Recycleman i Vazz u ljubljanskoj Zorici – sinergija svirke i riječi

U sklopu događaja REPA u ljubljanskoj Zorici nastupili su Vazz i Recycleman, a.k.a. Alien.

Recycleman i Vazz u ljubljanskoj Zorici

U Ljubljanu se po recentnom padu većine mjera predostrožnosti protiv koronavirusa na velika vrata vratio noćni život. Događanja ima abnormalno puno, popratiti sve do zadnjeg je iznenađujuće teško do neizvedivo, a nekako u grubo –  živi se od danas do sutra s nekim novorođenim optimizmom u zraku. Pitanje je, naravno, koliko je taj optimizam realan i koliko se u njega čovjek uopće može pouzdati glede na ratne turbulencije koje trenutno nagledaju naše živote. No, evo, ljudi ima posvuda, čini se da se društveni život polako vraća “na staro”, a oni pribrani s više od dva funkcionalna neurona ujedinjeni su u protivljenju svakom obliku oružanog konflikta.

U proteklih godinu dana puno sam pisao o potencijalnom sjedinjenju neizostavne subverzije punka i hip-hopa koji, istini na volju, dominira svim mogućim zvukom oblikovanim prostorima, ako ne po pitanju forme, onda u onom produkcijskom, više tehničkom smislu. Prije godinu dana dale su se vidjeti nekakve naznake rađanja davno zaboravljena bunta, ali s vremenom je taj bunt postao norma – što ga je na koncu i izoliralo od potencijalnih zvukofila, klinaca s kojima novi bunt, odnosno novi zvuk, rezonira. Klasična priča, zaista, komercijalizacija i ništa više od toga. U svemu tome fascinirala me metamorfoza stava sveopćeg puka o tome koliko su nastupi uživo bitni. Na prvu me osvojio povratak benda; bilo mi je užasno fora vidjeti repere kako se odjednom zezaju s aranžmanima i daju jednu sasvim drugu dimenziju performativnoj biti popularne glazbe.

Vremenom me to prestalo fascinirati jer, jednostavno, sad svi to rade, i time je sva čar nestala. Htio sam se malo distancirati od sve te plastike i vidjeti kako se hip-hop, titan kakav danas zapravo jest, drži na lokalnoj razini – gdje bunt sebe ovdje pozicionira, gdje se ovdje nalazi vatra, odnosno prosta inovacija. Ispostavilo se da, ako ga staviš u relativno malu zagušljivu prostoriju u Kersnikovoj ulici, on se ulovi za svoju punk štaku i podari to za što će se oni nešto mlađi uloviti. Volim misliti kako sam ulaskom u dvadesete svoju fazu traženja lokalnih idola pustio iza sebe, ali mi je apsolutno jasno da su oni itekako potrebni i važni kroz formativne ljudske godine.

U ljubljanskoj Zorici su, dakle, u sklopu programa “REPA”, platforme koja traži i nalazi upravo to – poveznicu između hip-hopa, live performansa i živog benda, nastupili mladi Prešeren ljubljanske rap scene Vazz i Recycleman, a.k.a. Alien, dok su bend činili redom Peter Smrdel (bass), Filip Vadnu (gitara) i Žiga Smrdel (bubnjevi).

Bio je to energičan zajednički set u kojem se dala osjetiti solidna međuigra benda i rimadžija. Publika nije bila sekundarna u tom procesu, plesnim korakom lovila se za svaku notu i aktivno sudjelovala u sveukupnoj sinergiji. Zvuči kao najgori klišej i grozna, tipična boomer izjava, ali je stvarno osvježavajuće doživjeti rap u tako izravnoj, minimalnoj formi – bez playbacka, bez matrica i bez ušminkavanja. U tome se i nalazi sva poanta “pokazivanja” – ako vjeruješ u to što izgovaraš, ne trebaju ti nikakva pomagala.

Tu večer smo u Zorici osim koncerta našli i jasan statement o tome kako i dalje postoje čvrste šake u hip-hop svijetu, samo treba znati gdje ih tražiti. Jednom kad ih se pronađe, neizbježno je – one sigurno ostaju dignute.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X