Scenaristica kojoj je Matanić slao uznemiravajuće seksualne poruke progovorila o svom iskustvu

‘Želim podijeliti svoje iskustvo i podržati moje kolegice koje su imale hrabrosti, integriteta i izdržljivosti da razotkriju Matanićevo odvratno ponašanje koje traje desetljećima’, napisala je na svom LinkedIn profilu Koraljka Meštrović, scenaristica koja je između ostalog radila na projektima ‘Bitange i princeze’, ‘Počivali u miru’ i ‘Bibin svijet’.

Dalibor Matanić (Foto: Zoran Stajčić)

Koraljka Meštrović je u svojoj objavi na LinkedIn profilu napisala što joj je redatelj Dalibor Matanić svojevremeno napisao i poslao.

“Citiram poruku: ‘Hoćeš li mi popušiti ‘Johnsona’, lijepa mama? Odgovorila sam mu da ode na jogu i da si ga sam popuši. Posljedično, bila sam maknuta s projekta zbog razloga koji mi nikad nisu bili adekvatno objašnjeni. Pravi razlog sam shvatila tek nedavno, tijekom regionalne akcije #nisamtražila, slične pokretu #metoo”, napisala je scenaristica i nastavila: “Žao mi je što nisam reagirala prije, ali tužna činjenica je da mi nitko ne bi vjerovao niti me shvatio ozbiljno jer je Matanić zadnja dva desetljeća najutjecajniji, aktivniji i slavljeni hrvatski redatelj. Iako to poriču i peru ruke usred skandala, jako sam sumnjičava oko nekih kolega, produkcijskih kuća, filmskih i TV institucija koje tvrde da nisu znali što se događa kad su u pitanju seksualno uznemiravanje i zloporaba opojnih supstanci. Meni osobno je veliko olakšanje da je istina konačno došla na vidjelo. Drago mi je da svim ženama, koje su trpjele Matanićevo uznemirujuće i ponižavajuće seksualno uznemiravanje, doduše s odmakom, vraćeno njihovo dostojanstvo, moralna zadovoljština i bar neki oblik pravde.”

U međuvremenu je MUP uputio apel potencijalnim žrtvama redatelja Dalibora Matanića, obzirom da nije pristigla niti jedna prijava.

“Možemo potvrditi kako policija do sada nije zaprimila ni jednu prijavu vezanu za slučaj koji navodite u svom upitu. Slobodni smo Vas zamoliti da putem svog medija uputite poziv eventualnim žrtvama da se s punim povjerenjem obrate policiji”, apelirao je MUP.

Iz udruge Solidarna poručuju da će platiti sve sudske troškove onim žrtvama koje se ohrabre, kao što će im iz udruge osigurati i pratnju, ako je potreba, prilikom davanja iskaza.

Uz slučaj Matanić sve više se aktualizira i situacija oko uznemirujuće pedagoške prakse i prijavljeno seksualno predatorsko ponašanja profesora Ozren Prohića na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti koji je bio suspendiran s nastave, ali još uvijek prima plaću, kao što je nedavno dobio redateljski angažman u osječkom HNK-u za predstavu “Prodana nevjesta”, što se uzima kao primjer jalovog ili gotovo nikakvog kažnjavanja prokazanih seksualnih prijestupnika u Hrvatskoj.

Pritiske pak trpi novinarka Milena Zajović, jer se od nje isto traže imena žrtava s kojima je razgovarala. Zajović je prva objavila priču o Mataniću na portalu Večernjeg lista u petak 5. travnja, nakon čega je krenula medijska lavina. Novinarka je ovih dana u intervjuima također komentirala problem javljanja žrtava.

“Razumijem zašto se te žene nisu usudile ići na policiju. Prvo, policijska istraga je na neki način i retraumatizacija žrtve, neke su se bojale ili sramile ići na policiju, a neke zbog toga što je Matanić proračunato koristio poruke koje se same brišu nakon što se pročitaju, nisu imale tu vrstu fizičkog dokaza koji su mogli podastrijeti te su se bojale da im se neće vjerovati”, rekla je u gostovanju na video podcastu Večernjeg lista te je tom prilikom uputila i apel javnosti: “Sada apeliram na sve kolege i širu javnost da ne pritišću žrtve za objavu bilo kakvih detalja koje nisu spremne objaviti. Istina je izašla na vidjelo, čovjek ju je javno priznao. Svo daljnje inzistiranje na imenima i detaljima ulazi u sferu pornografije i treba zanimati jedino policiju i Državno odvjetništvo.”

Saznajte više:

Akademija Mataniću otkazala suradnju, prijeti mu i zatvor

Dalibor Matanić vs Dalibor Matanić – šutnja

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X