‘Savjetnik’ – suhoparna plejada holivudskih filmskih zvijezda

Kada se na jednom filmu skupi zvjezdana talentirana ekipa, stvari mogu ispasti fantastično, ali i katastrofalno loše…

‘Savjetnik’

Film u kojem glume zvijezde poput Michaela Fassbendera, Penelope Cruz, Cameron Diaz, Javiera Bardema i Brada Pitta, a kojega režira veliki Ridley Scott po scenariju Cormaca McCarthya, trebao bi po svim pravilima zdravog razuma biti među najboljim filmovima godine, ako ne i desetljeća. Na žalost, ‘Savjetnik’ to nije, te štoviše, spada u veća ovogodišnja razočaranja.

Kada se na jednom filmu skupi takva talentirana ekipa, stvari mogu ispasti fantastično, ali i katastrofalno loše. To cijelo zvjezdano blještavilo i ego pojedinih sudionika jednostavno zasjene neke bitne stavke, te na kraju dobijemo proizvod koji je trebao biti mnogo više od onoga što je na kraju uspio. “Savjetnik” spada u tu kategoriju, poglavito zbog popriličnog mimoilaženja scenarističke i redateljske vizije, u čijoj su se sredini našli potpuno nevini glumci.

“Savjetnik” prati mladog odvjetnika znanog jednostavno kao Counselor (Michael Fassbender), koji se upravo sprema zaprositi svoju prekrasnu djevojku Lauru (Penelope Cruz). No Counselor želi više od života, poglavito u pogledu novca, te uđe u posao s ekscentričnim biznismenom Reinerom (Javier Bardem) i njegovim posrednikom, Westrayem (Brad Pitt). Iako svjestan rizika, Counselor počinje igrati igru s trgovinom droge, koju će vrlo brzo izgubiti zahvaljujući pohlepnoj i proračunatoj Reinerovoj djevojci Malkini (Cameron Diaz). Sada je kartel iz zloglasnog Juareza za petama svim sudionicima ovog malog poslovnog pothvata, a pitanje je tko će se i hoće li se uopće itko izvući živ.

U svojoj je suštini “Savjetnik” klasična priča o pokušaju krijumčarenja droge, koji se zbog nekog razloga izjalovi, te svoje glavne sudionike ostavi u poprilično velikom sosu. Jedina razlika između ovog i svih drugih filmova jest što je scenarij pisao veliki američki novelist Cormac McCarthy, koji je filmofilima poznat po izvrsnom “No Country for Old Men” i “The Roadu”, a ovoga se puta bacio direktno na scenarij. To se na žalost itekako osjeti, jer mu je priča potpuno nekonzistentna, zbunjujuća i na kraju krajeva, isprazna.

Istina, ona u sebi ima elemente ‘veće slike’, gdje se propitkuje situacija u kojoj nam život ponekad jednostavno podijeli karte i prisili nas da igramo s njima, te mi postajemo obični promatrači događaja koji slijede, a najčešće se odnose vrlo negativno na nas. U tom pogledu “Savjetnik” malo podsjeća na nedavno završeni “Breaking Bad”, gdje naizgled dobroćudan čovjek biva uhvaćen u žrvanj situacije iz koje više ne može pobjeći.  I dok je spomenuta serija imala pet sezona da u potpunosti secira sve svoje likove i kaže ono što je potrebno, “Savjetnik” to pokušava u samo sat i pol vremena. To je prvi veliki problem: jednostavno prebrz slijed događaja između previše likova, od kojih niti jednom prilikom niti jedan nije niti malo objašnjen. Svaka akcija koju bilo koji akter ove priče izvede, u potpunosti je nasumična i na gledatelju ostaje da ju nekako pokuša protumačiti iz konteksta. Ovo može paliti u nekim trenucima, ali kroz cijeli film jednostavno nije zabavno za gledanje.

Druga je velika mana umjetno stvaranje situacija u kojima bi likovi imali priliku filozofirati i pritom ispasti cool. To je očito već iz prvog ozbiljnijeg dijaloga, onoga koji Counselor vodi s draguljarom u Amsterdamu (Bruno Ganz). Ako je ikada postojao filmski dijalog koji je iskonski lažan, onda je to upravo ovaj! Ali to nije slučaj samo kod draguljara: svi, od običnog dilera do vođa kartela, svi odjednom postaju mudraci, koji iz svojih usta prosipaju takve mudrosti, kojih bi se i Nietzsche posramio.

Što se tiče režije, glazbe i glume, sve je manje više na mjestu. Ipak se radi o profesionalcima, koji ovakve filmove mogu isporučiti bez previše muke. Ono što je problem je, kao i obično, scenarij, koji jednostavno nema dušu, te će ostaviti gledatelja potpuno praznim i zakinutim za bilo kakvu poantu, osim one koja je očita od samog početka. Jer koliko god mi pokušavali to prikazati nečim većim, ozbiljnijim i dubljim, “Savjetnik” je na kraju samo običan film o ilegalnom poslu, koji se izjalovio…

Ocjena: 5/10

(Chockstone Pictures, Kanzaman, Nick Wechsler Pictures; 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X