Scharf Club i Jimmy Stanić ‘Prolazi sve’ – šlager, hit, uspješnica

‘Prolazi sve’, novi CD i na polovici devetog desetljeća života još ležerno aktivnog Stjepana Jimmyja Stanića – svakako preporučujemo njegovu zabavno-glazbenu priredbu ‘Jimmy kabare’ što se daje u zagrebačkom kazalištu ‘Histrionu’ – i Scharf Club Swing Quinteta ima i određenu arheološko-obrazovnu misiju: pokazati da su stari šlageri izdržali test vremena.

Scharf Club i Jimmy Stanić 'Prolazi sve'
Scharf Club i Jimmy Stanić ‘Prolazi sve’

Trinaest na njemu ponuđenih pjesama pokriva razdoblje od 1934. do 1985. godine, što je i zabilježeno uz pojedine naslove, a izvedba Stanića i Scharf Cluba – čine ga gitarist Mario Igrec, pijanist Ante Reljić, violinist Miljenko Puljić, bugarist Ranko Purić i kontrabasist Nenad Jura Vrandečić, s gostom Josipom Joachimom Grahom na harmonici – uobličuje ih u skladnu cjelinu umirovljenički opuštenog akustičnog zvukovlja u maniri gypsy swinga, starogradske pjesme i, kako piše u tekstu na ovitku, barske glazbe, kategorije koja više ne postoji. Sve zajedno načelno je najbliže onome čime se Stanić bavio na nizu albuma „Vječne melodije“, objavljenima između 1982. i 1988. na kojima su mu glavni suradnici bili sjajna braća Justin, gitarist Ivica i mandolinist Franjo.

Posrijedi su šlageri, ilitiga schlageri, starije njemačke istoznačnice u nas već desetljećima rado rabljene engleske riječi hit, a što će na hrvatskome reći uspješnica. Schlager, međutim, zapisano je u istoj crtici, pronalazi put do srca i duše te zaokuplja misli te je stoga dugotrajniji od hita koji pogađa u središte najčešće kratkotrajnog merkantilnog uspjeha. No ne bojte se, bez obzira na tu malu noticu kojom se nešto hoće poručiti, pretencioznost i samovažnost nisu ni primirisale ovom ugodnom glazbenom druženju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HtLhR545cPA[/youtube]

U ponuđenom repertoaru i izvedbi nema ni trunke modernoga osim, je li, onoga što je moderno vazda, samim time jer je prvorazredno. Na album su smještena dva klasika poznata u Stanićevim izvedbama, briljantan zimzelen „Prolazi sve“ koji potpisuje sam Stanić i jedna od najduhovitijih ovdašnjih glazbeno-stihovnih dosjetki, „Prsluk pucam“ s tekstom Paje Kanižaja i glazbom Nikice Kalogjere.

Ostatak čine pjesme mahom ljubavne tematike, bilo one o trenutačno skladnim vezama koje ciljaju na doživotan žar uzajamnih osjećaja, bilo one što žale za minulim danima sreće, bilo one koje žude za njenim budućim, što skorijim ostvarenjem. Standardno, no uvijek zgodno sročeno, s prstohvatom duhovitosti i mnogo šarma i onda kad im prva namjera nije šaljiva. Hvala na pitanju, Stanić se ne opterećuje ni suvremenim terorom političke korektnosti, pa pjeva i o tome kako će ostaviti svoju Mimi zato što je „predebela već“, i o tome kako će napokon uživati u slobodi i disati punim plućima nakon što ga je ostavila žena („Živjeti“), a bez pardona će zamoliti „cigo sviraj ove noći samo meni“, ne pokušavajući dotičnoga preimenovati u Roma, u humornoj tužbalici „Violina u noći“ kojoj tekst prije osamdeset godina sroči Vlaho Paljetak.

Ocjena: 8/10

(Vesna glazba, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X