Rokambol ‘Sam’ – tužna bossanova i nostalgično pjevušenje uz akustaru

Glazbeni alter-ego glumca Nikše Marinovića upoznali smo još kao predvodnika obećavajuće, ali prebrzo ugašene bossanova pop skupine Batida, nakon koje se sakrio iza umjetničkog imena Rokambol i transformirao u jednog od najdarovitijih predstavnika hrvatske kantautorske scene.

Rokambol ‘Sam’

Potvrdu Marinovićevog talenta i osebujnog autorskog izričaja dobili smo na “Zajedno”, sada već pet godina starom prvijencu Rokambola na kojem je akustičnoj sjeti i trajnoj fascinaciji bossanovom znao pridodati i eksplozivni post-punk singl “Za nas” ili citirati dionice psihodeličnih opičenjaka iz Gonga.

“Sam” se u odnosu na debi, kao i na kompilaciju muzike iz filmova i kazališnih predstava “Mushoku seanse”, takvim izletima u nepoznato baš i ne može pohvaliti pošto je u pitanju album čijih deset pjesama i glazbeno i tekstualno predstavlja izuzetno kompaktnu cjelinu. Stihovi su tako gotovo bez iznimke melankolični i ispunjeni čežnjom za povratkom u neka jednostavnija, bezbrižnija vremena, a Rokambol ih izvodi preko pratnje sastavljene od rastavljenih akorda akustične gitare i gudača na tragu americana izvođača s početka stoljeća.

Stvari poput “Zime” i “Podmornicom do Japana” nakratko ga odvode u prošlost, točnije u dane Batide, no njegova bol ipak najsnažnije ‘roka’ u trenucima kada se instrumentarij svede na najosnovnije i kada zvuči kao da kasno navečer u kutu svoje sobe pjevušeći uz akustaru pokušava izliječiti slomljeno srce ili izbrisati sjećanja (“Ovog jutra”, “Sam”, “Nijeme riječi”).

Iako ne donosi ništa usporedivo s “Poglavica Lacrimesa” ili “Za nas”, još uvijek najboljim pjesmama koje je napisao, riječ je o materijalu koji iznova potvrđuje da Marinović zaslužuje puno više publike ili barem onih upoznatih s njegovim radom. Što se ovog albuma tiče, dokaze za tu tvrdnju pronalazimo i u spomenutoj “Podmornicom do Japana”, donekle bliskoj i recentijim izdanjima Darka Rundeka, prelijepom duetu s Majom Rivić “Vrtimo pedale”, nostalgičnoj “Prijatelju” te u “Krugu na ruci” u kojoj je dao oduška i svojim eksperimentalnijim sklonostima.

Ocjena: 8/10

(Mast produkcija, 2018.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X