Saznajte koji su najbolje pozicionirani glazbeni portali u Hrvatskoj

Prvi donosimo istraživanje i poredak koji nikad dosad nisu bili napravljeni. Najpreciznija pozicioniranost svih hrvatskih glazbenih portala konačno na jednom mjestu!

Glazbeni portali u Hrvatskoj

„Najposjećeniji portal putem Google tražilice? Ne znam što to znači“, odgovorio sam na pitanje u jednom e-mailu, na što sam dobio u inbox infografiku portala Glazba.hr koji je i objavljen na tom portalu u mjesecu studenom prošle godine na prvu obljetnicu rada.

Na infografici je pisalo da je Glazba.hr „Najposjećeniji portal putem Google tražilice“ uz dodatak: „portal s najvećim rangom među glazbenim portalima u RH (prema SEMRUSH)“

Iskreno kazano, nisam stručnjak za tu vrstu statistika jer ne znam što konkretno mjere i s čim se to može uspoređivati. Znam gledati one klasične statistike internetske posjećenosti; koliko posjetitelja, koliko stranica se otvara u prosjeku, vrijeme zadržavanja, bounce rate, dobne skupine, afintet po spolovima… dakle sve ono što stavljeno u korelaciju daje jasne podatke o broju i navikama posjetitelja.

Posjećenost s tražilica obično je u postocima izražena zajedno s posjećenošću s društvenih mreža i direktnim dolascima na stranicu. Nije ni neka posebna pamet znati da kad imate novi medij da će vam u početku ljudi dolaziti većinom s tražilica. Dolazit će još više ako imate i kampanje poput billboard oglašavanja (što sebi jedan Ravno do dna nikad nije mogao priuštiti, ali Bože moj, svatko ide u skladu sa svojim mogućnostima). Taj podatak sam po sebi ne znači previše ako ga se ne gleda paralelno s „bounce rate“ podatkom koji mjeri postotak posjetitelja koji dođu na web mjesto, ali ga zatim napuste (tj. odustanu) bez pregledavanja bilo koje druge stranice ili klikanja bilo koje veze unutar web mjesta. Dakle, ako vam je visok bounce rate postotak, onda možete biti sigurni da vam promet čini hrpa slučajnih ‘padobranaca’ koji de facto nisu vaši čitatelji.

No opet, stavljati taj podatak u korelaciju s konkurencijom, i to javno kao značajan doseg, zvuči kao onaj prastari vic iz socijalizma u kojem se ekonomski podatak „da smo prošle godine proizveli 20 traktora, a ove 40 i da je rast proizvodnje 100%“ stavlja u korelaciju s proizvodnjom traktora u SAD-u gdje je „prošle godine proizvedeno 100.000 traktora, a ove 125.000 traktora“ pa kažemo da SAD ima porast od samo 25%. Tvrdnja je gledano u postocima potpuno točna, ali smo iz računice izbacili razliku od 124.960 traktora više proizvedenih u zemlji s kojom se, eto, postotno uspoređujemo.

Također i kako se mjeri u tom upisivanju željene informacije u tražilicu u odnosu na druge kad se svi zovu različito? Je li svatko tko je upisao opći pojam „glazba“ baš tražio specijalizirani istoimeni glazbeni portal? Može li Ravno do dna uzeti u obzir tako nešto u svom mjerenju, posebno uz činjenicu da postoji i album „Ravno do dna“ grupe Azra? Koliko njih traži portal, a koliko Azrin album, to ni dragi Bog ne zna točno. Ima li smisla uopće mahati takvim podatkom?

I po čemu je on relevantan kad ga iznosi naizgled cehovski medij koji navodi da nema tržišne aspiracije (bar ne još, jer u agencijama baš i ne vrijedi previše podatak „najposjećeniji portal putem Google tražilice“ spram toga koliko ste za stvarno posjećeni), uspoređujući se s onima koji jesu u tržišnom natjecanju?

Naravno, sva moguća rangiranja između takmaca lojalne konkurencije su normalna pojava i obično su dobrodošla, kao što su to statističke informacije koje izazivaju interes. No Glazba.hr je na ovom mikrotržištu nelojalna konkurencija jer je to projekt u kojem financijski učestvuje HDS ZAMP, što nije slučaj niti s jednim drugim internetskim medijem koji se bavi glazbom i glazbenom scenom. Taj medij je slijednik nekadašnjeg ugaslog tiskanog glasila struke Cantus i ono po čemu je Glazba.hr vjerojatno prva ispred (nas) ostalih medija su uložena sredstva u nju.

Jasan mi je prijepor da ta sredstva žude da budu opravdana kroz uspjeh spomenutog medijskog pothvata i da je biti prvi u nečemu laskava titula, ali poslovna realnost obično daje drukčije rezultate. Za njihovu analizu i javnu objavu se posljedično u ovom slučaju pobrinuo portal Muzika.hr, što svakako pozdravljamo.

