S.A.R.S. ‘Ikone pop kulture’ – povratak posrnulih

Nakon diskografske katastrofe zvane ‘Kuća časti’, beogradski bend snimio je album kojim se vraća u igru.

S.A.R.S. - Ikone pop kulture

Bila je to dobra teza, zaključak koji bi natuknuo da stvari na sceni funkcioniraju po nekim čudnim pravilima. Najbitnije je bilo da S.A.R.S. objavi očekivano loš album, pa da se ovdje, nakon prethodne katastrofe zvane „Kuća časti“, zapitamo kako je moguće da bend sa opako silaznom putanjom kreativnosti ima snagu najaviti samostalni koncert u zagrebačkom Domu sportova, najveći u karijeri.

Sve je, međutim, palo u vodu. Album „Kuća časti“ bio je, čini se, kratkotrajno posrnuće. „Ikone pop kulture“ sasvim su druga priča. S.A.R.S. je došao k sebi i četvrtom se pločom vratio na put koji ga je prije pet godina doveo do statusa vruće regionalne robe. Ispalo je da se ipak ne radi o jednokratnom uzletu, kojega su potpomogli jedan dobar spot i hit na Youtubeu.

Nasreću. Jer S.A.R.S.-ovci su na svoja prva dva albuma donijeli uvijek dobrodošlu porciju ironije i bunta, a usput su dokazali da se muzičko podrivanje sistema ne mora uvijek uzvikivati na sav glas i bijesnim uključivanjem distorzije. S.A.R.S. su se s glupošću i nepravdom obračunavali ležerno, pametno i duhovito. Prošlogodišnji, treći album „Kuća časti“ je u tom smislu podbacio, no „Ikone“ ih, rekosmo, vraćaju u sedlo.

Malo ska-ritma, malo funkyja, malo reggaea, nimalo pretencioznosti i nadmenosti, poneka promašena rima, tu i tamo nedefiniran aranžman i puno pogođenih i pamtljivih trenutaka. „Ikone pop kulture“ prezentiraju novi, prizemniji S.A.R.S., grupu kojoj je stalo do društvenih promjena, koliko i do romantike. Uvodna „Dane brojim“ vjerojatno u sebi krije nepatvoreni koncertni hit, „Brani se“ je klasična S.A.R.S.-ovska oda slobodi i šamar neprobuđenom pojedincu, dok „Fanki  mjuzik“ ima jednostavan cilj rasplesati slušatelja.

Naslovna pjesma odlično je posložena analiza moralnog posrtanja, „Veštačko disanje“ igra na zarazni ritam, „Novo doba“ nudi plesni optimizam, „Drekavac“ je, pak, oprezno pesimističan, a „Klinka“ prihvatljiv sentiš za kraj. S.A.R.S. se na novom albumu nije razbacivao; osam probranih pjesama i samo 27 minuta trajanja možda bi bilo premalo da se radi o proizvodu s cijenom. No, kako je riječ o free downloadu, „Ikone pop kulture“ nude dovoljno. Rasprodani Dom sportova bit će sasvim opravdan i logičan…

Ocjena: 8/10

(Samostalno izdanje, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X