‘Ruby Sparks’ – film redatelja ‘Little Miss Sunshine’ vrijedan pažnje

Jedan od naslova iz konkurencije ovogodišnjeg ZFF-a koje svakako vrijedi spomenuti je najnoviji uradak redatelja filma ‘Little Miss Sunshine’, Jonathana Daytona i Valerie Faris, rađenog prema scenariju Zoe Kazan, film ‘Ruby Sparks’. Zoe Kazan, unuka redatelja Elia Kazana, osim što je napisala scenarij, tumači i glavnu ulogu u filmu. a Paul Dano, njen filmski partner, partner joj je i u stvarnom životu.

'Ruby Sparks'

Calvin Weir-Fields (Paul Dano) je neurotični pisac u kasnim 20-ima, koji se proslavio još s 19 godina svojom hit knjigom. Od tada međutim nije napisao ništa osim kratkih priča i čini se kako nigdje ne može naći inspiraciju za svoj sljedeći roman. Uz sve to, nema previše bogat društveni život i jedino stalno društvo su mu pas, psihoterapeut (Elliott Gould) i brat (odličan Chris Messina). Kad mu u dva uzastopna sna ušeće nepoznata djevojka, odluči o njoj pisati u svom novom romanu. Zvat će se Ruby Sparks, imat će 26 godina, prepoznatljiv stil, burnu prošlost, bit će samozatajna, komplicirana, smotana, voljet će umjetnost i kul bendove.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=W4RJYlSgDKM[/youtube]

Ukratko, bit će Zooey Deschanel. Calvin se naravno zaljubljuje u izmišljenu djevojku, no uskoro postaje žrtvom one “pazi što želiš..” jer Ruby Sparks (Zoe Kazan) pojavila mu se glavom i bradom u njegovom stanu. Isprva misli kako je totalno poludio, no i drugi ljudi vide Ruby. Kako shvati da je upravo onakva kakvom ju je on stvorio, a s obzirom da je dobio sve ono što je (mislio da je) htio, ostavi se pisanja i pusti ju da se razvija svojim tijekom. Vrlo brzo međutim naći se suočen sa problemima koje mu je Ruby donijela u život, i u sukobu sa vlastitim željama. Odluči prepraviti Ruby, no stvari postaju još gore. Calvin ne dopušta razvoj Ruby, ne prihvaća njeno druženje s drugim ljudima i njene promjene raspoloženja, ne razumije njene potrebe i želje (na činjenicu da ne poznaje žene znakovito ga je upozorio i brat na samom početku filma) – univerzalan problem koji rijetko završava dobro. Upoznali ste partnera svojih snova, no što ako on nije zadovoljan vama i nije mu dovoljno ono što mu vi dajete?

Iako nije nešto pretjerano originalan i povlači poveznice s nekoliko starih filmova koji su se na ovaj ili onaj način bavili mitom o Pigmalionu, “Ruby Sparks” je zabavno, zanimljivo i relativno inteligentno ostvarenje s dobrim scenarijem i dobrim glumačkim ansamblom. Kroz vrlo neobičnu situaciju preispituje ljudsku želju za kontrolom tuđih osjećaja i misli i ne boji se koračati mračnijim sferama, koje kulminiraju prad sam kraj filma u prilično uznemirujućoj sceni finalnog sukoba virtualne Ruby i njenog stvaratelja.

Ocjena: 7/1o

(Bona Fide Productions, Fox Searchlight Pictures, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X