Sara Gortan – Ilustratorica iz Vrsara koja zasjenjuje Tima Burtona

Sara Gortan je mlada umjetnica iz Vrsara. Živi od ilustracija što manifestiraju njezinu personu: fantastičan ying-yang dječaštva i mračnjaka. Ilustratorica koja pojede Tima Butona za doručak, dakako, samo uz šalicu dobrog čaja, svijetu se predstavlja izložbom ‘Fruštule’.

Sara Gortan - ilustracija

Koje bi ilustratore, što kod nas, što u svijetu, istaknula kao najzanimljivije i zašto?

Sara Gortan: Stanislav Marijanović – fascinira me njegova nadobudnost, maštovitost i razrađenost ideja. Brian Froud bio je moja prva ljubav šta se tiče ilustracije. Njegove vile i ostala šumska bića stvarno izgledaju živo, kao da ima cijeli vilinski svijet u svojoj glavi, ali bez nepotrebnog kiča. Zatim, tu je Shaun Tan. Kojom god da tehnikom radi, njegove su slikovnice jednostavno predivne, maštovite i imaju super poruku. Iako nisam toliki fan digitalne ilustracije, radovi Meg Hunt me stvarno fasciniraju. Jako su detaljni i puni života, izgledaju kao klasične slikovnice iz šezdesetih godina, samo u malo modernijoj izvedbi. Edward Gorey – što reći, volim ga. Jeziv je upravo koliko treba i skroz poseban.
Ima još puno ilustratora kojima se divim, a moja kolekcija knjiga za djecu raste (smijeh).

Je li dječja tematika ono čime se najviše zabavljaš i baviš?

Sara Gortan: Volim sve šta je malo uvrnuto, neobično, sladašno i duhovito. Često su to životinje, biljke i likovi koji su pomalo iz neke druge dimenzije, kao četvorooki div i ptice koje nose gradove na leđima. Jezik simbola mi je bitan, pa i oni uvijek nađu svoje mjesto.

U čemu bi se voljela iskušati, a još uvijek nisi u domeni crtanja i slikanja?

Sara Gortan: U tetoviranju! Za sad samo gledam tuđe uratke i divim se, ali mislim da ću se uskoro dovoljno ohrabriti da i sama pokušam.

U ranijem razgovoru si spomenula kako se tvoj bavi grafičkim dizajnom i zapravo zajedno surađujete. Možeš li nam opisati o čemu se radi i koje su vam preferencije u zajedničkom radu?

Sara Gortan: Damir je freak za tehnologiju i super mu leži Photoshop i slične stvarčice, a ja imam oštro oko i lako vizualiziram, pa smo zajedno vrlo efikasni, iako su njemu zanimljiviji logotipi i web-dizajn. Za sada skupa freelanceamo i to nam je glavni izvor prihoda, a htjeli bi biti još bolji u tome šta radimo, tako da se možemo skroz osamostaliti i živjeti od onoga u čemu stvarno uživamo, po mogućnosti u prirodi i po permakulturalnim principima. To nam je otprilike plan.

Tvoj rad često uspoređuju s Burtonom. Slažeš li se s tim i misliš li da je tako? Zašto misliš da te uspoređuju?

Sara Gortan: Tematika nam je možda slična, ali meni su boje jako bitne. Ne vidim baš puno sličnosti, osim možda u toj lagano morbidnoj crti u starijim sličicama, i to onim crno-bijelima.

Izložba ‘Fruštule’ bit će otvorena 15.lipnja 2014. u Caffeu Uliks u Puli, u 20.30 sati. Više informacija: www.facebook.com/BloomsdayCRO

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X