Posjećenost glazbenih portala u Hrvatskoj (Izvor: Muzika.hr)

Eto mi mislimo da je treće mjesto sasvim solidno za prvu godinu Glazbe.hr te koristimo ovu priliku da im na tome i čestitamo u ovom medijskom segmentu i bez obzira na željeni imperativ u delikatnoj kategoriji „Najposjećeniji portal putem Google tražilice“ koja je gurnuta u prvi plan.

Na koncu, u želji da nelojalnoj konkurenciji poboljšamo raspoloženje donosimo listu glazbenih portala u RH po kojoj je Glazba.hr neprikosnoveno prva, a to je lista po abecednom redu.

Stoga po prvi put ekskluzivno donosimo rezultate našeg istraživanja u poretku hrvatskih glazbenih portala po abecedi!

Abecedna lista glazbenih portala u RH (napravljena uz pomoć stručnog priručnika za abecedu: ČITAM I PIŠEM 1, HRVATSKA POČETNICA za 1. razred osnovne škole):

1. Glazba.hr – bilo je jako riskantno s vodeće pozicije koju je imao Cantus prije Glazbe.hr odreći se izuzetno dobre pozicije koju ima slovo „c“ kao treće slovo abecede i upustiti se u internetsku avanturu putovanja do slova „g“ koje je čitavih 11 mjesta udaljeno od slova „a“ i prepustiti već postojeću domenu Cantus.hr povremenim obavijestima o izdanjima istoimene diskografske kuće. No odluka se pokazala ispravnom jer konkurencija je još uvijek daleko od toga da bi puhala za vrat.

2. Klubikon.com – portal orijentiran ka klupskoj sceni i publici. Dobrom igrom slova u nazivu osigurano je drugo mjesto i to ispred Klubskescene.hr, ali za skok na prvo mjesto nužan je rebrending i vraćanje engleskom riječnom izvorniku ‘club’. Investicija u Clubikon donijela bi izvrsne rezultate u abecednom poretku.

3. Klubskascena.hr – News portal elektroničke plesne glazbe i klupske kulture koji prati zbivanja na domaćoj, regionalnoj i svjetskoj razini pokušao je svoj rejting poboljšati izbjegavanjem gramatičkog postupka obezvučivanja u kojem bi slovo ‘b’ trebalo postati ‘p’, dakle klub -> klupska. Tim ignoriranjem pravopisa su zadržali riječ ‘klub’ u svom nazivu, ali i vrijedno, drugo po abecedi, slovo ‘b’ na četvrtom mjestu slovnog niza, što je svakako bolje rješenje od slova ‘p’ koje je na 22. mjestu abecede. Ali u ukupnom poretku slova Klubskoj sceni ipak nedostaje pet mjesta slovnog niza da bi zasjela na prvo mjesto. Veliki preokret mogao bi donijeti samo rebrending kao i u slučaju Klubikona, u kojem bi pala odluka da se ‘klub’ vrati izvornom engleskom nazivu i postane ‘club’.

4. Mixer.hr – ovaj popkulturni portal koji u svom stilsko-žanrovskom miksanju miksa i glazbu (ali i muziku, da ne bi bilo zabune) uhvatio je svoju poziciji na slovu ‘m’ koje je značajno za muziku, ali pušiona za glazbu koja je na ‘g’. Drugo slovo u nazivu je ‘i’ što dobro popravlja rejting u usporedbi sa svima onima koji su u svoje ime odlučili utkati naziv ‘muzika’ ili ‘music’. Biti prvi u ‘m’ klasteru nije mala stvar, a u ovom poretku gledano, biti četvrti također nije nimalo loše.

5. Mixmagadria.com – Još jedan portal posvećen elektroničkoj klupskoj sceni koji je odabrao neatraktivni ‘mix’ spram ‘kluba’, i tako promašio abecedni klaster kojem pripada, kao i nekoliko mjesta na ovoj ljestvici. Uz to se loše pozicionirao ispod Mixera, iako su promjenom slova ‘x’ u ‘ks’ mogli ostvariti bolju poziciju, obzirom da prosječni hrvatski čitatelj ima nevjerojatnu sposobnost da slovo ‘x’ u riječi izgovara kao ‘ks’.

6. Music-box.hr – ovaj glazbeni portal za sve ljubitelje domaće i strane glazbe, kantautorske scene, ali i filmova i filmske glazbe imao je dobar njuh da se za zericu stavi ispred portala Muzika.hr, ali se pokazalo da nije imao proročanske sposobnosti da će mu izum Glazbe.hr uništiti aspiracije pozicioniranja na vrh trona. Računali su na one koji u bjesomučnom utipkavanju pojma ‘muzika’ greškom mogu utipkati ‘music’, ali ni u najluđim projekcijama nisu računali da bi netko utipkavao pojam ‘glazba’. I sad nema nazad. Tu su, gdje su. ‘Music’ nikad neće biti ‘glasbic’.

