Repetitor u Tvornici kulture – pomahnitali reaktor čiste energije

Ostatak koncertne vikend ponude teško se mogao mjeriti s onim što nam je u subotu priredio Repetitor.

Repetitor u Tvornici kulture (Foto: Monika Bračević)

Što se tiče koncertne ponude, vikend na izmaku zagrebačkoj je publici stvarno imao za ponuditi jako puno toga – zaljubljenici u osamdesete i svi oni koji žele biti viđeni na tradicionalnim retro zabavama radija Yammat mogli su po prvi put pogledati nastupe tragikomično isluženih Heaven 17 i tek povremeno aktivnih Pretendersa, u Saxu
su dva dana odzvanjali hitovi Pipsa, u Boogaloou je dvadesetak DJ-eva održavalo funk konferenciju, a svoj album filmske glazbe u Vinylu je promovirao hipertalentirani Toni Starešinić. Samim time, činjenica da je Repetitor, iako nas posjećuje na redovnoj bazi i nema novi materijal koji bi predstavio, usprkos jakoj konkurenciji još jednom dobrano napunio Tvornicu kulture, dodatno potvrđuje status i visoku poziciju koju ovaj beogradski trio uživa na regionalnoj sceni.

Repetitor u Tvornici kulture (Foto: Monika Bračević)

Odmah da naglasim kako zaista sumnjam da se ostatak spomenute koncertne ponude mogao mjeriti s onim što su nam u subotu priredili Boris Vlastelica, Milena Milutinović i Ana-Marija Cupin. Repetitore sam dosad uživo uhvatio nekih sedam ili osam puta i bez iznimke se vraćao kući ‘do vrha’ napunjen energijom koju poput nekog pomahnitalog reaktora izbacuju s pozornice. Ana-Marijin bas slušatelj skoro doslovno osjeća u rebrima, Boris dere žice i glasnice leteći binom kao da se sudara s nekim nevidljivim zaprekama, dok gledajući i slušajući Milenu kako nemilosrdno mlati bubanj imate dojam da je na satove sviranja išla kod Zvjerka iz Muppeta. Što se tiče set-liste, iznenađenja nije bilo, barem ako zanemarimo (čini mi se) dvije nove pjesme koje daju naslutiti kako se ne namjeravaju pretjerano odmaknuti od prokušane, više nego uspješne formule.

Repetitor u Tvornici kulture (Foto: Monika Bračević)

Ta formula po mnogočemu predstavlja destilat svega bitnog što se u alternativnom rocku ovih prostora događalo zadnjih desetljeća, od tutnjave basa i tekstova nalik grafitima Dušana Kojića-Koje, preko utjecaja novosadske scene, u prvom redu Obojenog programa i Boya, pa sve do bendova poput Jarbola, predvođenog čestim im suradnikom Borisom Mladenovićem. Povremeno njihove razorne zvučne udare predvodi i riff čije tragove možemo slijediti sve do starog rhythm’n’bluesa, provučen kroz filter post-punka i noise rocka. Sve navedeno, međutim, uspješno pretvaraju u nešto svoje, originalno i dovoljno inspirativno da pokrene niz srodnih bendova kao što su Crvi, Straight Mickey & The Boyz ili upokojena Vlasta Popić.

Repetitor u Tvornici kulture (Foto: Monika Bračević)

Najbolji dijelovi sinoćnjeg koncerta, pri čemu to treba shvatiti krajnje subjektivno, bili su “U pravom trenutku” sa svojim konstantnim izmjenama bržih i sporih, odnosno tiših i ubojito glasnih, distorziranih dijelova, punkerski direktni šus u obliku “Ako te ikada” i “Ja”, psihodelična mantra “Crvena” te “Deset puta nedeljno” koju još uvijek smatram jednom od najboljih, ako ne i najboljom stvari Repetitora.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X