj album “Remain in Light” 1980. godine od Fele Kutija, a kakav sam onda ja posudio natrag od Talking Headsa. I tekstualno se štošta posudilo, pa je tako naslov referenca na frivolnu praksu koja se pojavila u SAD-u početkom tisućljeća, gdje se roditelji, prijatelji i rodbina okupljaju ne bi li ‘otkrili’ spol još nerođenog djeteta. Naslov je pak u jukstapoziciji sa sadržajem teksta koji se na nimalo frivolan način bavi pitanjem rodnog (i, uostalom, bilokakvog) identiteta, a što je pak posuđeno od Judith Butler i teorije performativnosti roda, formulacije ‘ženom se ne rađa, ženom se postaje’, a koju je prvi puta iznijela Simone de Beauvoir u knjizi ‘Drugi spol’, razdvojivši po prvi puta pojmove spola i roda i dramaturške teorije sociologa Ervinga Goffmana ‘identity performance’, prvi put predstavljene u njegovoj knjizi ‘Predstavljanje sebe u svakodnevnom životu’ iz 1956. godine,” kaže Grobenski.

“Ta se performativnost roda i identiteta u tekstu prikazuje izvrtanjem u općoj kulturi naslijeđenih tipičnih maskulinih slika u nekoj izvrnutoj verziji ogledala Doriana Graya ili, recentnije, ‘ogledala Erised (obrnuto ‘desire‘)’ u “Harry Potter i Kamen mudraca”, prvom nastavku popularnog serijala JK Rowling. Tako vitez u sjajnom oklopu ima cvijet u kosi, neustrašivi ratnik nosi ogrlicu oko vrata, a što je pak simbol vječne borbe za ravnopravnost. Taj sveopći ambigvitet dodatno je naglašen postmodernim pjesničkim postupkom pisanja u ‘drugom licu jednine’ i nejasnog prelaženja između ‘prvog’ i ‘drugog’ lica, postupka koji je možda najpoznatiji iz romana ‘Ako jedne zimske noći neki putnik’ Itala Calvina,” dodaje Ivan.

Video spot za “Gender Reveal Party” u režiji Bojana Koštića i s mladim i talentiranim Matijom Pjatakovom u glavnoj i jedinoj ulozi, nastavlja istraživati ideje sadržane u temi i tekstu pjesme. Za styling su zaslužni Matija Pjatakov i Romana Pavliša, u snimanju su pomogli Marko Benjak, Rajnard Hraščanec i Valerija Jurčić, a light design je djelo Luke Bošnjaka. Spot je snimljen uz podršku Grada Koprivnice i Muzeja Grada Koprivnice.

Pjesma je miksana i masterirana u studiju Intek Music, a produkciju i aranžmane zajednički potpisuju Marin Hraščanec i Ivan Grobenski. Bubnjeve je odsvirao Damir Šomen.

Ivan Grobenski novim singlom najavljuje album „Apocalipstick“ sa 9 novih pjesama koji izlazi 7. listopada i koji možete pre-saveati na sljedećem linku. Za razliku od njegovog posljednjeg albuma koji je tematski pozicioniran u pretpostavljenoj mitskoj prošlosti, ‘Apocalipstick’ je ukorijenjen u grčevitu sadašnjost i pretpostavljenu apokaliptičnu budućnost.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X