‘Red 2’ – naoružani i opasni umirovljenici

Ljetni kino hitovi trebali bi biti osvježavajuća, lakoperna i nepretenciozna zabava, a ‘Red 2’ je upravo to, niti manje niti više. Red zanimljive akcije, red simpatičnog humora i hrpa legendarnih glumaca idealni su za ove ljetne sparine.

'Red 2'

Drugi dio planirane trilogije rađene po istoimenom strip serijalu, ne razlikuje se mnogo od originala iz 2010. godine, samo što, kako to obično biva s nastavcima, donosi puno više svega: od eksplozija i novih likova, do lokacija diljem svijeta i kompleksnih međunarodnih zavrzlama. Klasična je to akcijska komedija koja na području razvoja svojih likova ne nudi ništa više od onoga što je potrebno da cijela priča funkcionira zadovoljavajuće, te se orijentira na faktor zabave, bila ona u akcijskim ili humornim elementima.

Nakon što su u prvom dijelu shvatili da su suđeni jedno za drugo, bivši specijalni agent Frank (Bruce Willis) i obična ‘civilka’ Sarah (Mary-Louise Parker) žive dosadnim, svakodnevnim životom. Sarah, koja osjeća zov adrenalina, ne može se pomiriti s time da su postali ‘par iz predgrađa’, a priliku za malo akcije dobivaju kada ih posjeti stari Frankov prijatelj, paranoični Marvin (John Malkovich). Uskoro svi troje bivaju uvučeni u međunarodnu nuklearnu urotu, a na svom putu do spasenja svijeta susresti će neke stare (Helen Mirren, Brian Cox), ali i nove (Catharine Zeta-Jones, Anthony Hopkins, Byung-hun Lee) prijatelje i neprijatelje.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KGQHeW5tUC8[/youtube]

Glavna razlika između prvog i drugog dijela jest u tome što je drugi dio u svemu veći, širi i kompleksniji. Likovi se više ne muvaju po SAD-u, već lete do Hong-Konga, Pariza, Londona i Moskve, što cijeloj priči daje neki globalni karakter i osvježava rutinu koju nude poznate velegradske lokacije Amerike. Također, tokom filma ekranom prođe mnogo veći broj bitnih i manje bitnih likova, koji predstavljaju tajne agente i specijalce svakog od spomenutih gradova. Kada se tome doda i svačiji tajni ‘plan’ i želja za osobnim interesima, dolazi do prezasićenja i zamora materijala, jer imamo konstantni meč ping-ponga, u kojem upoznamo nekog sporednog lika koji bi trebao pomoći našim junacima, onda ih on prevari, zatim oni njega prevare, onda ih on pokušava ubiti, da bi im na kraju pomogao. Takvi mali twistovi nisu pretjerano efektni, i već nakon prvog grada prilično je jasno što će se dešavati u svakom sljedećem.  I koliko god ti maleni raspleti bili predvidljivi, onaj veliki, koji se odvija na samom kraju, potpuno je neočekivan i što se same priče tiče, najbolji dio filma.

Kada se pak govori o akciji i humoru, ovom filmu se ne može zamjeriti gotovo ništa, osim pokojeg fušerski odrađenog specijalnog efekta. Potjere automobilima, eksplozije, oružje velikog i malog kalibra te borba rukama i nogama… “Red 2” ima svega i u savršeno odmjerenim  količinama. Jako je pohvalno što, u tom pogledu, redatelj Dean Parisot drži akciju zauzdanu i pod kontrolom, te ne dolazi do onog, u zadnje vrijeme uistinu previše korištenog, akcijskog preopterećenja. A uvijek se ubaci i koja dobra fora, kojom se razbije taj sav adrenalin. Pravo otkriće je korejska multi talent super zvijezda Byung-hun Lee, koji samom svojom pojavom, ali i poznavanjem borilačkih vještina, osvježava tu, sada već stariju glumačku ekipu.

A oni pak u potpunosti opravdavaju svoj zvjezdani i oscarovski status. Parkerica i Malkovich prednjače  svojim osebujnim i karakterističnim humorom, a Mirren, Hopkins i Cox daju izvedbe nimalo lošije od onih, za koje su dobivali najveće svjetske nagrade. Nekako najviše u cijeloj toj priči kaska Willis, koji u zadnjih nekoliko filmova pokazuje čudan trend nezainteresiranosti i gotovo pa susprezanja od prave glume. On je dokazao da može i zna kvalitetno odglumiti, te nije bez razloga jedna od najvećih akcijskih zvijezda svih vremena, no kao da uporno pokušava ne glumiti i što se manje izlagati nekom ozbiljnijem zanatskom poslu.

Sve u svemu, “Red 2” je vrlo kvalitetna akcijska komedija, koja će u potpunosti zadovoljiti sve one kojima se i prvi dio svidio. Odstupanja su više kozmetičke prirode i uglavnom u sferama količine događaja na ekranu, ali faktor zabave je, na svu sreću, zadržan. Film je lišen bilo kakvih nepotrebnih karakternih komplikacija i dubljih ulaženja u likove, te služi jedino i samo kao razbibriga, a kao takav se mora i gledati.

Ocjena: 7/10

(Summit Entertainment, Di Bonaventura Pictures, DC Entertainment; 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X