Sacha Baron Cohen zabranu Trumpovog Twitter profila nazvao najvažnijim trenutkom u povijesti društvenih mreža

Glumac koji je utjelovio filmski lik Borata već je duže vrijeme kritičar nespremnosti društvenih mreža da upravljaju širenjem dezinformacija.

Sacha Baron Cohen kao Borat i Donald Trump (Foto: Wikipedia)

Donald Trump je u petak trajno suspendiran sa svog Twitter računa. Nakon korištenja platforme za poticanje pokušaja puča na američkom Capitolu u srijedu, čelniku MAGA-e također je privremeno onemogućen pristup Facebooku i Instagramu barem do kraja njegova mandata, a glumac iz “Borata “Sacha Baron Cohen pozdravio je te poteze.

“Ovo je najvažniji trenutak u povijesti društvenih mreža”, tvitao je u petak navečer. “Najveće svjetske platforme zabranile su najvećeg svjetskog dobavljača laži, zavjera i mržnje. Svakom zaposleniku Facebooka i Twittera, korisniku i zagovorniku koji su se za to borili – cijeli svijet vam treba biti zahvalan!”

Cohenovo zalaganje za Trumpovu cenzuru nije započelo jučer. 49-godišnji komičar dugo je bio otvoreni kritičar Facebooka i njegovog izvršnog direktora Marka Zuckerberga, posebno osuđujući njegovu nespremnost da učinkovito upravlja širenjem dezinformacija i desničarskih zavjera na toj stranici.

U svom govoru 2019. godine Cohen je Facebook nazvao “najvećim propagandnim strojem u povijesti”, a nakon što Trump nije priznao izbore u studenom, Cohen je pozvao Zuckerberga da mu zabrani pristup platformi kako bi spriječio nešto poput pobune koja se upravo ovog tjedna odvijala u Washingtonu. Iako je Cohen oduševljen kad vidi kako su tri velike tvrtke na društvenim mrežama konačno krenule u akciju, mnogi ljudi vjeruju da su obustave Trumpovog računa došle prekasno.

Igrom slučaja, dan prije nego što su se Trumpove beskrajne zavjere na izbornim prijevarama očitovale u pokušaju državnog udara, Cohen je otkrio da je ponovno posegnuo za likom Borata kako se Trumpova era bližila kraju. U novom Varietyju Cohen je objasnio da je samo zbog zastrašujuće apsurdnosti Trumpovog predsjedovanja snimio nastavak svog voljenog filma iz 2006. godine.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X