Izložba ‘Uliks’ na četvrtom Bloomsdayju Hrvatska

Četvrto izdanje Bloomsday Hrvatska predstavlja seriju fotografija ‘Uliks’ talijanskog fotografa Leonarda Pellegatte započetu kao književni projekt umjetnika te razvijenu u širu seriju kroz dvogodišnji period.

'Uliks' - Leonardo Pellegatta

Igrajući se s onim između, Leonardo Pellegatta neprestano se kreće od teksta Jamesa Joycea do mjesta koja još uvijek proganja, kao što je Trst. Svojim lutajućim umom zahvaća tragove, znakove, svjetla i razgovore, radosno i graciozno u društvu genijalnog pisca.

Leonardo Pellegatta rođen je 1970. u Italiji. Studirao je fotografiju u njujorškoj Školi vizualnih umjetnosti. Njegovi radovi su izloženi u cijelom svijetu, na samostalnim i grupnim izložbama. Živi i radi u Tokiju u Japanu.

Pellegatta izlaže po prvi puta u Hrvatskoj u sklopu festivala Bloomsday, kojim se 16. lipnja u svijetu, pa tako i u Puli, slavi lik i djelo Jamesa Joycea – jednog od najvećeg pisca moderne književnosti.

Izjava umjetnika:

“Prije nekoliko godina, na otvorenju izložbe koju sam održao u Švicarskoj, prišao mi je kolekcionar umjetničkih knjiga pitajući jesam li upoznat sa Jamesom Joyceom te zainteresiran za stvaranje projekta za njegovu jedinstvenu kolekciju. Od tada razmjenjujemo intenzivnu korespondenciju i, kako to kolekcionar opisuje: “Uspio me zaraziti virusom Joycea… pozitivnim za život i zdravlje.” Serija fotografija ‘ULIKS’ (eng. ULYSSES) želi istražiti nove puteve u labirintu knjige otvorene višestrukim čitanjima i beskrajnim interpretacijama.

Kroz nekoliko putovanja (i dugu odvojenost od domovine), slijedio sam nevidljive niti povezane s efemernim šetnjama Leopolda Blooma. Neprestano sam se kretao od teksta Jamesa Joycea do mjesta koja još uvijek proganja, kao Trst, u Italiji, gdje je autor napisao prvi dio svoga remek-djela te proveo nekoliko godina nakon izgnanstva iz Dublina.

Lutajućim umom, tkajući riječi iz Uliksa i povezujući tragove, znakove i svjetla, namjeravao sam se osvrnuti i na Joyceovu paralelnu primjenu Odiseje te metafizičke karakteristike njegova teksta. Dakle, koristeći mit, Uliks ima mogućnost postojanja i zaista postoji u nekoliko zasebnih i različitih oblika u jednom te istom vremenu.

U neprekidnom razgovoru sa zanimljivim i izazivačkim riječima Uliksa, cilj prikaza je izraziti i spokoj i lutanje, prateći smjer poznatog, ali zagonetnog putovanja.”

Izložba ULIKS bit će otvorena 16. lipnja 2014. u 12:30 u galeriji C8 u Puli.

Zadnje od Događanja

Idi na Vrh
X