7. Muzika.hr – džaba Muzici što je bila prije Glazbe, džaba što je to bio prvi glazbeni portal u Hrvata ikad, kad im je nedostajalo vizije da to treba biti ‘glazba’, a ne ‘muzika’. Možda se naizgled ta dva pojma čine jednakima, ali ako se pogleda abecedni niz, čak sedam mjesta, tj. slova čini razliku u korist ‘glazbe’. Tu više čak ni rebranding ne pomaže jer je ‘glazba’, eto, zauzeta. Nikad muzika glazba biti neće.

8. Ravnododna.com – društvo ovog magazina pop kulture polupalo je lončiće (a možda i čaše) već na samom početku kad su se odlučili nazvati kako su se nazvali. Možda su mislili da će njihov naziv evocirati na jedan slavni album grupe Azra, ali su u realnosti mnogim marketinškim stručnjacima morali objašnjavati da nije riječ o sommelierskom portalu ili internetskom mjestu za okupljanje ljubitelja teorija zavjera. To tvrdo i resko ime, koje podsjeća i na smjer društveno-političkih kretanja u zemlji & regionu, u startu je bilo krivo odabirom slova koje je 23. po abecedi. Toj ekipi koja je odlučila tavoriti na dnu mogao bi pomoći smisleni rebrending i odabir imena „Izravno do dna“. Time bi s drugog mjesta skinuli Klubsku scenu, ali nažalost opet ne bi mogli skinuti Glazbu.hr s trona. Najuspješniji bi bili da se nazovu „Azra“, ali koji bi belaj nastao nakon toga teško je i zamisliti.

9. Reggaehr.org – glazbeni portal specijaliziran za reggae scenu prva je žanrovska žrtva na ovoj listi. Izbor imena po žanrovima zna itekako biti važno. Nazivi: rock, reggae, ska, punk, techno… kao što primjećujete ne nude previše nade u uspinjanje po abecednoj ljestvici. Jedini spas za Regae.hr je da pod hitno promijene naziv u AOR.hr ili Adultorientatedrock.hr, jest da žanrovski to nema veze s reggaeom, ali prvo mjesto je prvo mjesto. Visinu koju nudi slovo ‘a’ konkurenciji je teško dostići, a čak i ako nađu ime na ‘a’ moraju paziti na pripetavanje drugog slova u nizu, jer ‘Adult’ u sebi ima jako slovo i na drugoj poziciji, a to je ‘d’. Konkurencija se ne može nazvati ni ‘acdc’ jer je ta domena već zauzeta.

10. Soundguardian.com – ovaj glazbeni webzin zeznuo se i prije portala Ravno do dna tražeći nadahnuće u zvučnom imenu sa scene, pa su za razliku od ‘Vrta zvuka’ (Soundgarden) odlučili postati ‘zaštitnici zvuka’ tj. Soundguardian. Sigurno primjećujete da je to bolji naziv od ‘zaštitnici zvuka’ koje donosi čak dvostruko slovo ‘z’ u nazivu. Dakle, toliko ludi na Soundguardianu ziher nisu. Svakako plemenit pokušaj, ali s 24. slovom abecede? Još jedan u nizu promašaja.

11. Sound-report.com – vjerojatno zbog čiste nepažnje u brendiranju ovaj portal je uspio po abecednom redu pasti i ispod Soundguardiana. Uzme li se u obzir da je s njega potekla sadašnja urednica Glazbe.hr, jasno je da je jako brzo naučila lekciju, napustila ovo turobno mjesto s dna ljestvice i etablirala se na vodećem glazbenom portalu po abecednom redu u RH.

12. Terapija.net – je e-zine o zvuku i slici nazvan po terapeutskom učinku koji zvuk i slika mogu imati na duševno stanje homo sapiensa. Ovi amateri su odabirom slova ‘t’ u startu pokazali da ih zanima samo poredak gledan s kraja abecede, samo je problem što to rijetko tko radi. A i tu su se pokazali kao ekipa s manjkom vizije, jer bi se u suprotnom nazvali ‘zdravlje.net’ prije nego li je to postala adresa mobilnog portala za pacijente u Hrvata. Preporuča im se terapija čim god.

13. Ziher.hr – može se reći; luzeri sa stilom. Svjesno su odabrali pretposljednje slovo abecede, tj. posljednje ako se gledaju internetske tražilice, što im je omogućilo ziher zacementiranu poziciju. Tu ziher svatko zna tko je posljednji. Ziher ih se nikad ozbiljno i ne uzima u neko razmatranje i ziher nemaju pojma koliko ljudi u Google tražilicu upisuju riječ ‘ziher’. Nitko ziher ne zna upisuje li se više pojam ‘ziher’ od pojmova ‘glazba’ ili ‘terapija’ ili ‘ravno do dna’. Ziher.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Tema

Idi na Vrh
X