Regius: Religiozno strastven nastup Repetitora

Festival Regius na šibenskom kupalištu Jadrija sinoć je ugostio prvu turu izvođača – Jinx, Repetitor, Who See, Grupa tvog života i Hex.

Repetitor na Regiusu (Foto: Nino Šolić)

Nije Repetitor došao u Šibenik dijeliti lekcije iz rock and rolla. Bit ćemo još pretenciozniji od toga – oni su utjelovljenje rock and rolla. Temeljna bendovska postava, njih troje, bez imalo želje za sing-a-long refrenima, pamtljivim riffovima ili promišljajućim stihovima. Muzika prolazi kroz njih i izlazi bučno, sirovo i poluartikulirano. Garažna rock paljba s pozornice nije izvedba, to je lifestyle. To je Repetitor. Jinxi jesu bili zvijezde prvog dana Regiusa, privukli su najviše ljudi i rasplesali hitovima, no nastup beogradskog Repetitora onaj je koji će najduže ostati u ušima. Došli su na Jadriju busom, bez žica, bez trzalica, umalo i bez jedne članice benda, jedino sa željom da propagiraju svoju noise religiju.

Repetitor je već nekoliko godina u punoj snazi. Brz i drzak. Garažno poimanje glazbe priskrbilo im je nadimak “novi Partibrejkersi”, no za razliku od Caneta i Antona (čiji bi evergreeni idealno legli na viziju Regiusa, recimo dogodine), Boris, Ana-Marija i Milena u sat vremena sagore na pozornici. Provlačenje duše kroz pojačalo predmnijeva nepostojanje nikakve jednadžbe koja uključuje kreativnost i biznis. Repetitor su takav bend, osim onoga što su snimili na albumima “Sve što vidim je prvi put” i “Dobrodošli na okean” ništa im više na svijetu ne postoji. Niti im je bitno. Sat vremena sirovog prangijanja s pankerskim ludilom u venama, bilo je vrhunac sinoćnjeg Regiusa.

Jinx na Regiusu (Foto: Kristina Tomičić)

Jinxi su svoje staze odavna utabali. Možda su bili malo pretihi, ali možda su tome krivi i glasni Repetitori koji su im prethodili. Coki, Yaya i njihov mnogočlani bend bili su jedini čije su se pjesme sinoć na Jadriji prepoznavale. I glasno pjevale. Dobro raspoloženi, usvirani, hitoidni, plesni. Uspjeh je bio neizostavan, prvi njihov trijumf u Šibeniku nakon šest godina. I to baš na pravom mjestu – na kupalištu gdje su, sredinom devedesetih, održali nezaboravan koncert kao grupa čije bi vrijeme tek trebalo doći.

Who See na Regiusu (Foto: Nino Šolić)

Ako ništa drugo, Who See znalački izmamljuju osmijehe na lica. Pokušajte zamisliti duhovito obrađivanje aktualnih globalnih i lokalnih društvenih tema na crnogorskom naglasku. Hip-hop klapa iza sebe ima i nastup za Crnu Goru na Eurosongu (nisu uspjeli, ispali zajedno s Ninom u polufinalu), no bitnije je ono što Dedduh i Noyz imaju ispred sebe – cijelu jednu potencijalno veliku karijeru. Pankeri Grupa tvog života iz Osijeka otvorila je jučerašnji Regius svojim srednjoškolsko intoniranim punk-rockom. Neopterećeni, zabavni, poletni i efikasni, nastup su završili odličnom obradom pjesme “Samoća”, kultne kragujevačke punk skupine KBO! Na Regiusu su nastupili i slovenski elektroničari Hex, no o njima možda drugi put, kad na pozornicu izađu prije 3 ujutro.

Grupa tvog života na Regiusu (Foto: Nino Šolić)

Reguis se i treće godine zaredom uspješno drži svojih pravila – skupiti najbolje što se u regiji nudi na alternativnoj sceni plus jaki headliner. Večeras je Rambo Amadeus, no svi se nekako najviše vesele dolasku beogradskih rapera Bad Copy.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X