Rundek Cargo Trio ‘Mostovi’ – Put oko svijeta u sat vremena

Nitko nije očekivao da će Rundek novim albumom podbaciti, pogotovo nakon što smo čuli najavni singl ‘Don Juan’. Ali da će ovako briljirati, tome smo se mogli samo ludo nadati.

Rundek Cargo Trio ‘Mostovi’

Prošlo je više od tri godine otkako se Darko Rundek vratio iz Indije i na ad hoc, opuštenim i neusviranim koncertima u zagrebačkom Vip clubu predstavio publici prve naznake onoga što će se formirati u jedan od njegovih najboljih albuma solo karijere. “Indijska” tada još nije imala tekst, “Vitamini” su zvučali kao da ih upravo na licu mjesta skladaju, “Midnight Calypso” nije djelovao kao mnogo više od materijala kakav Rundek piše u snu, naslovna pjesma je obećavala mnogo, no tek je nedavno objavom singla “Don Juan” postao jasan potencijal novoga materijala. Naime, ne pretjerujem kada kažem kako je navedeni singl jedna od najboljih domaćih pjesama u posljednjih dvadeset godina, sa besprijekornim poetskim stihovima (“Tu bila je tek blida sjen iz fantazama…”), autoreferencijalnim svilenim šalom i violinom Isabel koja sve više zvuči kao Warren Ellis. Ali “Mostovi” donose još mnogo, mnogo toga.

Kao i svaki Rundekov album i “Mostovi” su put oko svijeta u sat vremena. Čini se da Cargo trio tako nekako i funkcionira. Darko je donio svoja osobna putovanja, od mora do Indije, Isabel kozomopolitski začin, a fenomenalni multiinstrumentalist Dušan Vranić – Duco, koji je uspješno preuzeo zadaće kompletnog nekadašnjeg Cargo orkestra, drži sidro čvrsto zakopano na Balkanu.

Album realno nema slabe točke. Otvara ga “Džaba”, koja isprva može djelovati kao neobavezna zajebancija, ali se putem razvije u glazbenu raskoš, kao i idejno, kada postane pjesmom o malenom čovjeku koji je malen zbog svojih nezasitnih apetita. Svakako, jedan od vrhunaca albuma pjesma je “Ima ih”, socijalni i politički komentar o paranoji kojom nas hrane na svim razinama, od radnog mjesta, pa sve do pitanja nacionalne sigurnosti i straha od imigranata, a zlokobna glazba koja prati tekst uživo će doslovno lediti krv u žilama. Potvrđeno je to već na promociji u malom prostoru kluba Vinyl, a kako će tek zvučati u Tvornici, imat ćemo priliku čuti 18. lipnja.

Ključni dio albuma niska je tri spomenute pjesme, briljantni “Don Juan”, refleksivni “Mostovi” o voajerskom interesu koji u putnicima u (tramvaju, busu) metrou pobuđuje jedan upečatljiv par, te “Indijska” koja grabi rasplesani istočnjački melos cijelim putem od Bosne do Indije.

Rundekovi stihovi i glazba odavno nisu bili toliko koherentni i izvrsni. Ne može se reći da je ikada u karijeri snimio loš album, ali isto tako je teško reći je li u solo karijeri snimio i bolji od “Mostova”. Možda jesmo tek na pola puta kroz 2015., ali gotovo sigurno imamo domaći album godine.

Ocjena: 10/10

(Menart, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X