The Pretenders u Laubi – kao kad sam imao 16

Sinoć smo svjedočili najboljem Yammatovu u Laubi.

The Pretenders na Yammaovu 5 u Laubi (Foto: Yammat FM)

The Pretenders i karizmatična predvodnica tog benda, Chrissie Hynde, bila je svojevrsna karika koja je dosad nedostajala kad je riječ dolascima velikana rocka u naše krajeve. Bend i glas koji su definitivno ostavili traga u ovdašnjem urbanom segmentu, posebice od kraja sedamdesetih i u osamdesetim godinama prošlog stoljeća kad su London i New York krojili jedno od najvažnijih poglavlja moderne glazbe.

To da su The Pretenders bili koncertni adut kojeg dosad još nitko ovdje nije ‘izvukao iz rukava’ prije Yammat FM-a bilo je jasno već onog trenutka kad su karte za Yammatovo 5 planule u roku od 48 sati po objavi ovogodišnjeg headlinera. Bio je to i onaj trenutak kad su mnogi postavljali pitanje: „Zar oni još uvijek postoje?“.

The Pretenders na Yammaovu 5 u Laubi (Foto: Yammat FM)

Nakon sinoćnjeg vatrometa rocka koji su priredili, jedini zaključak je ona stara rock fraza da su The Pretenders alive & kickin’, a samo ovlaš gledanje njihovih recentnih koncertni datuma govori u prilog tome da nikako drukčije nije ni moglo biti. To je podmazani rock stroj koji ne staje i ne misli stati. U 2018. godini možda su svega jedan mjesec pauzirali od konceratnih aktivnosti. Ove 2019. bili su headlineri bitnih ljetnih open air festivala, a kruna su bile dvije koncertne večeri na rasprodanom londonskom Wembleyu.

Chrissie Hynde i originalni bubnjar Martin Chambers, oboje 68-godišnjaci, iako okruženi izvrsnim mladim glazbenicima glavni su pokretači na pozornici. Izuzetno čvrstu svirku masivnog zvuka nosio je Chrissien vokal kojem po ničemu ne bi dali godina koliko ima, a po tome kako se kreće po pozornici , kao i njenom gardu općenito, još i manje. Chambers je ista priča. Čovjek mašina. Uz to spreman i za zabavno-komične gegove bacanja palica u zrak koje svako malo ne uhvati u padu, jer mu to očigledno nije ni namjera.

The Pretenders na Yammaovu 5 u Laubi (Foto: Yammat FM)

Zvuk u Laubi je također bio definitivno najbolji koncertni zvuk koji je dosad kročio u tu galeriju čije ozvučenje je uvijek dodatni problem za riješiti iz čisto arhitektonskih razloga (izuzetno dugačak prostor u kojem je uvijek poseban zahvat izbjeći tzv. tunnel vision zvučni efekt kao neželjeni nusproizvod). U završnom dijelu, tj. bisu grmjelo onako kako mora grmjeti rock koncert, poput stroja izvan kontrole u završnom krešendu jedne „Middle Of The Road“. Uz to je neupitno da je cijeli koncert bio tour the force prošaran best of materijalom Pretendersa. Čak i oni najmanje upućeni u opus grupe nisu mogli ostati imuni na „Alone“ i visoko adrenalinsku „Gotta Wait“, a potom na „Kid“, „Don’t Get Me Wrong“, „Back On The Chain Gang“, „Mystery Achievement“ ili pak reggae „Private Life“ koji je posebno proslavila jedna Grace Jones.

Yammatovo 5 u Laubi (Foto: Yammat FM)

Chrissie nikad dosad nisam gledao uživo, ali osjećaj je bio onaj dječački, pomalo poput onog prvotnog tinejdžersko strahopoštovanja kad u rocku nije gotovo uopće bilo žena, ali za one koje su se izborile za mjesto centralne figure u bendu nije postojala ni trunka sumnje da su istinski real deal. U mom osobnom slučaju na istoj ravni po značaju su mi bile Patti Smith, Joan Jett, Debbie Harry i Chrissie Hynde. Iskreno, čak i sinoć mi je bilo nestvarno da ću tu koncertnu potvrdu vrijednosti posljednje nabrojane i dobiti. Oduševljenje je utoliko bilo i veće kad se to dogodilo. Uz to, nastup Heaven 17, druga vrsta britanskih veterana, me također podsjetio zašto me tih formativnih godina osvojio rock, a ne pop.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X