Saudijska Arabija: Sud presudio da se žena ne smije udati za muškarca koji svira glazbeni instrument

‘S obzirom da udvarač svira glazbeni instrument on je, za ženu, neprikladan s vjerskog stajališta.’

  • 541
    Shares
‘Unknown pleasures’ u burka stilu (izvor: Instagram)

Sud u Saudijskoj Arabiji presudio je da se žena ne može udati za muškarca koji svira nekakav glazbeni instrument jer ta aktivnost čini muškarca i ženu religiozno nespojivim, izvještava AFP.

Podsjetimo, u Saudijskoj Arabiji kao i u čitavoj niski muslimanskih zemalja, žena je nešto poput građanina drugog reda i za obavljanje niza aktivnosti potrebno je da prvo primi blagoslov (čitaj odobrenje) svog muškog “skrbnika”. U Saudijskoj Arabiji se, recimo, čovjek koji svira neki glazbeni instrument smatra inferiornim i ima lošu reputaciju.

Kako prenosi BBC, žena je od odvjetnika Abdul Rahmana al-Lahima zatražila da podnese tužbu protiv braće koja su joj odbila dopustiti udaju za muškarca jer je “jednom igrao lutnju pa nije bio smatran religioznim čovjekom”.

Donji sud u Qassimskoj regiji naposljetku se složio s braćom i ostatkom obitelji konstatirajući da se par ne može vjenčati. Presuda suca glasila je: “S obzirom da udvarač svira glazbeni instrument on je, za ženu, neprikladan s vjerskog stajališta”, prenosi BBC.

Žalbeni sud nedavno je presudu i potvrdio.

  • 541
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X