Sassja ‘Chwakka’ – povratak na sound system

Šest i pol godina je prošlo od Menartove objave Sassjinog prethodnog albuma ‘No Problemo’ pa se njeno novo izdanje svakako može označiti kao povratničko. Međutim, album ‘Chwakka’ ne predstavlja samo prolongirani come back nego i svojevrsni reset karijere Sanele Josipović.

Sassja ‘Chwakka’

Nakon privremenog povlačenja sa scene zbog porodiljnog, samo nakratko prekidanog efektnim upadicama snimljenima za Roots in Session („Ljubi seka“) i Banana Zvuk („Raggamuffin Rising“) Sassja je tijekom 2022/2023 izbacila tri solo singla na Universalu, u interesantnom pokušaju da dobije komercijalniji materijal. Ambiciozan stilski zaokret najavila je „Tišina“, elegantno ispeglan afro-pop-trap u produkciji R&B hitmakera Baby Dooksa, dok su „Znam“ i „Ksnmsry“ bili smiksani kao reggae-hip hop kokteli za malo fleksibilniju i vjerojatno stariju publiku. Sve je to zvučalo dopadljivo, ali ništa nije upalilo.

Ciljano komercijalni singlovi imali su, na svim platformama, daleko manje brojke od onih starih hitova „Clash“ i „Etikete“ iza kojih je 2015. stajala „prva žena FM Jama“. Za dance pop pjevačicu bi tako iznenađujuće skromni rezultati značili debakl od kojeg se nije jednostavno oporaviti, ali za Sassju su bili samo dobrodošlo upozorenje da ona tu uopće ne pripada i da treba ići drugim putem. Odustala je od jurnjave za pop hitovima, izašla iz Universala, vratila se u Menart i priredila album „Chwakka“, napravljen za svoj gušt i za svakog pravog reggae sound system partijanera.

Tko ga skuži, može se momentalno uključiti i zaplesati na Sassjine riddime koji će ga provesti kroz lepezu stilova, od raggamufina, UK dancehalla, early digitala i old school ragga junglea pa sve do futurističkog D’n’B / UKG-a na moćnom najavnom singlu „SadSad“. Ovaj trominutni banger dignut na 172 BPM-a zaslužuje posebno pažnju jer najpreciznije opisuje kako se iz regionalne suradnje dolazi u kategoriju „svjetsko, a naše“.

Muziku je radio novosadski drum’n’bass producent Petar Đurđević – Tendo, miks Koolade, mastering Filip Motovunski. Zajedno sa Sassjom napravili su traku koja se lako može ukrcati u najnoviji londonski miks, taman između udarnih D’n’B / UKG izdanja Chase’n’Status i Sub Focusa. Koncept regionalne suradnje zatim je uspješno primijenjen na cijeli album.

Najviše posla obavili su svestrani studijski meštar Koolade i dugogodišnji Sassjin ljubljanski asistent Rok Kovač – Kantriman. Iz Beograda su im se pridružili Hornsman Coyote (Eyesburn) i reperica Bahata, iz Zaječara jungleman Ivan Andrijašević– Fokus, iz Kotora Dejan Dedović – Dedduh (Who See), a sa zapadnih meridijana stigla je Sumati Bhardwaj aka Soom T iz Scotch Bonnet Recordsa / Mungo’s HI Fi Sound Systema, indijsko-škotska „raggamuffin queen“ i nezaobilazna faca s Outlook festivala. Dočekala ih je sjajno raspoložena „Chwakka“.

Etimološki nejasan pojam možda je orijentalnog porijekla pošto se uglavnom javlja u bosanskom slengu, a prema Sassjinom tumačenju djelomično preuzetom sa stranice Vukajlija.com to je „slengovski izraz za vrlo sposobnu i snalažljivu, donekle lukavu i „namazanu“ osobu, za nekog tko stvari radi na svoj način, ima iskustva i u svašta se razumije“. Čvaka je jednom rječju iskusnjara, a na naslovnici albuma nacrtanoj u maniri japanskih manga stripova, ona stoji zaštićena neprobojnim oklopom i mirno ispija kavu dok promatra Babylon u plamenu.

Istaknuta kao uvodna pjesma „Chwakka“ je ujedno i prva u nizu nesvakidašnjih liričkih akrobacija koje se protežu od jednostavnog poigravanja s naslovima („SadSad“, „Sadiradi“) i tipfelerima na tipkovnici („Voyam“, „Ynoj“) do multifunkcionalnog prijevoda jamajčanskog patoisa na ulični bosanski. U dosad zabilježenim pokušajima da se lirika dancehall reggae singjaya prevede na „naške“ jezike balkanski interpretatori obično su glumili Jamajkance i na koncu ispadali prilično neozbiljni. No, Sassja ih nije pokušavala odglumiti nego što bolje razumjeti. Ako se njihov izraz „yardie“ prevede u „mahalski“, onda pitanje „wa gwan?“ zapravo može glasiti „š’a ima?“ i tako dalje, do jedinstvene i originalne bosanske poetike upakirane u univerzalno prepoznatljiv reggae flow.

Na debi albumu „Taktički praktično“ to je možda bilo samo skicirano, ali ovdje je potpuno razrađeno, što je bio preduvjet za uspješan bilingvalni raggamuffin duet Sassje i Soom T u „Sad Tune“. Lirički zaokružena priča omogućila je da se kroz album „Chwakka“ provuku različiti glazbeni stilovi, pa i oni koji rijetko stoje jedni pokraj drugih na standardnim plejlistama. Otvaranje u koje je umiješan Koolade priziva stare UK dancehall riddime iz 1990-ih, a protuzlanska lokalpatriotska pjesma „Na Jali“ baca na još stariji digital reggae iz 1980-ih.

Kantrimanova „Voyam“ ili „Vozam“ je negdje na pola puta između ranih radova M.I.A („Bucky Done Gun“) i užarene atmosfere afrokaripskog karnevala, dok Fokusov ragga jungle „Ynoj“ ili „Znoj“ zvuči kao hommage za legendarni tandem Shy FX & UK Apache iz „Original Nuttah“. Dedduhova traka „Sadiradi“ najbliža je modernoj jamajčanskoj reggae produkciji, a Hornsmanov meditativni „Deep Morning Dub“ je znak da party lagano klizi prema fajruntu.

Posljednje dvije pjesme „Ona se smije“ i „Vanilija“ zapravo dođu kao bonus. „Vanilija“ je ordinarna R&B hip hop mješavina, sasvim suvišna u ovakvom paketu. Poluakustična „Ona se smije“ je puno zanimljiviji dodatak koji je Koolade isproducirao kao fuziju neosoula i reggaea na tragu recentnih izdanja Greentea Peng.

U proteklih pet-šest godina jasno se čulo i vidjelo kako za Sassju baš i nema odgovarajuće zamjene u ovim krajevima. Zato je njezin povratak vrijedilo ovoliko dugo čekati. Ključna poruka glasi – „eto me po još, krećem sad“.

Ocjena: 8/10

(Menart, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X